Deti sa potrebujú vylietať. 4 tipy, ako im k tomu vytvoriť podmienky

Gabriela Bachárová, 11. októbra 2018 o 14:38

Keď je dieťa často umrnčané, zlostí sa či nechce počúvať, nehľadajte za tým hneď svoje výchovné zlyhanie. Čo ak má len nedostatok pohybu?

Deti potrebujú voľný, neorganizovaný pohyb.

Foto: Shutterstock.com

Voľný, neorganizovaný pohyb súčasným deťom veľmi chýba. Málokto si dnes dovolí potomka len tak vypustiť z bytu, aby sa mu za tri hodiny sám vrátil. Vylietaný a šťastný. Voľný čas dnes deťom vyplňujú krúžky, cudzie jazyky, počítače. Samozrejme aj športové aktivity, ale tie sa zďaleka netýkajú všetkých a často prinášajú jednostrannú záťaž.

Deti sa nevenujú bežným a prirodzeným druhom pohybu, ktoré by pre ne boli zdrojom zábavy a poznania. Málo chodia, behajú, lezú, jazdia na bicykli. S tým súvisí zhoršená schopnosť zvládnuť jednoduchý hod loptou, skok, kotrmelec či skákanie cez švihadlo.

Aj v škole je telesná výchova Popoluškou, dôraz sa kladie na intelektuálne, nie športové výkony. Rodičia deti privážajú autami aj do samotnej školy, hoci pešo by to mali len zo desať minút chôdze.

„Voľný pohyb je nesmiernym prínosom, deti sa pri ňom najprirodzenejšie zoznamujú s vlastným telom. Počas prvých siedmich rokov života je to zásadné, pretože vývojovo dominuje rast a dozrievanie telesných funkcií. Ak dieťa nemá dostatočnú možnosť chodiť, behať, skákať, váľať sa, cvičiť sa v udržovaní rovnováhy a zdolávať prekážky v podobe šplhania na stromy alebo aspoň do strmého kopca, dochádza k oslabeniu, respektíve nedostatočnému vývoji telesného systému. S týmto deficitom sa potom môže v podobe nevyvinutia svalových skupín alebo i porúch pohybového aparátu vyrovnávať po zvyšok života,“ píše na svojom webe psychoterapeutka Eva Labusová.

Voľný a neorganizovaný pohyb samozrejme ovplyvňuje aj duševný svet dieťaťa. Podľa Evy Labusovej rozvíja samostatnosť, predstavivosť, kreativitu, improvizáciu, koncentráciu i emocionalitu. „Pasívne prijímané viuálne a akustické podnety ponúkajú len zjednodušený, neúplný, plochý obraz skutočnosti. Dieťa v uzavretom priestore neuplatní a nerozvinie svoje schopnosti,“ konštatuje psychoterapeutka.

Denne aspoň hodinku


Ak sa sami venujete nejakej pravidelnej športovej aktivite, napríklad behu, dobre viete, ako dobre sa na konci cítite. Ste veselí, pokojní, sústredení, lepšie naladení na rodinu, druhých ľudí. Prečo by to v prípade detí malo byť inak? Ak vás trápi, že dieťa napríklad nespolupracuje, odvráva či všetko odmieta, jednoducho povedané nie je „v pohode“, skúste mu dopriať dostatok pohybu a sledujte, čo to s ním urobí.

Rady odborníkov, koľko času by denne deti mali stráviť pohybom, sa líšia. Zhodujú sa však na minimálne hodine, ešte lepšie dvoch hodinách. A ak sa podaria tri hodiny, je to skvelé.

„Keď sme boli malí my, lietali sme vonku každý deň bez výnimky. Ak spolužiak alebo kamarát z dvora dostal domáce väzenie, ľutovali sme ho. Dnes je to presne naopak. Pre dnešné deti je trestom byť vonku, nudia sa tam a chcú domov k počítačom, tabletom a telefónom. Skúste im pohroziť, že ich nepustíte von, budú sa na vás pozerať ako na blázna,“ hovorí Katarína, mama trojročných dvojičiek, s ktorými sa snaží byť vonku na ihriskách čo najviac.

Katka ľutuje, že doba sa zmenila. Hoci to chápe, sama sa nechce súčasným trendom podriaďovať. Ani vy nemusíte. Tu je niekoľko dobrých tipov, ako dostať do života vášho dieťaťa viac pohybu.

1. Vychádzka musí byť


Vychádzka by sa mala stať každodennou realitou, výlet do prírody aspoň každý druhý víkend. Dajte si to ako prioritu. Tak, ako si zapisujete pracovné úlohy, skúste do diára vpliesť aj voľný čas trávený s deťmi.

2. Hýbte sa spolu s nimi


Chodiť s deťmi na ihrisko je bežné, ale rodičia sú tam zvačša duchom neprítomní. Postávajú, maximálne tak riešia spor o vedierko a lopatku. Nepriznali by to, ale je nuda. Spoločná návšteva športovej haly je už o inom. Deti si tam s rodičmi môžu zahrať napríklad bedminton či tenis.

3. Nezakazujte im skákať do kaluží


Dovoľte deťom váľať sa v listí, skákať do kaluže, vŕtať sa drievkom v mokrej hline. Vývojovo to potrebujú, rodičia či babičky im v tomto často bránia, aby sa nezašpinili alebo neporanili. Pre deti je to však ten najprirodzenejší pohyb.

4. Dajte dohromady viac detí


Nechať malé deti vonku bez dozoru, to dnes neurobí skoro žiadny rodič. Nemá preto veľký zmysel zavádzať tieto retro zvyky do súčasných podmienok. Mohlo by sa stať, že dieťa si vonku nebude mať s kým hrať. Oveľa jednoduchušie je, ak dáte dohromady pár rodičov a vezmete všetky deti na lúku či do lesa. Dozor môže robiť vždy len jeden rodič, aby sa deti necítili pod kontrolou.






Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >