Prečo bábätká po narodení strácajú na váhe? Je to nevyhnutné a aký úbytok je v poriadku, vysvetľuje odborník

Patricia Poprocká, 3. decembra 2022 o 05:13

Strata hmotnosti bábätka po jeho narodení trápi veľa rodičov. Najčastejšie sa ženy v pôrodniciach stretávajú s tým, že v poriadku je úbytok váhy do 10 percent, pri väčšom už treba dieťa dokrmovať, lebo „materské mlieko nestačí“. Je o však neobjektívne kritérium, so stratou hmotnosti je to často úplne inak a namiesto dokrmovania by sa malo pomáhať ženám s dojčením.

Hmotnosť bábätka po narodení a pár dní po ňom nie je vždy hlavným ukazovateľom jeho prospievania.

Foto: shutterstock.com

Ako vysvetlil svetoznámy kanadský pediater dr. Jack Newman, percentuálne posudzovanie straty hmotnosti dieťaťa nedáva zmysel predovšetkým preto, že prevažná väčšina žien dostáva pri pôrode veľké množstvo infúznych roztokov. Niektoré z nich sa dostanú ešte pred narodením aj do tela bábätka, a to sa teda narodí s takto umelo navýšenou hmotnosťou. „Bábätko bezprostredne po pôrode tieto tekutiny vylúči a vráti sa do stavu normálnej hydratácie. Teda nestráca svoju skutočnú hmotnosť,“ vysvetlil uznávaný pediater v príspevku, ktorý publikovalo združenie MAMILA na svojej stránke.

Ďalším dôvodom, prečo nemožno prihliadať len na váhu dieťaťa po narodení a na to, o koľko sa zníži v najbližších dňoch, sú aj samotné nepresné váhy. „Poznáme prípady, keď dve váhy odvážili rovnaké bábätko s rozdielom 400 gramov iba v niekoľkominútovom časovom odstupe. Väčšina váh nevykazuje až taký veľký rozdiel, ale stalo sa aj, že dve úplne rovnaké váhy od jedného výrobcu odvážili rovnaké dieťatko s rozdielom 85 gramov. Osemdesiatpäť gramov predstavuje pre trojkilové dieťa skoro tri percentá hmotnosti,“ konštatoval pediater.

V nemocniciach sa však často berú do úvahy len čísla, a ak bábätko stratí viac než spomínaných 10 percent, začína sa pochybovať o tom, či mu postačuje materské mlieko a veľmi často začne personál novorodenca dokrmovať, najčastejšie umelým mliekom.

Jack Newman pripúšťa, že v niektorých prípadoch dieťa naozaj nemusí dostávať dostatok mlieka z prsníka. Stáva sa to najmä vtedy, keď matky pri pôrode a tesne po ňom príjmu priveľa tekutín. „Často zadržiavajú v tele veľké množstvá vody. Opúchajú im nohy, prsty, ale aj bradavky a dvorce na prsníku. Preto sa dieťatko ťažko prisáva a nedostáva všetko mlieko, ktoré je preňho pripravené,“ vysvetľuje lekár.

Vtedy by sa malo namiesto dokrmovania dieťaťa dostať žene pomoci s dojčením a pre bábätko vytvoriť podmienky, aby sa mohlo lepšie prisať. Účinná je napríklad kvetinková masáž, viac sme o nej (aj o ďalších technikách) písali v tomto článku.

Ako rozpoznať, či dieťa pije dostatok mlieka

Či sa bábätku dostáva z prsníka dostatok mlieka, možno rozpoznať počas samotného dojčenia. Najspoľahlivejší ukazovateľ, či dieťa pije mlieko, je sledovanie tzv. pauzy v brade. Keď dieťa pije z prsníka, má doširoka otvorené ústa, urobí pauzu v brade a potom zatvorí ústa. Keď má len prsník v ústach a jeho brada sa hýbe rýchlo, pričom nerobí pauzu v rytme, znamená to, že sa snaží získať mlieko von, ale nejde to. Práve spomínaná pauza, viditeľná na brade dieťaťa pri dojčení, znamená, že má dieťa ústa plné mlieka. Čím dlhšia je pauza, tým viac sa dieťa napilo.

Výdatnosť dojčenia sa zvykne posudzovať aj podľa počtu pocikaných či pokakaných plienok, plaču bábätka a spomínaného sledovania hmotnosti. Sú to však len pomocné ukazovatele, o to viac v prípadoch, o čo mladšie je bábätko. Pozorovanie dojčenia je kľúčové pre zhodnotenie situácie dojčeného bábätka.
(Zdroj: MAMILA)





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >