Toto mi kúp! Máte dosť večného detského žobrania? 5 tipov, ako ho zastaviť

Gabriela Bachárová, 11. júla 2019 o 06:01

Chcem hračku, chcem koláčik, chcem žuvačku, chcem, chcem, chcem. Aj vy to poznáte? Deti neustále od rodičov vyžadujú, aby im niečo kúpili. Ponúkame vám päť tipov, ako ich večné prosby eliminovať.

Tak čo budeš chcieť tentokrát, maličký môj?

Foto: Shutterstock.com

1. Zahrajte sa na gramofónovú platňu

Jedna z často používaných asertívnych techník sa volá obohratá gramofónová platňa. Spočíva v tom, že neustále opakujete svoje pôvodné stanovisko. Bez akéhokoľvek bližšieho argumentovania. Nedáte sa „vyprovokovať“ tým, čo hovorí protistrana. Príručky radia túto techniku používať v prípade, ak od vás iný dospelý žiada niečo, čo vy robiť nechcete, ale môžete ju vyskúšať aj v prípade detí, uvidíte, či zaberie. Dôležité je zachovať pokoj a nezvyšovať hlas.

Váš dialóg s dieťaťom potom môže vyzerať asi takto:
Mami, kúp mi túto hračku.
Nie, nebudem ti to kupovať.
Ale ja ju chcem!
Nie, nebudem ti to kupovať.
Ale prečo? Takúto hračku ešte doma nemám.
Nie, nebudem ti to kupovať.
Ale mami...
Nie, nebudem ti to kupovať.
A tak ďalej, až to dieťa prestane baviť (dúfajte).

2. Chápem ťa, ale…

Keď dieťa niečo chce, vo svojej hlávke nerozumie, prečo mu to nemôžete kúpiť. Veď čo vám to urobí? Nemá zmysel na dieťa kričať, aby už konečne prestalo žobrať, skôr ho skúste pochopiť, vyjadriť svoju účasť, trvajte ale na svojom. Môžete mu napríklad povedať: „Rozumiem, že by si si rád kúpil túto novú vec, určite sa ti páči, ale kupovať ti ju nebudem.“ Bodka.

3. Nech si kupuje za vlastné

Dôležité je učiť deti, aká je hodnota peňazí. Dohodnite sa s ním, že na nákupy vecí, ktoré chce, si musí potomok sám našetriť. Keď spolu pôjdete najbližšie do obchodu, môže si niečo kúpiť za vlastné. Je to veľmi účinný a nenásilný spôsob, ako deti naučiť premýšľať, čo si majú či nemajú kúpiť. Prenechajte mu jednoducho zodpovednosť a potom si dvakrát premyslí, či za niečo minie peniaze.

4. Buďte príkladom

Ak si neustále kupujete rôzne drobnosti a často chodíte hoci len tak do nákupných centier, dieťa to chápe tak, že hromadiť veci je normálne, dokonca žiadúce, a bude si ich tiež vyžadovať. Deti sú obrazom rodičov úplne vo všetkom, prístup k nakupovaniu sa „dedí“ tiež. Prečo sa rozčuľujeme, že potomok žobroní už o tretiu zmrzlinu za deň, keď sme si sami predtým kúpili v automate kávu a predtým bagetu?

5. Vysvetľujte a vysvetľujte

Efekt samozrejme nebude okamžitý, ale deti sú veľmi chápavé bytosti. Vysvetľujte dieťaťu, že nemôže mať všetko, čo si zaumieni. Argumenty môžu byť rôzne. Že peniaze nerastú na stromoch, ale musíte tvrdo pracovať, aby ste si mali z čoho zaplatiť život. Alebo že ak bude mať doma veľa hračiek, prestane sa mu vo svojej izbičke páčiť a nebude sa v nej dobre orientovať, pretože bude jednoducho zavalená. Prajeme vám pevné nervy a už žiadne scény v obchode!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >