Smutné rekordy. Odpadu je čoraz viac, každý Slovák vyrobí 1,2 kilogramu denne

pt, TASR, 30. júla 2021 o 04:11

1,2 kilogramu denne, 446 kilogramov ročne. Toľko komunálneho odpadu vyprodukuje za rok priemerný Slovák. Je to viac než vlani i predvlani, za posledných 10 rokov ide o tretinový nárast. Polovica stále končí na skládkach.

Hory odpadu zamorujú našu planétu.

Foto: shutterstock.com

Podľa Štatistického úradu za vlaňajšok pripadlo na každého Slováka o 2,5 percenta komunálneho odpadu viac ako v doteraz rekordnom roku 2019. Za posledných 10 rokov je to nárast o tretinu.

Priemerný Slovák vyhodil do smetí 446 kilogramov, čiže v prepočte 1,2 kilogramu denne, uvádza portál Odpady-portal.sk.

Podľa analytičky Wood & Company Evy Sadovskej sa pod nárast podpísala pandémia, keď ľudia trávili veľa času doma, mnohí sa pustili do renovácie príbytkov, no a samozrejme – donášková služba. „Jedným z príkladov na vysvetlenie situácie je donáška tovarov a jedál k dverám našich príbytkov zabalených v niekoľkovrstvových a jednorazových obaloch,“ cituje analytičku spomínaný portál. Pribudol aj nový druh odpadu – rúška, respirátory, rukavice, obaly do použitej dezinfekcie.

Ďalšou zlou správou je, že takmer polovica odpadu – 48,4 percenta u nás stále končí na skládkach. Vyspelé krajiny majú pritom skládkovanie zakázané alebo je u nich minimálne. Eva Sadovská uvádza, že v Rakúsku sa recykluje alebo kompostuje 59 percent komunálneho odpadu. 39 percent sa energeticky zhodnocuje a dve percentá končia na skládkach.

Štvrť kila bioodpadu denne

Nejde o jediné smutné rekordy, vysoké čísla dosahujú Slováci aj vo vytváraní bioodpadu. Jeden človek ho u nás vyprodukuje 100 kíl za rok, čiže 0,27 kilogramu denne. Najčastejšie v odpadových nádobách končí chlieb a pečivo, ovocie a zelenina, mliečne výrobky, zvyšky uvareného nedojedeného jedla, ale aj nerozbalené potraviny.

Priemerný Slovák vyhodí do smetnej nádoby zvyšky jedál či potraviny po dátume spotreby v hodnote od 100 do 150 eur ročne, odhaduje Eva Sadovská.

Bioodpad vzniká okrem domácností aj pri produkcii a preprave potravín, v reštauráciách, hoteloch a pracoviskách. Ten už aspoň nemá končiť na skládkach, každý z nás má povinnosť ho triediť, pričom následne môže byť využitý v bioplynových staniciach či kompostárňach.

V prípade obcí je jednou z najpraktickejších možností pri zbere bioodpadu vedierkový zber. V prípade bytoviek to podľa Evy Sadovskej môžu byť hnedé zberové nádoby v objeme 120 litrov, 240 litrov alebo 660 litrov, ktoré budú umiestnené pri štandardnom zberovom mieste.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >