Stačilo kriku! Štyri skvelé tipy, ako deti hravo utíšiť

Patricia Poprocká, 23. októbra 2020 o 04:27

Hluk a deti akosi neodmysliteľne patria k sebe, je však úplne normálne, ak dospelí majú toho už plné zuby. Namiesto večného (a často zbytočného) opakovania „Buďte konečne chvíľu ticho!“ si možno chvíľku ticha dopriať aj pohodlnejšie. Zahrajte sa s deťmi na ticho. Okrem stíšenia decibelov získate oveľa viac.

Stíšenie nikdy nie je na škodu. Naopak.

Foto: shutterstock.com

Deti sa zahrajú, naučia sa niečo nové (napokon, je dokázané, že hrou sa vždy najlepšie učia), budú cítiť váš záujem, prehĺbi sa váš vzájomný vzťah (ako pri každej príjemnej činnosti) a po skončení hry sa začnú venovať inej, možno menej hlučnej činnosti, než pred ňou. Cieľ je teda splnený, aj s bonusom.

Ako sa hrá „na ticho“? Tu je niekoľko tipov

Rybky

Zahrajte sa na rybky. Rybky mlčia, čiže ticho je zaručené. Môžete sa hrať, že ste v mori, v akváriu, že plávate, naháňate sa, chcete si navzájom niečo povedať, ale pozor – všetko bez slov. Je to akási pantomíma, kde môžete robiť čokoľvek, ten druhý musí chápať, čo robíte a reagovať tak, aby ste vy pochopili, čo vám chce povedať. Veľmi zábavné i poučné, rozvíjajúce predstavivosť i vyjadrovacie schopnosti.

Potápači

Potrebujete stopky, možno niečo na zapisovanie. Prípadne drobnú odmenu pre víťaza. Jednoducho stopujete, kto najdlhšie vydrží so zadržaným dychom. Precvičíte nádychy, pľúca a uši oddychujú.

Šepkár

Hra podľa metódy Montessori. Deti posadíte a kážete im byť ticho, vnímať zvuky okolo a čakať, kedy šepkár zašepká ich meno. Ak začujú svoje meno, majú sa potichučky premiestniť k vám. Hru môžete ozvláštniť podľa fantázie – dieťa môže dostať do ruky zvonček, ktorým počas chôdze k vám nesmie zazvoniť, prípadne naopak, ktorým môže zazvoniť, ak začuje svoje meno. Po príchode k vám môže dieťa na papieriku dostať nejakú úlohu, ktorú má splniť – napríklad zatancovať, ukloniť sa, niečo napodobniť. Všetko potichu. Hra posilňuje sebadisciplínu a vnímanie okolitého prostredia.

Meditácia

Väčšina detí meditovať nedokáže, ak nemajú odborné vedenie. Môžete sa však s nimi na meditáciu aspoň zahrať. Posaďte sa s nimi do kruhu, pochytajte za ruky, zatvorte oči. Zrelaxujete vy a stíšia sa aj deti. Môžete ich viesť k vizualizácii niečoho príjemného, alebo len tak sedieť, povedať im, nech nechajú svoju myseľ voľne plynúť a napríklad po minúte si porozprávate, kto sa kam dostal.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >