PREHĽAD Aké benefity môže dieťa dostať od svojej zdravotnej poisťovne? Príspevok na zubný strojček, očkovanie či okuliare

Gabriela Bachárová, 22. februára 2023 o 05:04

To, aké nadštandardné výhody zdravotná poisťovňa pre svojich poistencov ponúka, môže byť rozhodujúcim kritériom pri jej výbere. Porovnajte si preto ponuku všetkých troch poisťovní pôsobiacich na slovenskom trhu veľmi pozorne.

Menšie i väčšie deti majú nárok na rôzne benefity u zdravotných poisťovní.

Foto: Shutterstock.com

Vrátenie peňazí na lieky

Pre rodičov je veľmi dôležitá informácia, koľko peňazí ročne im zdravotná poisťovňa vráti za lieky na predpis. U Dôvery je to tristo eur, Union ponúka úhradu v plnej výške doplatkov. Podmienkou však je, aby boli v tejto poisťovni aj rodičia dieťaťa. Všeobecná zdravotná poisťovňa má program dvestoeurovej podpory, avšak len v prípade, že si poistenec uplatňuje nároky, ktoré mu vyplývajú z takzvaného Balíka Maxi. Pre získanie výhod z balíka musia aspoň traja poistenci vytvoriť skupinu, ktorá zdieľa spoločný bankový účet a je tiež potrebné absolvovať všetky preventívne prehliadky.

Zubná starostlivosť

Zaujímavým je príspevok na zubnú starostlivosť, kde Dôvera ročne poskytne celkom 150 eur (jedno ošetrenie po 30 eur) na ošetrenie u zubára, dentálnu hygienu či pečatenie zúbkov u detí do 14 rokov. Deti vo veku štyri roky majú nárok i na tridsaťeurový dentálny balíček, v ktorom si nájdu potreby na umývanie zúbkov.

Union ponúka sto eur na ošetrenie u zubára či zubný strojček a 50 eur na dentálnu hygienu alebo parodontológiu. Vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni sa výhody líšia podľa toho, či máte Balík Maxi alebo Mini. V prvom prípade môžete dostať príspevok na zubné ošetrenie či dentálnu hygienu až 120 eur, v druhom prípade 30 eur. Deti tiež majú nárok na príspevok až 450 eur na zubný strojček.

Príspevky na očkovanie

Už tradičnými sú zľavy na dobrovoľné očkovani (povinné očkovanie je na Slovensku zdarma). Dôvera má zľavu 70 percent na očkovanie proti HPV vírusom a 50 percent na očkovanie proti kliešťovej encefalitíde a hepatitíde typu A a B. Ponuka Unionu je bohatšia, zľava 50 percent je na očkovanie proti HPV, hepatitíde typu A a B, ovčím kiahňam, kliešťovej encefalitíde a meningokokom. Stopercentne zaplatí očkovanie proti osýpkam. Všeobecná zdravotná poisťovňa ma 50-percentnú zľavu na očkovanie proti HPV, kliešťovej encefalitíde a meningokokovým infekciám, do 50 percent na očkovanie proti hepatitíde typu A a B.

Okuliare či šošovky

Príspevky sú aj na zrak. Dôvera poskytuje 50 eur na okuliarové rámy a šošovky, Union 70 eur na okuliare. U Všeobecnej zdravotnej poisťovne možno získať sto eur na okuliarový rám či sto eur na okuliarové šošovky.

Narodenie dieťaťa

Zdravotné poisťovne sa snažia nalákať nových poistencov aj na darčeky pre novorodené deti alebo na zľavy, ktoré môžu rodičia v súvislosti s narodením potomka využiť. Poisťovňa Dôvera čerstvej mamičke daruje praktickú tašku na kočík v hodnote 50 eur, v ktorej nájdu kozmetiku a rôzne drobnosti pre seba aj dieťa. Rodičom môže prísť vhod aj príspevok až 80 percent na vyšetrenie u nezmluvného lekára alebo zľava 20 percent na vybrané genetické vyšetrenie pre novorodencov.

Poistenkyne Všeobecnej zdravotnej poisťovne dostanú po narodení bábätka kufrík kozmetiky a ďalších produktov pre seba i dieťa. Ďalej majú nárok na príspevok 46,80 eura na požičanie monitoru dychu v lekárňach a nemocniciach. Tešiť sa môžu aj na predpôrodné, popôrodné či laktačné poradenstvo zdarma alebo zľavy na vybrané značky kozmetiky alebo cestovné či úrazové poistenie.

A napokon, aké výhody ponúka Union? Každé bábätko poistené v tejto poisťovni získa balík v hodnote sto eur. Rodičia môžu využiť aj tridsaťeurový príspevok na kurz plávania pre maličké deti, monitor dychu na pol roka zdarma či príspevok 30 eur, ak sa rodičia rozhodnú, že si ho kúpia.

Zaujímavo znie možnosť zdarma využiť osobné či online služby pôrodnej asistentky pred pôrodom a štyrikrát po ňom. Je nárok až na sedem osobných návštev alebo online konzultácií pred pôrodom od 20. týždňa tehotenstva, dve osobné návštevy alebo online konzultácie zamerané na matku počas obdobia šestonedelia a dve osobné návštevy alebo online konzultácie zamerané na starostlivosť o novorodenca v domácom prostredí. Každý novorodenec k preukazu poistenca automaticky dostane darčekovú poukážku v hodnote 40 eur na nákup v detskom e-shope.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >