Sú ľaváci výnimoční? 5 oblastí, v ktorých nad pravákmi vynikajú

Gabriela Bachárová, 3. marca 2020 o 04:45

Píše vaše dieťa ľavou rukou? Zatiaľ čo ešte pred pár desiatkami rokov by ho učitelia násilím nútili preorientovať sa na pravú ruku, dnes sa ľaváctvo v mnohom považuje za výhodu. A hoci sa váš potomok možno bude spočiatku trochu trápiť s písaním, učte ho, že má byť na čo hrdý. Tu je päť oblastí, v ktorých ľaváci dosahujú výborné výsledky.

Ľaváctvo dnes už nie je nevýhoda, skôr naopak.

Foto: Shutterstock.com

1. Sú tvorivejší

O ľavákoch sa traduje, že často vynikajú v profesiách, ktoré si vyžadujú tvorivé myslenie, a v umeleckých disciplínach. Podľa niektorých čiastkových štúdií za to môže dominancia pravej mozgovej hemisféry, ktorá je zodpovedná práve za kreativitu. „Aj keď to nebolo nikdy vedecky dokázané, tam, kde hrá tvorivosť rolu, sa zvyčajne vyskytuje i dosť ľavákov,“ píše vo svojej knihe Ľaváci a ich výchova americká detská neuropsychologička Jane M. Healey. Ľavákov tak často nájdeme medzi spisovateľmi, maliarmi či hudobníkmi.

2. Majú pružnejšie myslenie

Ľaváci majú podľa štúdie zverejnenej v odbornom časopise Neuropsychology schopnosť používať naraz obe mozgové hemisféry a rýchlo ich medzi sebou prepájať. To im umožňuje bystré myslenie a rýchle vyvodzovanie správnych záverov, čo môžu uplatniť pri detských hrách a neskôr pri štúdiu alebo pri riešení náročných pracovných úloh. Podľa Jane E. Healey majú ľaváci nadpriemerne vysoký výskyt na všetkých vysokých školách.

3. Vynikajú v športových disciplínach

Nie je pravdou, že ľaváci sú v športoch nešikovní, je to práve naopak. V niektorých prípadoch môžu ťažiť už len z prostého faktu, že používajú inú ruku ako väčšina populácie. Napríklad v tenise svojou ľavorukosťou popletú súpera, protivník musí kvôli tomu zmeniť svoju hernú stratégiu aj techniku. „Ľaváci však vynikajú vo všetkých športoch, vrátane tých, kde priamo nebojujú so súperom. Môže to byť tým, že obidve polovice mozgu sú u ľavákov nútené stále spolupracovať,“ vysvetľuje to Jane M. Healey.

4. Rýchlejšie sa im regeneruje mozog

Ľaváci sa rýchlejšie a s menšími následkami dostanú z poškodenia mozgu, napríklad z mozgovej porážky či zranenia. „Vieme, že je to dané tým, že ľaváci všeobecne majú prispôsobivejší mozog ako praváci,“ uvádza americká odborníčka. Zdravé časti mozgu dokážu prebrať úlohy, ktoré plnili tie poškodené a zároveň pomáhajú k uzdraveniu. Dobrou správou pre ľavorukých je aj to, že menej často trpia Alzheimerovou chorobou.

5. Majú lepšiu priestorovú orientáciu

„Ľaváci môžu mať lepšiu priestorovú predstavivosť. To znamená lepší cit pre vzdialenosti, ktoré sú medzi nimi a inými objektami a tiež pre umiestnenie predmetov v priestore,“ konštatuje autorka knihy. Štúdia ukázala, že ľaváci si v porovnaní s pravákmi lepšie zapamätajú miesto, kde zaparkovali svoje auto, či priebeh cesty, ktorú prešli.  

A čo nevýhody ľaváctva?
Ľaváci sú zrejme o niečo nešikovnejší ako väčšinová populácia, je to však dané aj tým, že sa pri manuálnych činnostiach musia prispôsobovať podmienkam, ktoré boli vytvorené pre potreby pravákov. Práve preto sa u nich vyskytuje väčší počet úrazov.

Hovorí sa tiež, že ľaváci môžu byť náchylnejší na vznik niektorých chorôb, výskumy naznačujú, že ide predovšetkým o alergie a astmu. Naopak, veda vyvrátila, že by ľaváci mali väčší sklon k poruchám učenia či ku koktavosti. Ak sa u ľavákov v minulosti vyskytli, príčinou nebola samotná ľavorukosť, ale skôr snaha prevychovať dieťa na praváka, k čomu už v súčasnosti našťastie nedochádza.


V praveku bola ľavákov polovica
Podiel pravákov a ľavákov bol ešte v praveku vyrovnaný. Podľa vedcov sa to začalo meniť v dobe bronzovej, keď už ľudia vo veľkom používali rôzne nástroje a zbrane. Vtedy sa začala dominancia len jednej, pravej ruky. Ľaváctvo sa ako nečisté, zlé a nenormálne začalo potlačovať od obdobia stredoveku, ľaváci nezriedka končili aj na hraniciach. V 18. a 19. storočí sa dokonca hľadal liek proti chorobe ľaváctva.

Spoločnosť sa k svojej ľavorukej menšine správala nevľúdne v podstate až do polovice 20. storočia, potom sa našťastie presadil humánnejší postoj a dnes sa už preučovanie na pravú ruku považuje za niečo nepredstaviteľné.

Koľko je ľavákov v populácii? Dlhé roky sa hovorilo o desiatich percentách, ale zastúpenie ľavákov, zdá sa, stúpa a spomína sa už skôr pätnásťpercentné zastúpenie. Možno je to práve vďaka tolerantnému postoju spoločnosti.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >