Tento týždeň píše Eva Marková: Vakcína ľudskosti

Eva Marková, predsedníčka občianskeho združenia Jeden rodič, 3. januára 2021 o 05:06

„Hádam všetci vo vakcíne vidíme spásu a želáme si, aby bolo všetko po starom. Ale... nestane sa tak," je presvedčená predsedníčka neziskovej organizácie Jeden rodič Eva Marková. Prečítajte si jej nový príspevok v našej každotýždňovej rubrike Tento týždeň píše.

Eva Marková.

Foto: Ľubomíra Petrová

„Môj dnešný článok je pohľadom na aktuálnu situáciu, ako ju vnímam už dlhšiu dobu. Rok 2020 nám ukázal, koľko dobrých vecí berieme v bežnom živote ako samozrejmosť. Dnes je to tak, že ísť von hocikedy a hocikde je nemožné, že objatie je už vzácnosť, že o naše pevné zdravie sa musíme naozaj starať. Že mať pravidelný mesačný príjem je otázka unikátnych kvalít a zručností človeka a že denne musíme premýšľať, ako veci robiť inak ako doteraz, aby sme to všetko ustáli a zvládli. Aj keď niektorí z nás sú zo súčasnej situácie veľmi otrávení, panickí alebo depresívni. A hádam všetci vo vakcíne vidíme spásu a želáme si, aby bolo všetko po starom.

Ale... nestane sa tak. Trvá to už príliš dlho na to, aby sa veci vrátili do starých koľají. Tak, ako ľudia fungovali, bolo nesprávne, zlé a jednoducho to už nepôjde. Práve naopak! Je to úžasná príležitosť na zmenu pre nás ľudí. A to nielen vybraných jednotlivcov, ale pre celé rodiny. Dobrá správa je, že na túto záchranu seba nepotrebujete mať veľa peňazí a trúfnem si povedať, že dokonca žiadne.

Tvrdím to odvtedy, ako som sa dozvedela, že svet sa riadi jedným logickým princípom. A celé to je iba o „plus, mínus a rovná sa“. Neverila som! Bojovala som v sebe so získanými vedomosťami z kresťanskej rodiny, zo socialistickej a neskôr demokratickej spoločnosti, zo škôl, kurzov a tréningov. Neskôr, keď som to pochopila, zistila som, že čím viac my ľudia budeme používať zdravý rozum, tým nám bude lepšie. Extrémizmus, a to v akejkoľvek podobe, je zlý a pre ľudí deštruktívny. Aj keď sa snažíme byť extrémne dokonalí.

Napríklad supermani a super dokonalé ženy na sociálnych sieťach, ktoré pečú všakovaké koláče a chlieb z ich dokonalého kvásku. Sú štíhle, otužilé a s dokonalou postavou. Nemajú vrásky, lebo okrem používania tej správnej kozmetiky a pravidelného pohybu sa aj zdravo stravujú, a čo ešte viac, tieto ženy sú elegantné a v každej situácii si vedia udržať nadhľad. Nie, ony nikdy nevybuchnú a dokonca vám aj vedia na každú situáciu zaručene efektívne poradiť.

A chlapom sa proste v biznise darí! Oni majú riešenia na všetko, toľko sebavedomých mužov sociálne siete ešte nevideli. Okrem iného sú aj žiadaní, vedia sa vyjadrovať, čím zložitejšie a odbornejšie, tým je to pôsobivejšie. Chodia dokonalo a draho oblečení, jazdia v nadupanom aute. Majú veľa peňazí a radi ich aj ukazujú. Zistili, že status musí byť. Títo muži vedia, že si môžu čokoľvek a kohokoľvek kúpiť. Mám pocit, že promiskuita vládne spoločnosťou. Nehľadiac na spálené životy ľudí, ktorých používajú na dosiahnutie vlastných cieľov.

Ale to, akí v skutočnosti, pod rúškom (doslova) sú, prišiel odhaliť viac ako rok prítomný covid. Najprv na rad prišli prví krikľúni, hejteri, odporcovia a popierači jeho existencie. Potom prišiel rad na tých, čo nerobia chyby, sú dokonalí a všetko vedia. Pekne to vidno na sociálnych sieťach. Ten počet nakazených ľudí stúpa a bude naďalej, ak nepochopíme, že pokorne a vytrvalo dodržiavať ROR (rúška, odstup, ruky) proste musíme. Pokorne a vytrvalo vydržať. To je naša jediná vakcína, vakcína ľudskosti.

Ľudí s problémami pribúda, a to nie len s covidom. Stále viac stúpa počet ľudí, ktorí sú na hranici chudoby. Zo dňa na deň prišli o prácu, príjem, rodinu a niektorí aj strechu nad hlavou. Denne to zažívame v organizácii Jeden rodič. Dramatických príbehov pribúda, ľudia to nezvládajú. Často sa seba pýtam, je toto vôbec možné zmeniť? Ľudstvo už dosiahlo všetko. Vieme vymyslieť čokoľvek, aj to zrealizovať, ale pokore a vytrvalosti sa musíme naučiť každý sám a individuálne. Návod, ako na získanie pokory a vytrvalosti, aby sme mohli znova rásť, nosíme každý sám v sebe. Zvykli sme si staré rýchlo vymeniť za nové, pokazené sa už neopravuje, neoplatí sa to. Ale takéto správanie medzi ľuďmi vedie len do záhuby ľudstva. Proste čím viac investujeme do vlastných vzťahov, tým viac získame. Naopak, čím budeme viac egoistickí, tým budeme viac strácať.

Ja som si pred niekoľkými rokmi dala dohodu sama so sebou. Chcem žiť a nie len prežívať. Trvalo to a v niektorých oblastiach zmena naďalej ešte trvá. Ale napriek všetkému, čo som zažila a čo ma ešte čaká, ďakujem za to. Želám nám ľudom najmä veľa zdravia a zdravého rozumu."





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Tento týždeň píše - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >