Pri dvojičkách môžu dostávať materské naraz matka aj otec

pt, 24. júna 2019 o 09:41

Starostlivosť o dvojičky je pre rodičov jednoduchšia než vlani. Zákon totiž obom od tohto roku umožňuje zostať spolu doma a poberať materské. Sociálna poisťovňa akurát upozorňuje, že v tomto prípade ho bude matka dostávať o niečo kratšie než keby na materskej bola sama.

Prvé mesiace po narodení detí si rodina môže užiť spolu, materské pre oboch rodičov súčasne im zaručí vcelku slušný príjem.

Foto: shutterstock.com

Nárok na materské nebude matke trvať 43 týždňov, ale len 34, ak s ňou bude na materskej súčasne otec dvojičiek. Ak by sa o deti starala sama, štát by jej materské vyplácal 43 týždňov.

Možnosť pre rodičov poberať súčasne materské na dve rôzne deti platí od januára tohto roku. Zákon sa vzťahuje aj na dvojičky, keď otec môže poberať materské na jedno dieťa a matka na druhé. „Samozrejme, len v prípade, ak obaja spĺňajú zákonom stanovené podmienky nároku,“ zdôrazňuje Sociálna poisťovňa.

Podmienkou je, aby otec prevzal jedno z dvojičiek do starostlivosti, najskôr po uplynutí šiestich týždňov od pôrodu a staral sa oňho. Zároveň matka dieťaťa nesmie naňho poberať materské ani rodičovský príspevok. Treťou podmienkou je, že matka počas otcovej materskej nesmie poberať ani rodičovský príspevok na akékoľvek ďalšie dieťa.

Matka však môže v tomto období poberať materské na druhé dieťa z dvojičiek. „Ak teda otec prevezme jedno dieťa z dvojičiek do starostlivosti a bude mu skutočne poskytovať starostlivosť, nárok na materské mu po splnení aj ostatných zákonom stanovených podmienok vznikne v trvaní 28 týždňov aj vtedy, ak matka bude poberať materské v súvislosti so starostlivosťou o druhé dieťa z dvojičiek,“ vysvetľuje Sociálna poisťovňa.

Samozrejme, platí to vtedy, ak bol otec dvojičiek dostatočne dlho nemocensky poistený v Sociálnej poisťovni, aby mu vznikol nárok na materské. Konkrétne 270 dní v posledných dvoch rokoch.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >