„Aspoň pohár mlieka denne!“ Mali naše babičky pravdu?

ahojmama.sk, dnes 06:43

Naše staré mamy nedali na mlieko dopustiť. Dlhé roky sa propagovalo ako základ zdravej výživy, pre dnešných rodičov bolo doslova „povinné“, už či im chutilo alebo nie. Dnes je situácia iná, ľudia si môžu slobodne zvoliť, či a aké mlieko chcú konzumovať a dávať svojim deťom.

Rastlinné alebo kravské?

Foto: shutterstock.com

Jednoznačné odporúčania povedať nemožno, existuje množstvo štúdií i odborných názorov pre aj proti. Odborník na výživu, autor viacerých publikácií, gastroenterológ Ladislav Kužela vidí viac výhod v prípade rastlinných mliek.

„Neobsahujú kazeín, cholesterol a laktózu, majú menej nasýtených tukov a obsahujú vlákninu,“ vyratúva v príspevku na sociálnej sieti.

Pripomína tiež, že veľa dospelých má problémy s trávením kravského mlieka, nie sú ho schopní stráviť. „Počas detstva začína náš enzým (laktáza), ktorý rozkladá mliečny cukor laktózu, u väčšiny jedincov na celom svete klesať. Takže väčšina ľudí v dospelosti môže po príjme kravského mlieka pociťovať príznaky ako nadúvanie, bolesť brucha a mať vodnatú stolicu alebo dokonca nevoľnosť a vracanie,“ vysvetľuje s tým, že podľa odhadov majú celosvetovo problém s natrávením mliečneho cukru (laktózy) viac ako dvaja z troch dospelých ľudí.

Rastlinných mliek je v ponuke veľa – sójové, mandľové, ovsené, ryžové, hráškové či z rôznych druhov orieškov, Ladislav Kužela z nutričného hľadiska považuje za najlepšiu mliečnu alternatívu práve sójové. „Prínosom je zníženie rizika rakoviny prsníka u dievčat a jeho konzumácia je tiež spojená s nižším rizikom rakoviny prostaty u mužov,“ pripomína.

Sú tiež štúdie, ktoré naznačujú, že takéto mlieko môže zlepšiť zdravie čriev podporou rastu dobrých baktérií. „Sójové mlieko má v porovnaní s kravským mliekom aj protizápalové účinky. Znižuje hladinu C-reaktívneho proteínu a má priaznivé účinky na metabolizmus fosforu. Okrem toho znižuje poškodenie DNA voľnými kyslíkovými radikálmi v porovnaní s kravským mliekom. Taktiež sa ukázalo, že zabraňuje strate kostnej hmoty u žien po menopauze a môže zlepšiť inzulínovú rezistenciu.“

Gastroenterológ poukazuje aj na ďalšie prínosy sójového mlieka – môže napríklad pomôcť pri rehabilitácii po náhlej cievnej mozgovej príhode, zlepšuje rýchlosť chôdze, vytrvalosť pri cvičení, silu úchopu a funkčnosť svalov, ako aj pomáha pri znižovaní krvného tlaku u mužov a žien lepšie ako kravské mlieko. No a napokon – znižuje LDL cholesterol o 25 percent už po 21 dňoch.






ANKETA:

Aké mlieko konzumujete?

89,3%



0,0%



3,6%



3,6%



3,6%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >