Ako v dieťati vybudovať zdravú sebadôveru. 15 rád odborníčky, kedy mu pomáhať, ako ho chváliť či prečo neplánovať

Patricia Poprocká, 19. augusta 2023 o 07:45

Vybudovať v dieťati zdravú sebadôveru nie je jednoduché. Zdravé uvedomovanie si vlastnej hodnoty bez nafúkanosti a znevažovania druhých môže dieťa získať správnym prístupom dospelých, predovšetkým rodičov. Akým, vysvetľuje svetoznáma rodičovská poradkyňa Naomi Aldort v 15 bodoch.

Venujte dieťaťu toľko času i pomoci, koľko pýta. Nie viac ani menej.

Foto: shutterstock

„Dieťa nezískava pocit sebadôvery tým, že sa mu všetko podarí, ale tým, že jeho rozhodnutiam budete dôverovať. Namiesto pochvál a manipulácií prijímajte jeho nápady s radosťou a zvedavosťou,“ odporúča vo svojej knihe Vychovávame deti a rastieme s nimi. Aby si dieťa dokázalo uvedomiť vlastnú cenu, a zároveň sa nevyvyšovalo nad ostatných, odporúča nasledovné:

1. Pomáhajte dieťaťu len vtedy, ak o to žiada, a len do tej miery, do akej chce. Ak idete nad rámec, sebadôveru znižujete nepriamym odkazom, že je neschopné a samé to nezvládne.

2. Nechajte ho urobiť veci po svojom, aj keď viete, že sa mu nepodarí želaný výsledok. (Ak nejde o nebezpečnú vec, vtedy skúste inú alternatívu.) Dôvod? Zoznámi sa s neúspechom a na vlastnej skúsenosti sa naučí, že je silné, schopné prekonať prekážky a vie sa na seba spoľahnúť.

3. Podporujte nápady dieťaťa, nežiadajte ale výsledky. Uznajte ich radosti aj prípadnú frustráciu, ohľaduplne a starostlivo. Nekomentujte. Ak máte iný názor, len to opíšte: „Myslím si iné, ale rada vidím, že ideš svojou cestou.“

4. Dieťa nekritizujte ani neopravujte, ak robí niečo inak, než chcete vy. Ak dieťa umyje podlahu, a vy ju po ňom utriete znova, nabudúce sa už asi do tejto práce nepustí, bude sa cítiť neschopné. Rovnako ak chce čítať nahlas a vy ho budete opravovať, jeho sebavedomie tým utrpí. Ak sa dieťa snaží robiť niečo užitočné, zaslúži si slová vďačnosti, nie hodnotenia. Keď sa učí niečo nové, potrebuje dôveru, nie kritiku, zdôrazňuje Naomi Aldort.

5. Nechváľte, namiesto toho reagujte na radostné pocity dieťaťa a zdieľajte ich s ním. Teda nie: „Si taký skvelý, že si vyhral!“ ale „Teším sa, že sa tešíš!“

6. Vzdajte sa plánov typu „Bude z teba skvelý atlét.“ Iba plány dieťaťa môžu priniesť úspech, nie vaše, pripomína skúsená odborníčka. V opačnom prípade bude dieťa trénovať preto, aby vám vyhovelo, prípadne sa bude báť, že nedokáže naplniť vaše očakávania. V oboch však stráca skutočnú motiváciu a neskôr i záujem.

7. Nepopierajte nápady dieťaťa ani jeho prejavy. Ak príliš často vravíte „nie“, dieťa si urobí záver, že sa rozhoduje nesprávne a že si nemôže veriť.

8. Neporovnávajte dieťa s inými. Vyvoláva to pocit súťaže a obavy z prehry, nech už porovnanie dopadne akokoľvek.

9. Nechajte ho niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia – čo si obliecť, ako si urobiť úlohy do školy a podobne. Ak mu neustále vyberáte veci či pripomínate školské úlohy, podceňujete jeho zmysel pre zodpovednosť a prispievate k strate sebaistoty. Dieťa si sebadôveru rozvíja okrem iného práve tým, že nesie zodpovednosť za vlastné činy a rozhodnutia, konštatuje Naomi.

10. Načúvajte dieťaťu aj jeho emocionálnym prejavom. Ak bude dieťa vedieť, že jeho pocity sú relevantné, aj to, ako ich vyjadruje, jeho sebavedomie porastie.

11. Rešpektujte vedomosti dieťaťa a odpovedajte na jeho otázky vecne. Siahodlhé prednášky a vysvetľovania ho odradia od pýtania sa nabudúce. Ak sa dieťaťu vaša odpoveď bude máliť, zasype vás množstvom doplňujúcich otázok, buďte bez obáv.

12. Správajte sa k dieťaťu ako seberovnému. Pozor, seberovný neznamená rovnaký, zdôrazňuje rodičovská poradkyňa. Dieťa má menej skúseností, teda zákonite nie je rovnaké a jeho obmedzenia prijímajte ohľaduplne.

13. Snažte sa pochopiť jeho pohnútky, prečo sa správa práve tak, ako sa správa, budete vedieť na ne lepšie reagovať. Keď treba, uistite dieťa o vašej láske a pochopení, keď treba, pripomeňte mu nejaké neúspechy z vlastného detstva, aby pochopilo, že také veci sa stávajú každému, nielen jemu a patria k životu a podobne.

14. Venujte svojmu dieťaťu toľko času, koľko žiada, ak je to možné. Pričasté „Nemám čas, neskôr“ spôsobí, že sa začne považovať za nedôležité.

15. Ak sa mu venujete, nechajte sa vtiahnuť do jeho sveta a dajte mu najavo, že sa tešíte, že ste s ním.
(Zdroj: Naomi Aldort: Vychovávame deti a rastieme s nimi)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >