Tri slová, ktoré by podľa pápeža Františka mali znieť v každej rodine

Patricia Poprocká, 25. decembra 2019 o 05:36

Viete, aké tri slová označil pápež František za nevyhnutné, aby rodina dokázala normálne fungovať? Tie najjednoduchšie, čarovné slovíčka, ktoré učili nás odmalička, a ktoré by sme mali učiť aj my naše deti.

Dokonalá rodina neexistuje, ale všetci môžeme napredovať, zdôrazňuje pápež František.

Foto: SITA

Áno, sú to slová „prosím, ďakujem, prepáč.“ Najmä to posledné je podľa pápeža pre medziľudské vzťahy naozaj kľúčové. Ako zdôraznil ešte na vlaňajšom Svetovom stretnutí rodín v Dubline, nikto nie je dokonalý a robiť chyby je prirodzené. Dokonalá rodina neexistuje, ale každý môže pracovať na sebe a zlepšovať sa.

Celý proces prirovnal k príprave čaju: Nejde len o to nechať zovrieť vodu a zaliať šálku, príprava kvalitného čaju vyžaduje čas (napríklad na vylúhovanie) a trpezlivosť. Tak je to aj s rodinou a jej vzťahmi, ľudia sa musia vzájomne počúvať, chápať a – odpúšťať si. „Bez odpúšťania hrozí rodine studená vojna,“ konštatoval pápež, ktorého vystúpenie na spomínanom fóre približuje kňaz Ján Sucháň vo svojej knihe Slovo ako dotyk.

Ak rodičia vytvoria prostredie, v ktorom sú ľudia voči sebe úctiví a láskaví, je to podľa pápeža Františka tá najlepšia výbava, akú môžu dať deťom do dospelosti. „Keď človek zažije v rodine pekné detstvo, je obklopený láskou svojich rodičov i najbližšej rodiny, dostáva dobré, pevné základy pre budúci život,“ uviedol.

Dieťa by malo vyrastať v prostredí, kde vládne dôvera. A to v takom zmysle, že jednotliví členovia môžu prísť za druhými aj vtedy, ak urobili chybu, niečo zlé, pomýlili sa, pretože vedia, že ich blízki ich prijmú a odpustia, ak prejavia ľútosť.

Od rodičov sa očakáva, že budú tí silnejší, ktorí dokážu ustáť aj najťažšie výstrelky svojho dieťaťa a mať preň otvorenú náruč aj v prípade chýb. Inak hrozí vzájomné odcudzenie sa a reťazenie ťažkostí.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >