Toto od nich nemôžeme chcieť. Päť vecí, za ktoré deti rozhodne nesmú niesť zodpovednosť

Patricia Poprocká, 28. mája 2024 o 09:50

Deti treba viesť k zodpovednosti, ale pozor, len za skutky, ktoré sa týkajú výlučne ich. Ak si napríklad zabudnú desiatu, budú bez nej, ak si pomaľujú stenu v izbe, budú ju mať pomaľovanú. Sú však záležitosti, ktoré hádzať na detské plecia rozhodne nemôžeme, i keď to niekedy robíme.

Dajte mi už pokoj!

Foto: shutterstock.com

Je dobré deťom dávať určité úlohy a povinnosti, stále však primerané ich veku a schopnostiam. A také, pri ktorých výsledok závisí len od ich snahy či sústredenia. Za toto deti určite nemajú byť zodpovedné.

Výchova mladších súrodencov a starostlivosť o nich

S touto povinnosťou sme vyrastali mnohí a automaticky ju presúvame aj na našich potomkov. „Si najstaršia, je na tebe, aby tu bol poriadok,“ koľkokrát ste v detstve počuli tú vetu v skupinke mladších súrodencov či kamarátov? V skutočnosti však kladie na dieťa neprimeraný tlak a očakávania, keďže dieťa môže byť zodpovedné len za seba a svoje správanie. Nevie ovplyvniť, čo budú robiť druhí. Iné je, keď požiadate dieťa, aby vám podalo plienku či osušku, v zásade by však malo byť na jeho rozhodnutí, ako sa do starostlivosti o súrodenca zapojí. Napokon, je to vaše dieťa, nie jeho.

Emócie svojich rodičov

Deti nemôžu byť pre rodičov bútľavou vŕbou ani partnerom pri riešení ich problémov. Deti môžu byť empatické, a je dobré, ak pred nimi svoje pocity neskrývame, tam by to malo ale aj skončiť. Dieťaťu môžeme vysvetliť, že cítime hnev či smútok z nejakého dôvodu, nesmieme mu však zodpovednosť za tieto emócie pripisovať. Svoje problémy si musíme riešiť sami, prípadne s pomocou terapeutov, deti nám riešenie nemôžu dať. Deti by mali byť povzbudzované, aby sa zameriavali na svoje vlastné záujmy a radosti. Rodinné aktivity by mali byť zamerané na spoločnú zábavu a pozitívne zážitky, aby sa vytvorilo zdravé emocionálne prostredie.

Domácnosť a práce v domácnosti

Isteže, do pomoci v domácnosti deti zapájať treba, napokon, žijeme v nej všetci rovnako, prihliadať však treba na ich vek a schopnosti. Deti môžu pomáhať napríklad s upratovaním hračiek alebo prestieraním stola, ale nemali by byť zaťažené ťažkými alebo časovo náročnými úlohami. Domáce práce by mali byť prezentované ako príležitosť na učenie či zábavu. Zároveň je dôležité poskytnúť deťom dostatok času na hranie, učenie a oddych. Presunúť na nich neobľúbené práce ako umývanie okien jednoducho nie je fér. A už vôbec nie kritizovať ich, ak nebudú umyté podľa našich predstáv.

Finančné problémy rodiny

Nie je hanbou vysvetliť dieťaťu, že na určité veci či drahú dovolenku rodinný rozpočet jednoducho nestačí. Zapájať ich do riešenia finančnej situácie však zdravé nie je. Nehovoriac o tom, že by sa dospelí rozhodli šetriť peniaze na úkor základných detských potrieb alebo žiadať od dieťaťa, aby peniaze odniekiaľ získalo – napríklad žiadalo o pôžičku či príspevok starých rodičov alebo iných známych.

Čo si o nich myslia druhí

„Čo si o tebe pomyslia, keď sa takto správaš, keď sa takto obliekaš, keď toto povieš?“ Len aby sme si hanbu neurobili, bolo v minulosti výchovným krédom mnohých rodín. Dnes je už situácia o niečo benevolentnejšia, mnohí sa však stále obávajú, či sa ich dieťa správa dostatočne vhodne podľa spoločenských noriem a prirodzené prejavy jeho osobnosti sa snažia potláčať, „len aby to dobre vyzeralo“. Neznamená to, že sa dieťa nemá snažiť byť dobrým človekom, nie je však potrebné, aby zapadalo do šablón a predstáv o „dobrom dieťati“. Dieťa, ako každý človek potrebuje čas a priestor na sebarealizáciu a čo si o ňom kto myslí, je naozaj nepodstatné.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >