Som zlá mama, keď nedojčím? 6 nezmyslov o dojčení

Patricia Poprocká, 30. júla 2019 o 16:55

Odborníci hovoria o výhodách, oponenti skúšajú všetko možné. Pohoršujú sa, znevažujú, dokonca diskusie o dojčení prirovnávajú k tým o očkovaní. V každom prípade sa dnes o dojčení hovorí. Aj vďaka škandálom, keď matkám zakazovali dojčiť v banke či reštaurácii. Verejnosť je rozdelená, aj vďaka týmto mýtom, ktoré sa tešia obľube.

Dojčenie je prirodzená vec, okolo ktorej sa zbytočne vytvorilo veľa mýtov.

Foto: shutterstock.com

Som zlá mama, keď nedojčím

Slogan, podsúvaný výrobcami umelého mlieka v zmysle „Aj keď nedojčím, som dobrá mama,“ v mnohých ženách vyvolal neoprávnený pocit „matiek druhej kategórie“, ak nedojčia. A akýsi hnev na dojčenie (či spoločnosť?) za vytváranie tlaku či za výčitky, ktoré pociťujú. Podľa prieskumu BBC má polovica žien za nedojčenie pocit viny. Nedojčenie môže matku mrzieť, pretože bábätko nedostáva tú najlepšiu a najkvalitnejšiu výživu, akú by mohlo. To však nemá nič spoločné s kvalitou materstva. Navyše, to, že žena nedojčí, nie je jej vina. Drvivá väčšina žien je schopná svoje deti dojčiť, dokonca dlhodobo. Zlé praktiky v pôrodniciach a nesprávne rady, ktoré sa im tam dostávajú, však vytvárajú problémy, ktoré sa reťazia, komplikujú dojčenie, vedú k prechodu na umelú výživu a v ženách vyvolávajú presvedčenie, že nie sú schopné dojčiť. Do toho sa pridajú výčitky, nevraživosť k dojčeniu a kruh je uzavretý.

Dojčenie obmedzuje

Žena sa nemôže nikam pohnúť, musí si dávať pozor na to, čo je, čo pije, dieťa jej neustále „visí“ na prsníku... Veci nedokážeme zmeniť, náš pohľad na ne však áno. V tomto prípade ide o to, čo si predstavujeme pod pojmom obmedzovanie a sloboda. Čo je väčšia sloboda – kedykoľvek a kdekoľvek ponúknuť bábätku prsník, alebo sa starať o fľašu, čistú vodu, zásoby umelej výživy a pripravovať to podľa presného harmonogramu? Ponúknuť plačúcemu dieťaťu prsník, pri ktorom sa upokojí, prípadne zaspí, alebo s ním chodiť hore-dolu, kolísať, kočíkovať a hľadať ďalšie spôsoby, ako dieťatko utíšiť? Dojčenie neobmedzuje, naopak, dojčenie dáva slobodu a matke čas na rozvíjanie vlastných aktivít. Obmedzovanie sa v strave a pití tiež už dávno neplatí. Tak, ako má každý človek dbať na to, aby jedol telu prospešné potraviny, tak by to mala robiť aj dojčiaca matka. Nič sa nestane, ani ak si dá citrusy, oriešky, chilli, feferónku, či dokonca výnimočne pohár vína.

Dojčiace matky sa vystavujú a zámerne provokujú verejnosť

Dojčiace matky možno provokujú časť verejnosti, nie však zámerne. Paradoxne, najväčšie problémy s dojčením vonku majú tí, ktorých sa to vôbec netýka. Občas sa do dojčiacich matiek z nepochopiteľných príčin „obúvajú“ aj iné matky, napríklad naposledy česká bulvárna celebrita Agáta Prachařová sa vyjadrila, že je úchylné, ak ženy dojčia staršie deti. Ona sama svojho syna dojčila dva mesiace, potom viac riešila, ako jej vyzerajú prsia. Nuž tak, ako neriešime, či a kedy dáva Agáta Prachařová svojim deťom vodu, čaj alebo džús, neriešme ani to, ako dlho chce kto dávať svojmu dieťaťu materské mlieko. Dojčiace matky sú najradšej, keď si ich nikto nevšíma a nechá ich tak. Je tak ťažké starať sa o seba?

Môžem svoje dieťa dojčiť kdekoľvek chcem.

Foto: shutterstock.com

Dojčenie nenaučí deti samostatnosti

Áno, máte ich na krku, či presnejšie na prsníku, dávate im však to najlepšie, čo môžete. S materským mliekom dieťa totiž nasáva aj matkinu blízkosť a keď sa jej nasýti v prvých mesiacoch/rokoch, nebude si ju vyžadovať neskôr. Dieťa si na prsník neprivyká, dieťa prsník jednoducho potrebuje, je to biologicky dané. Aj ženy, ktoré nedojčia, by mali čo najčastejšie pestovať svoje bábätká v náručí, najlepšie v kontakte koža na kožu. A ak je reč o samostatnosti – práve takto sa budujú zdravé základy neskoršej samostatnosti.

Materské alebo umelé mlieko, to je jedno, dieťa aj tak vyrastie

Áno, vyrastie. Jedno to však nie je. Materské mlieko je jedinečné, posilňuje imunitu, napomáha rozvoju mozgu, prispôsobuje sa potrebám dieťaťa. Aj výrobcovia umelej výživy priznávajú, že sa im doteraz nepodarilo vyrobiť jeho plnohodnotnú náhradu. Ak žena dojčiť nemôže, napríklad pretože musí brať nejaké silné lieky, nedá sa nič robiť. Ak sa však niektorej zdá, že má „slabé mlieko“ (také neexistuje, ale je to stále pomerne rozšírený a často používaný argument), prípadne málo mlieka, sú to riešiteľné problémy a stojí za to ich vyriešiť. Namiesto najľahšej rady prejsť na umelú výživu sa oplatí kontaktovať laktačnú poradkyňu. Na dojčení záleží.

Po dojčení ovísajú prsia

Materstvo na väčšine žien zanechá stopy, to áno. Veľkú väčšinu z nich však môžu ženy ovplyvniť – stravou či cvičením. Čo sa týka pŕs, dojčenie na nich vplýva až v druhom rade. Prsia sa zväčšujú už v tehotenstve pod vplyvom hormónov, a ešte raz potom po pôrode, bez ohľadu na to, či žena bude dojčiť alebo nie. Koža sa teda natiahne, aj keď žena nedojčí a po čase sa prsia zmenšia. U každej ženy sa to na ich vzhľade prejaví v inej miere, pre každú sú tu však na spevnenie pŕs rôzne cvičenia.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >