Takmer všetci dýchame zle. Správne je iba bráničné dýchanie, naučte ho deti aj seba!

Gabriela Bachárová, 31. augusta 2022 o 04:20

Maličké deti ešte vedia, ako majú správne dýchať. Postupom času však túto mimoriadne dôležitú schopnosť vplyvom nesprávneho životného štýlu strácame.

Na správne dýchanie by deti mali myslieť neustále, aj pri všedných denných činnostiach.

Foto: shutterstock.com

Všimnite si, že maličké deti ešte dýchajú tak, ako treba, teda do bruška, ktoré sa im pri dýchaní rytmicky dvíha a klesá. Väčšina starších detí aj dospelých však už tento dobrý návyk nemá a dýchame hornou časťou hrudníka, navyše veľmi povrchne. Dôsledkom je únava, stres, nervozita, depresia, nespavosť, ale aj najrôznejšie zdravotné problémy, napríklad zhoršené dýchanie alebo zažívacie problémy. Naopak, správnym dýchaním môžete svoje zdravie veľmi posilniť.

O pár dní začne škola, pre deti častý zdroj stresu kvôli známkam či nutnosti podávať výkony. Pre svojho školáka nemôžete urobiť nič lepšie, ako ho naučiť správnemu dýchaniu, ktoré ho upokojí. A rovno sa to naučte aj sami, vaše telo vám poďakuje.

Celé tajomstvo sa volá bráničné dýchanie. Bránica je sval uložený medzi pľúcami a bruchom. Pre kvalitné dýchanie má extrémne dôležitý význam. Ako si dýchanie pomocou bránice natrénovať? Návod ponúka užitočná brožúrka s jednoduchým názvom Bráničné dýchanie, ktorú vydala pacientská organizácia pre chronické pľúcne choroby pod názvom ABC za zdravé dýchanie. Naučiť sa ho však samozrejme môžu aj zdraví ľudia. Brožúrku spracovala lekárka Helena Horváthová z Pneumo-centra v Trnave.

Nácvik bráničného dýchania v ľahu

1. Ľahnite si na rovnú podložku, podložte si kolená vankúšikom. Položte jednu ruku na hornú časť hrudníka a druhú na hornú časť brucha medzi rebrové oblúky.

2. Nadýchnite sa pomaly nosom do plných pľúc tak, aby sa vaše brucho zdvihlo proti vašej ruke. Ruka na hrudníku zostáva bez pohybu, ramená sú uvoľnené, nehýbu sa.

3. Vydýchnite zošpúlenými ústami s použitím brušných svalov, akoby ste brucho vsúvali do vreciek. Ruka na hrudníku zostáva stále bez pohybu, ramená sa nehýbu.

4. Dýchajte pomaly, hlboko, počítajte si na tri sekundy nádych, na päť šesť sekúnd výdych. Nevydychujte úsilne. Toto cvičenie robte ráno a večer aspoň desať minút.

Nácvik bráničného dýchania v sede

1. Seďte pohodlne, hlava, krk, ramená a nohy sú relaxované. Položte jednu ruku na hornú časť hrudníka a druhú na hornú časť brucha medzi rebrové oblúky.

2. Pomaly sa nadýchnite, aby sa vaše brucho hýbalo proti vašim rukám. Ruka na hrudníku zostáva bez pohybu. Vydýchnite zošpúlenými ústami s použitím
brušných svalov, akoby ste brucho vsúvali do nohavíc. Ruka na hrudníku zostáva stále bez pohybu, ramená sa nehýbu.

3. Dýchajte pomaly, hlboko, počítajte si na tri sekundy nádych, na päť až šesť sekúnd výdych. Nevydychujte úsilne. Toto cvičenie robte ráno
a večer aspoň desať minú.

Mať dych zautomatizovaný

Dôležité je mať dýchanie pomocou bránice zautomatizované. To znamená, že ho bude v bežnom živote používať bez toho, aby ste si to uvedomovali. Dieťaťu potrebu dýchať do brucha spočiatku často pripomínajte, aby si ju aj ono osvojilo. Okrem samotného nácviku sa môžete naučiť aj cviky, ktoré bráničné dýchanie ešte viac rozvíjajú.

Azda najatraktívnejší je pre deti cvik pomenovaný lokomotíva. Dieťa si ľahne na zem, pod sebou má pohodlnú podložku, nohy pokrčené, nadýchne sa do bruška, zadrží na chvíľku dych, zdvihne trošku hlavu a pomocou zvuku šššššš všetok vzduch vydýchne. Výdych má trvať tak dlho, ako sa dieťaťu bude dať. Na jeho konci by malo cítiť brušné svaly, ktoré sa takto účinne posilňujú, čím pomáhajú kvalitnému dýchaniu.

Obdoba cviku: podobne ako pri prvom cviku ľah na chrbte, nohy zdvihnuté, zo zemou zvierajú 90 stupňový uhol, nádych do brucha a bez zdvihnutia hlavy znovu vydať zvuk šššššš, ktorým sa kedysi ohlasovali parné lokomotívy. Prajeme vám i vašim deťom, aby ste vždy dýchali tak silno a dobre ako práve tieto minulosťou odviate stroje. A pevné nervy do začínajúceho školského roka!


ANKETA:

Chcete ovládať bráničné dýchanie?

74,7%



2,5%



22,8%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >