Slovensko má ďalší prípad nebezpečných osýpok, na ktoré sa aj umiera. Ako sa prejavujú?

gb, 1. marca 2023 o 04:15

Vzhľadom na otvorenosť hraníc a pokles zaočkovanosti na Slovensku pod 95 percent, čo znamená, že spoločnosť už nie je chránená kolektívnou imunitou, sa nedá vylúčiť zavlečenie a šírenie osýpok na našom území, keď môžu vznikať malé ohniská nákaz. 

Osýpky sa prejavia na koži.

Foto: Shutterstock.com

Prípady osýpok boli na Slovensku hlásené naposledy v roku 2019, kedy sa zaznamenalo 318 prípadov. Išlo o epidémiu osýpok na východe Slovenska, najvyššiu chorobnosť mali deti vo vekovej skupine do jedného roka. V Bratislave od začiatku roka lekári potvrdili už tri prípady osýpok, naposledy u 18-mesačného dieťaťa.

Dieťa nebolo očkované prvou dávkou očkovacej látky proti osýpkam, mumpsu a ružienke (MMR) pre dočasné zdravotné kontraindikácie a je bez cestovateľskej anamnézy, to znamená, že nebolo v zahraničí. Prijali ho do nemocnice, tá upovedomila Regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý začal bezodkladné epidemiologické vyšetrovanie. Kontaktoval rodičov, ktorých deti sa nachádzali v čakárni petržalského lekára v čase, kedy tam bolo prítomné dieťa s osýpkami, a zabezpečil protiepidemické opatrenia. Epidemiologická súvislosť s predchádzajúcimi laboratórne potvrdenými prípadmi osýpok sa zatiaľ nepreukázala.

Osýpky sú extrémne nákazlivé, prejavujú sa 10 až 12 dní po nakazení. Choroba najskôr pripomína bežnú respiračnú infekciu. Objavuje sa vysoká horúčka, nádcha, kašeľ, neskôr typická vyrážka. Vážne prípady, ide najmä o osoby s oslabenou imunitou, musia do nemocnice. Ochorenie, žiaľ, môže byť životu nebezpečné, chorý zomiera na zápal pľúc. Jeden zo štyroch nakazených potrebuje hospitalizáciu, jeden z tisíca zomiera. Liečba neexistuje. Prečítajte si o osýpkach viac na obrázku nižšie, po rozkliknutí ho uvidíte lepšie.



Poklesla kolektívna imunita

V Bratislave od začiatku roka 2023 celkovo potvrdili tri prípady osýpok u detí, ktoré ešte neboli pre svoj nízky vek, respektíve zdravotné kontraindikácie proti MMR zaočkované. „Vzhľadom na pohyb osôb medzi krajinami a pokles zaočkovanosti v Slovenskej republike na krajskej či okresnej úrovni pod 95 percent (kolektívna imunita) nie je možné vylúčiť zavlečenie a šírenie osýpok na našom území. Na Slovensku môžu vznikať malé ohniská nákaz,” konštatoval hlavný hygienik Ján Mikas. Pediatri už majú informáciu, že pri určovaní diagnózy by u detí mali brať do úvahy aj osýpky.

„Rovnako je potrebné zdôrazňovať rodičom význam pravidelného povinného očkovania nielen proti MMR. Pravidelné povinné očkovanie detí sa vykonáva podľa aktuálneho očkovacieho kalendára. V súčasnosti sa na Slovensku proti osýpkam, mumpsu a ružienke používa trivalentná (trojzložková) očkovacia látka. Prvá dávka očkovacej látky sa podáva v 15. až 18. mesiaci veku dieťaťa, druhá dávka sa podáva v piatom roku života,” vysvetľuje hlavný hygienik.

V najmladšom kontrolovanom ročníku narodenia (2020) bolo zaočkovaných 94,3 detí v Bratislavskom kraji. Zistených bolo 308 odmietnutí očkovania (3,4 percenta). Na úrovni okresov evidovali najvyššiu úroveň v okrese Bratislava II (96,8 percenta), naopak, najnižšiu v okrese Malacky (89 percent). Očkovanie poskytuje celoživotnú ochranu.








Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >