Mária Tószegiová Lehoczká v kuchyni ako 91-ročná.
Foto: archív A. Szabovej MataiszOna sama vyrastala v Maďarsku, do Bratislavy prišla študovať na vysokú školu. Dnes ju osud zavial do Rakúska, kde žije s manželom a deťmi, na svoje maďarské a slovenské korene ale nezabúda. A s portálom ahojmama.sk sa podelila o recepty svojej starej mamy.
Prvým je maďarská gulášová polievka, druhým obľúbené jedlo na Dolnej zemi – paradajkový prívarok. „K nemu sa servíruje obyčajné hovädzie mäso z polievky,“ dodáva Andrea.
Gulášová polievka
Suroviny: 2 polievkové lyžice masti, 400 – 500 gramov hovädzieho mäsa (prípadne bravčového), 2 cibule, 1 kávová lyžička mletej rasce, 1 kávová lyžička mletej červenej papriky, pol lyžičky soli, 1 mrkva, 1 petržlen, 1 žltá paprika, 1 paradajka, 3 – 4 strúčiky cesnaku, 500 gramov zemiakov, 2 litre vodyPríprava: Mäso pokrájame na drobné kocky a začneme smažiť na masti. Keď už zmení farbu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Spražíme do zlatista, následne pridáme rascu, červenú papriku a dva litre vody. Osolíme. Necháme variť asi polhodinu. Potom pridáme mrkvu, petržlen, žltú papriku, nadrobno nakrájanú paradajku a cesnak. Varíme, kým mäso nezačne byť mäkké, zhruba hodinu a pol. Z polievky vyberieme zeleninu a pred dovarením pridáme ešte zemiaky nakrájané na kocky.
Paradajkový prívarok
Potrebujeme: 7 dcl paradajkového pretlaku, 7 dcl vody, 50 ml oleja, 5 lyžíc polohrubej múky, 1 žltú papriku, zelerové lístky soľ a cukor podľa chutiPríprava: Z oleja a múky spravíme zásmažku. Odložíme nabok, aby vychladla. Do druhého hrnca dáme paradajkový pretlak a vodu, dochutíme soľou a cukrom, pridáme žltú papriku, zelerové lístky. To všetko necháme zovrieť. Keď sa tak stane, vmiešame studenú zásmažku. Potom varíme ešte ďalších 15 minút a na konci ochutnáme, aby sme vedeli, či je ešte potrebné pridať do prívarku soľ alebo cukor. Podávame zo spomínaným hovädzím mäsom alebo čímkoľvek iným.
Prajeme dobrú chuť!