Soľ nad zlato, eurá nadovšetko? 6 rád, ako v deťoch vybudovať zdravý vzťah k peniazom

Patricia Poprocká, 19. augusta 2019 o 05:56

Peniaze sú v dnešnom našom svete dôležité, ale do akej miery? Mnohí dospelí im prisudzujú nezastupiteľný význam, nadraďujú ich nad všetko ostatné, a tieto postoje logicky preberajú, žiaľ, aj deti. Hodnotu peňazí neraz nevedia oceniť, prípadne ich po vzore rodičov považujú za hlavný zmysel aj cieľ života. Ako v nich vybudovať zdravý vzťah k peniazom?

Finančné záležitosti riešte spolu s deťmi, neprikladajte im však väčší význam než naozaj majú.

Foto: shutterstock.com

Upratajte si v sebe

Ak dieťa vidí, že pre peniaze ste ochotní dať si obrazne povedané aj ruku odťať, samozrejme, že ich bude považovať za najdôležitejšie v živote tiež. Neznamená to, že ich máte ľahkovážne rozhadzovať, snažte sa ich však neriešiť viac než treba. Ak napríklad trávite veľa času v práci a odôvodňujete to tým, že potrebujete peniaze, skúste radšej dieťaťu vysvetliť, že vám záleží na tom, čo robíte, chcete mať dobrý pocit z dobre vykonanej práce, prípadne že sa vám teraz toho veľa nahromadilo a neboli by ste spokojní, kým to nie je urobené. Namiesto vzdychania za materiálnymi vecami, na ktoré nemáte, ukážte deťom, že človek dokáže byť šťastný aj bez peňazí. Nepôjde sa síce k moru, v lese na hubách je však tiež zábava. Nejde o to, kde ste, a čo máte, ale o to, čo robíte. V dnešnom šialenom kolotoči práce a poplatkov to nie je jednoduché, o to však dôležitejšie. Ukážte deťom, že sa dokážete zriecť komerčných vymožeností a život dokáže byť krásny a zaujímavý aj bez tisícok na účte. Márne ich totiž o tom budete, keď nepôjdete príkladom.

Nevyhovárajte sa na nedostatok peňazí

Argument „Nekúpim ti to, lebo nemáme peniaze“ dieťa len utvrdí v tom, že peniaze sú dôležité. Keby rodičia peniaze mali, bolo by aj nové autíčko, bábika, alebo čokoľvek iné. Preto s dieťaťom hovorte otvorene: Nekúpim ti to, pretože máš hračiek dosť, prípadne: Nekúpim ti to, pretože viac než autíčko teraz potrebuješ nové topánky.

Ukážte im hodnotu peňazí

Deti to chápu ťažko, ale bez porovnávania to nepôjde. Hrajte s nimi napríklad hru, čo všetko si môžu kúpiť za 5 eur. Jazdu kolotočom, päť chlebov, vstup do jaskyne, novú hračku, dve kilá ovocia, lístok do kina... Tiež im povedzte, koľko hodín/dní musí človek pracovať, aby si zarobil na tú ktorú vec. Ak sa dá, obetuje päť alebo 10 eur a umožnite dieťaťu, nech si samé rozhodne, ako ich minie. Môžete tak urobiť na dovolenke, na výlete, alebo len tak, na skúšku doma. Samozrejme, chce to dávku sebazaprenia, keď budete vidieť nezmysly, na aké ich dieťa míňa, a potom keď bude od vás žobroniť ďalšie peniaze na to, na čo sa mu nezvýšilo. Neustupujte, najlepšie sa človek učí zo sklamaní.

Vysvetľujte kolobeh

Nemáme peniaze? Nevadí, vyberieme z karty. Detská logika končí pri bankomate. Najmä tí menší ťažko chápu, že bankomat nevydáva peniaze neobmedzene, ale len toľko, koľko má človek na účte. Nemajú sa to ani odkiaľ naučiť, najmä ak vidia v televízii a reklamách rodinné idylky, kde si jedným priložením dokážete kúpiť auto, kyticu, kde sú dostupné pôžičky na hocičo, a peniaze nie sú žiaden problém. Takže pre tých menej chápavých je tu pero a papier, a názorný kruh alebo pavúk, ako to s peniazmi v banke vlastne je.

Nepozerajte reklamy, prípadne ich vysvetľujte

V reklame ide o jediné – presvedčiť vás, aby ste si kúpili ponúkané. A to za každú cenu. Aj dospelí podľahnú falošnému presviedčaniu, že budú šťastní, ak si zadovážia to alebo ono, čo potom deti? Reklama útočí zo všetkých strán, bojovať s ňou je naozaj ťažké. Najjednoduchšie je sa jej vyhnúť, a ak to nejde, tak aspoň vysvetľovať, o čo komu ide ukazovaním krásnych šťastných úsmevov účinkujúcich. Pozor na zľavy, aj na tie, ktoré vyzerajú naozaj výhodne. Za pár eur alebo centov síce nakúpite množstvo vecí, neraz aj zbytočných, čo deti opäť len utvrdí v tom, že môžu mať naozaj všetko a reklamy majú pravdu. O tom, aby si vážili, čo majú, ani nehovoriac.

Rozprávajte otvorene

Aj keď dnes letí, že kto veľa má, aj veľa znamená, život v pretvárke nikdy nikomu nepomohol. Kedysi to bolo jednoduché, ak rodičia prinieslo domov výplatu v hotovosti a celá rodina na stole delila kôpku na potrebné výdavky. Dnes sú peniaze v banke, môžete však nakresliť na papier - toto na šek do školy, toto na šeky za domácnosť, toto splátka pôžičky, toto na potraviny a toto na ostatné výdavky. A spolu môžete rozhodovať o prioritách, na čo voľné peniaze použijete. Pamätajte, že váš postoj k peniazom preberú aj vaše deti. „Máme, koľko máme, šťastie je o inom,“ môže byť napríklad jeden z tých celkom vhodných.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >