Správa sa zrazu dieťa úplne nevhodne a neviete si s ním poradiť? Opýtajte sa niektorú z týchto siedmich otázok

Patricia Poprocká, 9. februára 2023 o 05:23

„Hneď ako sme vošli, z dcérky sa stal iný človek. Začala behať po byte, brať všetky veci do rúk, naťahovať sa s kamarátkiným synom, všetko chcieť... Skrátka rozmaznané dieťa. Na moje upozornenie nereagovala, až keď som ju okríkla, no po chvíli si zasa robila svoje. Vôbec taká nebýva, nechápala som,“ opisuje Karolína nepríjemný zážitok so šesťročnou dcérou počas návštevy kamarátky.

Niekedy stačí len chvíľka zastavenia a vysvetlenie toho, čo sa práve deje, resp. bude diať. Dieťa pochopí.

Foto: shutterstock.com

Tiež sa vám občas stáva, že svoje deti nespoznávate, sú akoby z inej planéty a správajú sa zrazu z vášho pohľadu úplne nevhodne, navyše tak, ako by ste to na nich v živote nepovedali? A pravdupovediac neviete, čo s tým?

Aby ste to vedeli vyriešiť, je potrebné poznať dôvod takéhoto správania. Hlavným signálom, ktorý nám dieťa vysiela tým, že sa nevie vmestiť do kože, prípadne že je úplne iné než zvyčajne, je ten, že sa necíti „v pohode“. Podľa psychológov najčastejšie preto, že nie sú naplnené jeho základné potreby.

Odborníci zo združenia Tisíc tvárí radosti, ktoré sa zameriava na zdravý emočný vývoj detí a ich rodičov, odporúčajú dať si nasledujúcich sedem otázok. V nich môže byť príčina, že sa dieťa správa ako vymenené. A – keď poznáme príčinu problému, odstránenie je už veľmi ľahké. „Stačí sa opýtať na to dôležité. Dotknúť sa základných potrieb. Robiť menej, dávať menej, snažiť sa menej, ale byť s dieťaťom viac. Dať mu pocit, že je videné a počuté,“ odkazujú na sociálnej sieti.

Ak sa teda dieťa správa zrazu nepochopiteľne, zamyslite sa nad nasledovným:

1. Malo dnes dieťa možnosť tráviť kvalitný čas s rodičom?
2. Malo dnes priestor na nezrelosť, niečo nevedieť, nezvládnuť, niečomu nerozumieť bez toho, aby bolo za to hodnotené alebo trestané?
3. Malo dnes dieťa možnosť voľne vyjadriť svoje emócie a frustráciu?
4. Rozumie dieťa tomu, čo sa dnes deje alebo bude diať? Je preňho dnešný deň dostatočne zrozumiteľný a predvídateľný?
5. Malo dnes dieťa priestor pre sebou riadenú hru a nudu? Malo čas byť bez očakávania, tlaku a neustáleho prísunu podnetov?
6. Malo dieťa za posledný deň-dva nutrične vhodnú stravu pre zdravú črevnú mikroflóru a zdravé fungovanie nervovej sústavy?
7. Malo dnes dieťa možnosť pohybu a fyzickej únavy po pokojnom dni, resp. možnosť odpočinku po náročnom dni?

Odpovedajte úprimne, potom už bude ľahké pomôcť dieťaťu byť opäť „v pohode“.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >