„Syn veľa plače, lebo mám slabé mlieko.“ Čo je v skutočnosti za týmto problémom a existuje vôbec „slabé“ mlieko? To môže byť aj oranžové a je to v poriadku

Patricia Poprocká, 21. mája 2024 o 06:34

Synčeka porodila plánovaným cisárskym rezom, a hoci boli po ňom obaja zdravotne v poriadku, o ostatnom sa to už povedať nedá. „Syn má mesiac, veľa plače, ja mám slabé mlieko, musím dokrmovať. Povedala mi to aj pediatrička,“ opisuje Simona, ktorá prežíva svoje prvé týždne s bábätkom celkom inak než si predstavovala. Existuje ale „slabé mlieko“ a čo to vôbec znamená?

Materské mlieko konkrétnej ženy je šité na mieru danému bábätku.

Foto: shutterstock.com

Opýtali sme sa odborníčky, ktorá sa dojčeniu a poradenstvu venuje dlhé roky, sleduje najnovšie výskumy a pomáha ženám a ich bábätkám nielen s dojčením. „Myšlienka slabého mlieka nie je podložená znalosťami o zložení materského mlieka. O slabom mlieku ľudia uvažujú väčšinou vtedy, keď bábätko nepriberá či neprospieva alebo keď často plače či je hladné. Ženy sa často obávajú, či majú dosť dobré mlieko, pretože v spoločnosti je ich schopnosť dojčiť spochybňovaná ešte pred pôrodom a následne bezprostredne po pôrode. To ich oberá o istotu,“ vysvetľuje podpredsedníčka združenia MAMILA a autorka knihy Praktický návod na dojčenie Andrea Poloková.

Ako dodáva, takto zneistené ženy, ktorých je, žiaľ, stále pomerne veľa, majú strach, aby ich bábätko nehladovalo alebo aby sa mu niečo nestalo. „Býva to umocnené faktom, že viac ako 60 % bábätiek dostane umelé mlieko už v pôrodnici. Svojej schopnosti dojčiť následne dôverujú ešte o to menej,“ dodáva. Presne to je aj prípad Simony. Synčeka jej dokrmovali ešte v pôrodnici, dokonca z fľaše, následne si zvykol aj na cumeľ a teraz si jeho plač vysvetľuje práve tým, že mu jej mlieko nestačí. Toto presvedčenie jej umocňuje ešte aj fakt, že chce byť často na prsníku.

Dieťa však plače z rôznych dôvodov a rovnako z rôznych dôvodov si žiada aj dojčenie. Nemusí byť za tým vždy len hlad, ako sa ľudia mylne domnievajú. „Aby bábätká neplakali, potrebujú pozornosť, kontakt, nosenie, dojčenie a vypitie dostatočného množstva materského mlieka, blízkosť rodiča, uspávanie a pohyb,“ vyratúva Andrea Poloková.

Materské mlieko nie je kravské, a ani tak nevyzerá

Simona však verí, že jej mlieko je naozaj slabé, pretože má takmer priesvitnú farbu, vôbec sa jej nezdá husté, dostatočne výživné. „O slabom mlieku niekedy ľudia hovoria v súvislosti s jeho farbou či vzhľadom. Majú skúsenosti s tým, že kravské mlieko v obchode je jednotne biele. Na to, ako vyzerá materské mlieko nie sú zvyknutí, a preto hodnotia materské mlieko podľa kravského mlieka. Ak vyzerá inak, začnú pochybovať o jeho kvalite či obsahu,“ potvrdzuje Andrea Poloková. Ako však zdôrazňuje, je to mylné posudzovanie a len na základe farby nie je možné určiť, čo sa v mlieku nachádza.

„Materské mlieko konkrétnej ženy je šité na mieru danému bábätku. Môže byť sfarbené do žlta, do modra, do oranžova, môže byť priesvitné – to všetko je úplne v poriadku. Materské mlieko sa nemá podobať kravskému mlieku. Obsahuje množstvo látok, ktoré sa v kravskom mlieku nenachádzajú. Jeho zloženie je nastavené tak, aby bolo nielen výživné, ale aby aj podporovalo imunitnú sústavu bábätka, jeho mikrobióm, rast jeho mozgu a rozvoj všetkých ďalších orgánov v jeho tele,“ pripomína.

Dieťa neprospieva, čo s tým?

Ak je dieťa dojčené a napriek tomu nepriberá či neprospieva, nie je to podľa odborníčky preto, že by mlieko matky bolo slabé alebo málo kvalitné. „Je to preto, že dieťa nezískava pri dojčení dostatočné množstvo materského mlieka. Príčinou je teda nedostatočný objem mlieka, ktorý bábätko vypije. Je to, ako keby dospelý človek jedol zdravé a výživné jedlo, ale napríklad iba polovičné množstvo, ktoré potrebuje. Potom by aj dospelý bol hladný a prípadne by aj chudol,“ vysvetľuje Andrea Poloková.

V takomto prípade však nie je riešením dokrmovanie umelým mliekom, ktoré sa často odporúča, ako aj v prípade Simony. Prvým krokom by mala byť pomoc žene, napríklad stretnutie s laktačnou poradkyňou, podpora ženy, zvýšenie jej sebavedomia a uistenie o jej schopnosti dojčiť. „Potom by malo nasledovať odstránenie príčin, pre ktoré sa množstvo vypitého materského mlieka môže znižovať. Ďalší krok by malo byť zhodnotenie množstva vypitého mlieka a podniknutie krokov na zlepšenie dojčenia.


ANKETA:

Veríte, že žena môže mať slabé mlieko?

24,2%



66,7%



6,1%



0,0%



3,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >