Smutný fakt. Ženy s deťmi zarábajú až o tretinu menej ako muži

TASR, 7. januára 2020 o 03:56

V rovnosti mužov a žien je Slovensko až na 26. mieste v celej Európskej únii a za posledných desať rokov sa prepadlo až o sedem pozícií.

Ženy s deťmi zarábajú výrazne menej.

Foto: Shutterstock.com

Rozdiely medzi mužmi a ženami na Slovensku v rôznych oblastiach sa vyrovnávajú len veľmi pomaly. Ukázali to najnovšie dáta Európskeho inštitútu pre rodovú rovnosť (EIGE), na ktorú upozornili analytici Slovenskej sporiteľne.

Aktuálne výsledky priradili Slovensku úroveň 54,1 bodov zo sto možných. Najmenšie rozdiely medzi mužmi a ženami sú vo Švédsku, kde je rovnosť na úrovni 83,6 bodu. Najväčšiu nerovnosť zaznamenali v Maďarsku (51,9 bodov), nasleduje Grécko (51,2 bodov) a Slovensko. „V rovnosti mužov a žien je Slovensko na 26. mieste v rámci krajín Európskej únie (EÚ) a za posledných desať rokov sa prepadlo až o sedem pozícií. Priemer za všetkých 28 krajín EÚ je na úrovni 67,4 bodu," upozornila analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Medzi sledovanými rokmi 2005 až 2017 sa Slovensko začalo posúvať v rodovej rovnosti k lepšiemu až od roku 2017, a to o 1,6 bodu. Miera zamestnanosti vo veku 20 až 64 rokov sa za sledované obdobie pohybovala na úrovni 66 % v prípade žien, mužov však bolo zamestnaných až 79 %. Na plný úväzok bolo zamestnaných až 61 % mužov, žien len 46 %. Naopak, na čiastočný pracovný úväzok pracovalo viac žien, a to 9 %, mužov iba štyri percentá.

„Čo sa týka platov, ženy zarábajú v priemere o 21 percent mesačne menej ako muži. V priemere pritom pracujú 39 hodín týždenne. Muži pracujú o čosi viac, a to 41 hodín. Situácia sa však práve v platoch za posledných deväť rokov zlepšila, ženy si v priemere platovo polepšili o viac ako 56 percent," doplnila Buchláková.

Horšia situácia je v prípade žien s deťmi. Tie zarábajú až o tretinu menej ako muži. Približne 11 % mužov a žien je ohrozených chudobou. Najviac sú to ľudia s základným vzdelaním (22 % žien a 27 % mužov) a cudzinci žijúci na Slovensku (21 % v prípade mužov aj žien).

Za posledné roky rastú podľa EIGE rozdiely medzi pohlaviami v starostlivosti o domácnosť a deti, a to v neprospech žien. Až 35 % z nich sa stará o deti, prípadne sa s nimi učí, a to najmenej hodinu denne. Rovnakú činnosť vykonáva len 19 % mužov. Ženy sa viac starajú aj o dennodenné aktivity spojené s chodom domácnosti, až 77 %, u mužov je to výrazne menej, iba 47 % z nich. Najmenej hodinu denne varí a upratuje 60 % žien, mužov iba 16 %.

V prípade vzdelania sú rozdiely medzi pohlaviami mierne. Vysokoškolské vzdelanie dosiahlo 19 % žien a 16 % mužov. Najmä ženy po 49. roku si častejšie dopĺňajú vysokoškolské vzdelanie ako muži. Ženy sa však tak nezapájajú do verejného života ako muži. V sledovanom období bolo iba 20 % žien v parlamente. Iba 15 % žien je v predstavenstvách firiem.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >