Sociálna poisťovňa: Rodičia, nežiadajte o ošetrovné opakovane, blokujete ostatných!

pt, 2. apríla 2020 o 04:34

Sociálna poisťovňa vyzýva rodičov, aby neposielali opakované žiadosti o vyplatenie ošetrovného. Ako uvádza, zamestnanci sú potom zahltení posudzovaním týchto, už vybavených prípadov a nedostanú sa k tým, ktorí žiadosť skutočne potrebujú vybaviť.

Žiadosť o ošetrovné stačí poslať iba raz, pripomína Sociálna poisťovňa.

Foto: shutterstock.com

„Pobočky v posledných dňoch zaznamenávajú prípady, keď sa poistenec, ktorý poslal žiadosť len raz, nemôže dostať na rad, lebo stovky až tisíce iných poistencov poslali žiadosť aj čestné vyhlásenie k žiadosti minimálne trikrát, z rôznych IP adries a často aj denne menia údaje,“ opísal situáciu hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ako vysvetlil, takýmto hromadným zasielaním opakovaných žiadostí poistenci sťažujú prácu zamestnancom poisťovne, pretože tí musia neustále vyhľadávať a kontrolovať údaje tých istých poistencov.

„Žiadosť o dávku ošetrovné (OČR) stačí pobočke poslať e-mailom, cez e-schránku či poštou len raz a až na konci mesiaca potom zaslať čestné vyhlásenie s vyznačením dní, za ktoré poistenec žiada dávku čerpať z dôvodu starostlivosti o dieťa,“ zdôraznil Peter Višváder. Ak sa rodičia na OČR striedajú, každý posiela žiadosť a vyplnené čestné vyhlásenie vždy za seba a tiež len raz.

Ako sme už informovali, priznanie a výplata ošetrovného sa automaticky predlžuje aj na ďalší mesiac dovtedy, kým bude trvať krízová situácia a budú uzatvorené školy, škôlky či zariadenia sociálnych služieb.

Sociálna poisťovňa nárok na dávku posúdi a prizná, ak poistenec spĺňa aj ostatné podmienky zákona o sociálnom poistení (o. i. je v čase žiadosti nemocensky poistený; živnostníci nesmú mať nedoplatok vyšší ako 5 eur). Dávky sa vyplácajú pozadu – to znamená, že dávka za marec bude vyplatená v apríli. Každá pobočka má vlastné lehoty výplat, po 15. 4. 2020.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >