Štát vypláca na deti čoraz viac, aké dávky vzrástli a ktoré sú najvýhodnejšie?

dh, pt, SITA, 8. februára 2020 o 05:05

Dávky od štátu neustále rastú a poberá ich čoraz viac rodičov. Týka sa to dávky materské, ktorú rodičia dostávajú v prvých týždňoch po narodení dieťaťa, ale aj rodičovského príspevku, na ktorý majú nárok do troch rokov jeho veku. Suma sa u niektorých zvyšuje, pretože rastú platy, z ktorých sa odvíjajú, iné príspevky zasa štát vo volebnom roku zvýšil v snahe vyjsť v ústrety rodinám.

Podiel na zvýšení materského majú práve otcovia, ktorí ho poberajú čoraz častejšie a ich vyššie zárobky sa premietajú aj do samotnej priemernej výšky tejto dávky.

Foto: shutterstock.com

Materské dávky patria do prvej kategórie – vypláca ich Sociálna poisťovňa a odvíjajú sa od zaplatených odvodov, ktoré zasa závisia od príjmu. Štát navyše umožnil ich poberanie okrem matiek na určitý čas aj otcom a tí to čoraz častejšie využívajú.

Materské dávky vlani dostávalo vyše 64-tisíc žien a 18-tisíc mužov. Ako informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder, počet ich poberateľov medziročne výrazne narastá, najmä medzi mužmi. „Ešte v roku 2016 materské poberalo 3 076 mužov, v roku 2017 už 6 553 mužov a v roku 2018 ich bolo 12 836,“ uviedol.

Rástla tiež priemerná i maximálna výška materského. V roku 2016 sa výška materského zdvihla zo 65 % denného vymeriavacieho základu na 70 % a od mája 2017 až na 75 % denného vymeriavacieho základu.

„U žien za toto obdobie narástla priemerná výška materského zo 472 eur (v roku 2016) na 675 eur v roku 2019. U mužov, ktorí zarábajú viac, priemerné materské za rovnaké obdobie vzrástlo z 572 eur na 891 eur,“ spresnil Peter Višváder.

Materská dávka, ktorú vypláca Sociálna poisťovňa spravidla 34 týždňov, pri vlaňajšom hrubom zárobku do 2 026 eur dosahuje úroveň čistej mzdy, ktorú mala osoba pred odchodom na materskú dovolenku.

Maximálna suma materskej dávky pri tejto hrubej mzde dosahuje 1 498,70 eura mesačne pri 30-dňovom mesiaci a 1 548,70 eura mesačne pri 31-dňovom mesiaci.

Kto zarábal menej a vyšlo mu nižšie materské než rodičovský príspevok, môže si požiadať úrad práce o doplatenie rozdielu, aby jeho príjem dosahoval rodičovský príspevok.

Rodičovský alebo príspevok na starostlivosť?

Rodičovský príspevok sa výrazne zvýšil od januára tohto roku. Matky, ktoré pred rodičovskou dovolenkou pracovali, majú nárok na 370 eur mesačne, ostatné dostanú len 270 eur.

Matky, ktoré počas poberania rodičovského príspevku pracujú a dieťa dali do nejakého zariadenia, môžu poberať namiesto rodičovského príspevku príspevok na starostlivosť. Ten bol do konca minulého roka výhodnejší než rodičovský – predstavoval 280 eur.

Jeho výška sa nezmenila ani dnes, pracujúcim matkám jedného dieťaťa do troch rokov sa však po zvýšení rodičovského príspevku oplatí viac práve rodičovský.

Ak však má niekto deti dve, prípadne viac, výhodnejším zostáva príspevok na starostlivosť. Túto dávku totiž štát vypláca na každé dieťa, čiže pri dvoch deťoch je to 560 eur mesačne.

„Ak sa rodič rozhodne prejsť z poberania príspevku na starostlivosť o dieťa na rodičovský príspevok, musí na úrade práce požiadať o odňatie príspevku na starostlivosť a zároveň požiadať o rodičovský príspevok. Môže tak urobiť kedykoľvek, rodičovský príspevok sa vypláca mesačne pozadu – za mesiac február bude vyplatený v marci,“ vysvetľuje Mária Hrehová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Prídavky šli nahor symbolicky

Od januára vzrástli aj prídavky na deti. Väčšina rodičov si to ale nevšimla, nárast bol len o 61 centov – z 24,34 eura na 24,95 eura. Mierny nárast je daný tým, že prídavky sa zvyšujú podľa určeného mechanizmu, v závislosti od rastu súm životného minima. Zvýšenie sa týka 650 509 poberateľov a 1,09 milióna detí, na ktoré sa vypláca prídavok na dieťa.

Rovnako symbolicky šiel nahor aj príplatok k prídavku na dieťa – o 0,29 eura na 11,70 eur. Príspevok pre rodičov prvákov porástol zo 100 eur na 102,5 eura.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >