Trik špeciálnej pedagogičky, ako priviesť deti k tomu, aby si upratovali svoje veci

Gabriela Bachárová, 24. júna 2020 o 05:15

Nechce sa deťom upratovať si svoje veci? Skúste to aj bez prehovárania a kriku.

Áno, aj takto upratane môže vyzerať detská izba.

Foto: Shutterstock.com

Špeciálna pedagogička Soňa Pekarovičová z Nového Mesta nad Váhom, ktorá sa vo svojej praxi venuje okrem iného deťom s poruchami pozornosti a učenia a organizuje aj kurzy pre rodičov, kde im pomáha s výchovou, riešila rovnako ako veľa iných rodičov problém, ako nalákať svoje deti, aby si ochotne upratovali svoje veci. Až prišla na šikovnú metódu, ktorú môžete vyskúšať aj u vás doma. Zaobíde sa bez únavného prehovárania aj zvýšeného hlasu a frustrácie rodičov.

„Primäť malé deti, aby si upratovali vo svojej izbičke, je často nadľudská úloha,“ priznáva Soňa Pekarovičová, radí však nezúfať. „Mám jeden obľúbený spôsob upratovania detských hračiek, pokladov, výtvorov či drobností. Napriek mojej snahe viesť deti k poriadku a minimalizmu, stále sa tieto drobnosti hromadia a povaľujú,“ popisuje realitu, v ktorej sa určite nájdu mnohé rodiny.

Krabica s hračkami detí Sone Pekarovičovej. O chvíľu už bude uprataná.

Foto: archív Sone Pekarovičovej

„Naučili sme sa ale na to, že všetko nahádžem do krabice a oznámim: Haló, haló, máte čas do obeda. Mrknite do krabice a čo chcete, to si upracte na miesto a čo tam necháte, posunieme ďalej,“ hovorí autorka konceptu CentrumDys, v ktorom ponúka stimulačné programy či poradenstvo s prvkami terapie hrou. Okrem toho, že si vďaka tejto metóde deti naozaj bez odporu upracujú svoje hračky, učí ich aj, že nepotrebné veci ešte môžu urobiť niekomu radosť. Či už to bude kamarát alebo deti z detského domova či azylového domu.

Ako Soňa Pekarovičová podotýka, tento spôsob upratovania je dokonale zrozumiteľný i pre malé deti s poruchou pozornosti či dyspraxiou, čo je vývojová porucha motorických funkcií, ktorá sa prejavuje ako obmedzená schopnosť plánovania a koordinácie pohybov. Laicky by mu ju možno mohli nazvať akousi nešikovnosťou pri zvládaní praktických nárokov života. Takéto dieťa sa javí nemotorné a neohrabané a rodičia ho často radšej držia bokom od rôznych povinností, aby neublížilo sebe či niekomu inému. To však neznamená, že nie je nutné s touto poruchou vhodne pracovať.

Ako riešite upratovanie u vás doma? Prezraďte nám svoje vlastné triky v komentároch pod článkom a inšpirujte tak ostatných čitateľov. Ďakujeme.

Rodina Sone Pekarovičovej.

Foto: archív Sone Pekarovičovej






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >