Čas čerstvých byliniek je tu, treba ho využiť!
Foto: shutterstock.comNajjednoduchšie je ju nasušiť na čaj, čerstvú ju môžete popridávať naozaj všade – do jedál, drinkov či do bylinkového masla. Čerstvú ju však môžete spracovať aj na sirup, likér či limonádu. Tu sú naše recepty:
Medovkový sirup
Potrebujete: Medovku (prípadne aj iné bylinky – mätu či zázvor, podľa toho, čo obľubujete), cukor, kyselinu citrónovú a samozrejme, vodu. Množstvo? Podľa kulinárskeho portálu Varecha.sk je to v tomto prípade veľmi jednoduché: Čím viac byliniek, tým lepšie. A šetriť neodporúča ani cukrom, pretože čím sladší sirup, tým menej ho treba potom na zarobenie limonády a teda dlhšie vydrží.Postup je tiež veľmi jednoduchý. „Vodu prevariť, nechať vychladnúť... Bylinky nasekať, prípadne zopár aj vymixovať, pre lepšiu vôňu a chuť. Dať do vychladnutej vody na 24 hodín lúhovať a potom scediť. Pridať cukor, kyselinu citrónovú (podľa chuti), a nechať zovrieť. Potom už len uskladniť v čistých fľašiach, píše Varecha.
Medovková limonáda
Na liter a pol limonády použite zhruba dve hrste medovky. Pomixuje všetko spolu s jedným citrónom alebo limetkou a doslaďte podľa chuti hnedým cukrom. Môžete použiť aj iné sladidlá, napríklad stéviu či nejaký iný sirup.Medovkový likér
Pre deti vhodný nie je, dospelí raz za čas maličký kalíšok bylinkového likéru ocenia. Podľa portálu Varecha.sk je vhodný aj ako dochucovadlo do krémových dezertov či zmrzlín.Dôležité je, aby ste použili kvalitnú vodku alebo iný destilát. Na liter alkoholu použite 200 gramov medovkových lístkov a pol kila cukru. Dajte všetko do jednej nádoby, premiešajte a nechajte dva týždne stáť. Na teplom, ale nie slnečnom mieste, radí portál. Potom už stačí len scediť a preliať do fliaš a striedmo piť.