Juraj Lukáč: Poďte za tichom a tmou, kde vlci dávajú dobrú noc

Patricia Poprocká, 17. augusta 2019 o 06:41

Juraj Lukáč je dlhoročný ochranár a prírodu miluje v jej prirodzenej kráse. Napokon, o jej zachovanie mu ide aj ako náčelníkovi Lesoochranárskeho zoskupenia VLK. Na rodinný výlet pozýva do nekomerčnej prírody, za tichom, tmou a pozorovaním hviezd, kde vlci dávajú dobrú noc. Odkaz pre tých úzkostlivejších: nejde o úplnú divočinu, všade sa pohodlne ubytujú i rodiny deťmi.

Juraj Lukáč žije na východe Slovenska v Osadnom. Tento kraj odporúča aj ako tip na výlety, má ľuďom toho naozaj veľa čo ponúknuť.

Foto: archív Juraja Lukáča

„Väčšina rodín na Slovensku štandardne vyhľadáva na svoje výlety vychytené a popularizované miesta s akvaparkami, termálnymi kúpaliskami a s pekným výhľadom, najlepšie na štíty Vysokých Tatier.

Ja odporúčam tichšie a vzdialenejšie miesta, ktoré sa doteraz dokázali ubrániť masovej komerčnej turistike. Mojím tipom je návšteva krásneho východoslovenského pohoria Vihorlat a jeho okolia. Začať môžeme v dedinke Remetské Hámre prehliadkou torza lesníckej školy s pokračovaním k jazierku Morské oko, okolo ktorého je pekný lesnícky náučný chodník. Zdatnejší si môžu výlet spestriť výstupom na Sninský kameň s výborným výhľadom na okolie.

Na druhej strane hrebeňa je dedinka Kolonica, neďaleko nej sa nachádza Astronomické observatórium v Kolonickom sedle. Observatórium je v oblasti s najtmavšou oblohou na Slovensku, má výborné technické vybavenie na pozorovanie hviezd a v prípade nepriaznivého počasia je možnosť navštíviť planetárium, ktoré je súčasťou observatória.

Na tejto strane Vihorlatu si môžete prezrieť aj drevené kostolíky v Uličskom Krivom, Jalovej, Kalnej Roztoke, Ruskom Potoku, Ruskej Bystrej a Topoli.

Výlet odporúčam ukončiť v dedinke Osadné, kde neďaleko leží nádherná rezervácia Udava s jedľovobukovými prastarými lesmi, ktoré obývajú vlci, rysy, medvede, ale i orly a iné zaujímavé zvieratá.

Na celej trase je možnosť ubytovania pre rodiny s deťmi."





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa