Štát na deti bude platiť viac. Ako vzrastú prídavky, ako rodičovský príspevok?

dh, pt, 6. júla 2021 o 04:47

Niekto päť eur, niekto opäť len pár centov. O toľko viac môžu rodičia očakávať vo svojich peňaženkách, štát totiž ide zvyšovať dávky na deti. Dôvodom nárastu je úprava súm životného minima, ku ktorej dochádza každoročne v júli.

Na životné minimum je naviazaných viacero dávok. Niektoré porastú hneď od júla, iné až od januára budúceho roku.

Foto: Shutterstock.com

Na životné minimum sú naviazané viaceré dávky, niektoré porastú hneď teraz, iné až od januára budúceho roka. Prídavky na deti či rodičovský príspevok sú z tej druhej kategórie. Zvýšia sa až od januára, už teraz však vieme, o koľko.

Prídavky na deti pôjdu hore, ako je to už za posledné roky zvykom, zasa len symbolicky – o 38 centov. Namiesto 25,50 dostane rodič na dieťa 25,88 eura. O niečo viac si prilepšia rodičia menších detí, ktorí ešte poberajú rodičovský príspevok. Ten vzrastie o takmer päť eur – z 275,90 na 280 eur. Skupina rodičov, ktorí pred rodičovskou dovolenkou pracovali a mali nárok na materské, dostanú od januára 383,80 eura.

Dávky sa zvyšujú o 1,5 percenta. Sú naviazané na rast životného minima, ktoré sa v júli zvýšilo práve o 1,5 percenta.

Životné minimum je ustanovená minimálna hranica príjmov, pod ktorou sa človek dostáva do stavu chudoby, hmotnej núdze. Sumy životného minima sa upravujú vždy k 1. júlu na základe koeficientu rastu čistých peňažných príjmov na osobu alebo koeficientu rastu životných nákladov nízkopríjmových domácností. Ten v tomto roku vyšiel práve spomínaných 1,5 %.

Pre jedného dospelého je tak teraz životné minimum 218,06 eura, pre ďalšiu spoločne posudzovanú osobu v domácnosti 152,12 eura. Pre dieťa je nové životné minimum určené na 99,56 eura mesačne.

Čo ešte porastie

Okrem prídavkov na deti a rodičovského príspevku sa v budúcom roku zvýši aj príplatok k prídavku na dieťa z 11,96 na 12,14 eura ako aj sociálne dávky pre rodiny v hmotnej núdzi.

Už teraz, od júla dostanú viac napríklad poberatelia maximálneho náhradného výživného – to sa upravuje na 368,37 eura, a tiež rodiny poskytujúce deťom náhradnú starostlivosť. Viac dostanú aj ťažko zdravotne postihnutí v príspevkoch na kompenzáciu. Ide napríklad o príspevok na prepravu, na kompenzáciu zvýšených výdavkov.

Zvýšenie príspevkov zasiahne takmer 150-tisíc ľudí.

Prehľad všetkých dávok a ich výšku po úprave životného minima nájdete TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >