Slovenskí rodičia nie sú ako Ronaldo, väčšina mobil deťom kúpila. Kedy a prečo, opýtali sme sa v ankete

Patricia Poprocká, 20. marca 2022 o 05:08

„Moje najstaršie dieťa je takmer 12-ročný syn, zakaždým sa ma pýta: Ocko, môžem mať telefón, môžem mať telefón, môžem mať telefón? Hovorím mu, Cristiano, máš na to čas,“ opisoval nedávno futbalista Cristiano Ronaldo dialógy so svojím synom.

Futbalista Cristiano Ronaldo nie je zástancom toho, aby deti mali skoro mobilný telefón. Nekúpil ho zatiaľ ani svojmu najstaršiemu, takmer 12-ročnému synovi.

Foto: JON SUPER

Ako slávny futbalista vysvetlil, technológie ľuďom pomáhajú, ale nie je dobré, keď sú nimi posadnutí, a to je aj dôvod, prečo jeho syn ešte mobil nemá.

A čo slovenskí rodičia? Ako sú na tom v otázkach mobilov pre svoje deti? Majú ich deti mobily, odkedy a čo bolo dôvodom – opýtali sme sa v ankete naprieč Slovenskom.

Ich odpovede kopírujú všeobecný trend, keď drvivá väčšina rodičov svojim deťom mobil dáva vo veku okolo ôsmich rokov, aj keď tým nie sú všetci nadšení. Najčastejší dôvod je ten, že deti chodia samé do školy, resp. mobil potrebujú/potrebovali vzhľadom na dištančnú výučbu, ktorá tu bola počas covidovej pandémie.

Dcéra sa hlásila, že došla zo školy

Dcére sme kúpili mobil, keď mala osem rokov a začala chodiť sama zo školy. Volala, keď prišla domov, inak ho mávala stále vypnutý.
Nina Borisová, Trnava

Chcela som, aby deti išli s dobou

Moje deti mali telefóny od malička. Boli tuším na základnej škole, keď prišli mobily na trh, vtedy to bol trend a ja som chcela, aby išli s dobou. Chcela som, aby mali mobil tiež, nezakazovala som im ho. Vychádzala som z toho, že mne by sa na ich mieste tiež nepáčilo, keby všetci mali mobil a ja nie. Ja by som ho na ich mieste tiež chcela, takže to bolo jasné.
Katarína B., Levoča

Čím mladšie dieťa, tým skôr má mobil

Naše deti mobily majú, s každým ďalším dieťaťom sme vekovú hranicu znižovali. Najstarší Bruno bol asi šiestak-siedmak, keď dostal telefón, ešte taký tlačítkový. Dôvod bol, aby sme o ňom vedeli, kde kedy je, ako chodil na basketbalové tréningy. Pre porovnanie, teraz, jeho sestra je piatačka a už má mobil rok, čiže od štvrtej triedy. Opäť je dôvod ten, nech sme v kontakte, keď chodí do školy a na krúžky. Priznávam, že deti nepotrebujú práve smartfón, no ale zas keď už kupujete dieťaťu mobil, nekúpite mu tlačítkový, že?
Braňo Baláž, Banská Bystrica

Kontrola, rýchle spojenie

Mladší syn dostal mobil ako osemročný, starší synovia v deviatich rokoch. Dôvod bol mať deti pod kontrolou, rýchle spojenie kvôli tréningom, škole.
Rastislav Mažgút, Martin

Počkám, kým sa bude dať

Moje deti telefón nemajú, napokon, sú ešte veľmi malé, majú len 2 a 5 rokov. No ani v blízkej budúcnosti im ho neplánujem zaobstarať. Uvidím, ako sa situácia zmení po nástupe staršej dcéry do školy, kde bude mať mobil určite veľa spolužiakov. Stále si však uvedomujem, že my sme vyrastali bez mobilov, takže sa budem snažiť odolať tlaku a zaobísť sa bez telefónu pre dieťa čo najdlhšie, snáď aspoň do nástupu na druhý stupeň, teda do tých 10 rokov. A aj to budem dbať na to, aby mal len základne funkcie.
Adriana Vaneková, Púchov

Nie som z mobilov nadšená

Naša dcéra mobil má, zhruba od ôsmich-deviatich rokov to bolo jednoduché, prakticky bez voľby. Potrebovala to do školy – Edupage, komunikácia s učiteľmi, záležitosti okolo obedov, cez pandémiu online vyučovanie, krúžky... Samozrejme, dostala ho aj preto, aby sme vedeli, kedy kde je a podobne. Mladší syn je prvák a zatiaľ mobil nemá, má však tablet, využíva ho viac-menej na hry, po internete nesurfuje. Nie som z technológií nadšená, nepáči sa mi, ako vplývajú na deti, neudržia pozornosť, stále ich to láka niečo si tam pozerať, resp. čítať, ale zas na druhej strane vidím, že bez mobilu sa nedá zaobísť.
Zuzana Precechtelová, Bratislava

Mobilom sa v dnešnej dobe dokáže vyhnúť len minimum ľudí, čo by nebola nijaká tragédia. Horšie je, ak nad nimi trávia priveľa času a viac žijú v smartfónovom než v skutočnom svete, čo je problém nielen detí, ale aj mnohých dospelých. Je dobré, že aj hviezdy ako Ronaldo na tento problém poukazujú a idú príkladom. Na záver ešte jeho odkaz rodičom na tému deti a mobily: „Dávajte im to, ale len na nejaký čas, nech na tom nie sú stále. Myslím, že to je hlavná pointa."





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >