Ušetríš niečo? Žiaci sa v škole učili, ako hospodáriť s peniazmi

gb, 31. októbra 2018 o 09:26

Takmer 2500 detí zo 43 škôl sa na vyučovaní mohlo porozprávať o tom, prečo je dôležité naučiť sa rozumne hospodáriť s peniazmi a myslieť aj na ich odkladanie pre budúcnosť.

Kdo šetrí, má za tri.

Foto: Shutterstock.com

„Deťom je dôležité odmalička vysvetľovať, prečo existujú peniaze a ako je s nimi potrebné hospodáriť. Žiakov prvého stupňa, ktorí už dostávajú prvé vreckové, by mali rodičia viesť k tomu, aby si začali sami uvedomovať, že nie je dobré všetko minúť hneď a naraz. Staršie deti by si mali vedieť vo svojom veku stanoviť jasný cieľ, na čo si chcú šetriť a urobiť si jednoduchý plán, ako si rozložiť peniaze, ktoré od rodičov dostanú,“ vysvetľuje Viera Úradníková, zamestnankyňa VÚB banky, ktorá trojdňový projekt finančného vzdelávania pre žiakov prvého a druhého stupňa základných škol pripravila pri príležitosti Svetového dňa sporenia.

Vzdelávanie v oblasti finančnej gramotnosti je na Slovensku v súčasnosti už zahrnuté do školských osnov a školy ho zapracovávajú do predmetov matematika, informatika, občianska náuka či samostatného predmetu finančná gramotnosť.

„Deti vždy upúta vyučovanie, keď nás navštívi odborník mimo školského prostredia. V rozhovore so špecialistkou z banky sa zaujímali napríklad o to, ako nakupovať bezpečne cez internet, ako funguje spravovanie účtu on-line či sporenie cez mobil, čo bolo veľmi užitočné. Žiaci si urobili aj interaktívny test týkajúci sa finančného plánovania. Ukázal im, že pri odkladaní si z vreckového na to, po čom túžia, musia byť trpezliví a dôslední,“ hodnotí hodinu finančného vzdelávania Barbora Beláková, pedagogička na druhom stupni hlohovskej základnej školy.

Ďalšia aktivita, internetová stránka with.vub.sk, ktorá vznikla v spolupráci s Múzeom sporenia v talianskom Turíne, je určená hlavne deťom. Tie si tu nájdu napríklad sériu videí, ktoré vysvetľujú spravovanie osobných financií, ale aj ekonomiku štátu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >