Pravý maďarský guláš a paradajkový prívarok zo Slovenského Komlóša. „Babka bola Slovenka, ale výborne varila i maďarské jedlá,“ spomína Andrea

Patricia Poprocká, 30. júla 2022 o 04:55

Dnešné recepty sú jedinečné. Originálne maďarské špeciality, aké varievala Mária Tószegiová Lehoczká zo Slovenského Komlóša. „Babka sa tam narodila v roku 1918, ale jej predkovia pochádzali z Kráľovej Lehoty. Celý jej život sa viazal k slovenským tradíciám, aj materinskou rečou bola slovenčina. Keďže žila v maďarskom prostredí, varievala aj maďarské jedlá. A výborne,“ spomína jej vnučka Andrea Szabová Mataisz.

Mária Tószegiová Lehoczká v kuchyni ako 91-ročná.

Foto: archív A. Szabovej Mataisz

Ona sama vyrastala v Maďarsku, do Bratislavy prišla študovať na vysokú školu. Dnes ju osud zavial do Rakúska, kde žije s manželom a deťmi, na svoje maďarské a slovenské korene ale nezabúda. A s portálom ahojmama.sk sa podelila o recepty svojej starej mamy.

Prvým je maďarská gulášová polievka, druhým obľúbené jedlo na Dolnej zemi – paradajkový prívarok. „K nemu sa servíruje obyčajné hovädzie mäso z polievky,“ dodáva Andrea.

Gulášová polievka

Suroviny: 2 polievkové lyžice masti, 400 – 500 gramov hovädzieho mäsa (prípadne bravčového), 2 cibule, 1 kávová lyžička mletej rasce, 1 kávová lyžička mletej červenej papriky, pol lyžičky soli, 1 mrkva, 1 petržlen, 1 žltá paprika, 1 paradajka, 3 – 4 strúčiky cesnaku, 500 gramov zemiakov, 2 litre vody

Príprava: Mäso pokrájame na drobné kocky a začneme smažiť na masti. Keď už zmení farbu, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Spražíme do zlatista, následne pridáme rascu, červenú papriku a dva litre vody. Osolíme. Necháme variť asi polhodinu. Potom pridáme mrkvu, petržlen, žltú papriku, nadrobno nakrájanú paradajku a cesnak. Varíme, kým mäso nezačne byť mäkké, zhruba hodinu a pol. Z polievky vyberieme zeleninu a pred dovarením pridáme ešte zemiaky nakrájané na kocky.

Paradajkový prívarok

Potrebujeme: 7 dcl paradajkového pretlaku, 7 dcl vody, 50 ml oleja, 5 lyžíc polohrubej múky, 1 žltú papriku, zelerové lístky soľ a cukor podľa chuti

Príprava: Z oleja a múky spravíme zásmažku. Odložíme nabok, aby vychladla. Do druhého hrnca dáme paradajkový pretlak a vodu, dochutíme soľou a cukrom, pridáme žltú papriku, zelerové lístky. To všetko necháme zovrieť. Keď sa tak stane, vmiešame studenú zásmažku. Potom varíme ešte ďalších 15 minút a na konci ochutnáme, aby sme vedeli, či je ešte potrebné pridať do prívarku soľ alebo cukor. Podávame zo spomínaným hovädzím mäsom alebo čímkoľvek iným.

Prajeme dobrú chuť!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Recept na víkend - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >