Ošetrovné na dieťa možno poberať neobmedzene, kým sú zatvorené školy

Patricia Poprocká, 23. marca 2020 o 04:59

Aké možnosti majú rodičia, ktorí musia zostať doma s deťmi počas momentálneho zatvorenia škôl a škôlok? Veľa ich nie je – buď si zoberú dovolenku, budú pracovať z domu alebo požiadajú Sociálnu poisťovňu o ošetrovné. V tomto prípade dostanú síce menej peňazí než je ich výplata, vždy však lepšie než nič, ak by si napríklad boli nútení zobrať v práci neplatené voľno.

Ošetrovné môžu rodičia poberať neobmedzene, kým budú pre koronavírus zatvorené školy.

Foto: shutterstock.com

Štát navyše teraz rodičom pri ošetrovnom vyšiel v ústrety. Hoci túto dávku možno za normálnych okolností, pri jednej chorobe dieťaťa poberať len 10 dní, teraz ju Sociálna poisťovňa bude poskytovať neobmedzene dlho.

Pôvodne sa lehota predĺžila z desiatich dni na štrnásť, keďže Ústredný krízový štáb zatvoril školské a predškolské zariadenia na dva týždne. Teraz v piatok však Sociálna poisťovňa oznámila, že výplatu automaticky predĺži aj po uplynutí tejto 14-dňovej lehoty. „Rodičia si oň ani nebudú musieť požiadať a nebude sa im prerušovať ani povinné sociálne poistenie,“ odkázal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Žiadosť o ošetrovné bude potrebná len v prípadoch, ak sa rodičia budú chcieť doma pri dieťati vystriedať, teda že na OČR nastúpi druhý rodič. „Rodičia sa môžu striedať najskôr po uplynutí 10 dní, pričom každý nástup do zamestnania musia Sociálnej poisťovni ohlásiť najneskôr do konca kalendárneho mesiaca,“ spresnil Peter Višváder.

Nárok na ošetrovné má jeden z rodičov, ktorého dieťa ešte nedovŕšilo jedenásť rokov. Výška závisí od príjmu, dosahuje 55 percent z vymeriavacieho základu, teda zo sumy, z ktorej platil odvody.

Ako žiadať o ošetrovné

Vzhľadom na žiaduce obmedzenie kontaktov a obmedzený čas otvárania pobočiek je najistejšou formou telefonicky alebo mailom. O elektronickú komunikáciu žiada občanov aj samotná Sociálna poisťovňa.

Ak zvolíte prvú možnosť, treba telefonicky kontaktovať konkrétnu pobočku poisťovne podľa sídla zamestnávateľa alebo ak je poistenec samostatne zárobkovo činnou osobou či dobrovoľne poisteným, tak podľa miesta trvalého bydliska.

Mailom sa tiež posiela žiadosť do konkrétnej pobočky podľa vyššie uvedeného kľúča. Do prílohy treba priložiť vyplnený formulár žiadosti o ošetrovné. Pozor, email treba poslať do príslušnej pobočky, nie na jej vysunuté pracovisko. (Napríklad v prípade Bratislavy na bratislavamesto@socpoist.sk, keďže pracoviská Bratislava IV.-V., Malacky, Pezinok a Senec nemajú osobitnú mailovú adresu.)

Formulár na vyplnenie žiadosti o dávku je na webovej stránke Sociálnej poisťovne, TU.

Žiadosť o ošetrovné poštou sa zasiela opäť na príslušnú pobočku poisťovne, a kto chce požiadať osobne, musí vhodiť žiadosť do schránky pri vstupe do budovy poisťovne. Vzhľadom na opatrenia proti šíreniu sa vírusu využívajte radšej elektronickú formu.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >