Pustiť sa na jar do pestovania? Päť dôvodov, prečo jednoznačne áno, aj keď možno nenazbierate plné prepravky

Patricia Poprocká, 22. marca 2019 o 05:52

Načo sa drieť v záhradke, keď sa mi aj tak nič poriadne neurodí, prípadne keď môžem všetko nakúpiť? Ak teraz na jar váhate, či sa pustiť do pestovania alebo nie, rodinné záhradníčenie má veľa výhod. Okrem toho, že si človek vypestuje vlastné, v podstate bio ovocie či zeleninu, má aj ekologický aj výchovný rozmer. O ten posledný ide niekedy viac než o samotnú úrodu, najmä ak nemáte na sadenie príliš veľa priestoru.

Práca v záhrade je prospešná z každého uhla pohľadu.

Foto: shutterstock.com

Deti sa hýbu vonku

Každá chvíľa strávená v pohybe na čerstvom vzduchu namiesto sedenia s mobilom v ruke sa počíta. Práca v záhrade prináša oboje. Človek, veľký i malý, si precvičí svaly. Samozrejme, ťažko čakať, že dieťa vydrží celý čas robiť všetky práce s vami. Je dobré mu zveriť vlastné políčko, na ktorom si môže robiť čo chce. Ak nevydrží ani pri tom, a takpovediac sa vám motá okolo nôh, alebo sa ide radšej hrať kúsok ďalej, aj tak dobre. Vždy lepšie ako sedieť na gauči pred televízorom alebo sa vyvaľovať po koberci.

Majú za niečo zodpovednosť

Pamätáte si na Pyšnú princeznú: „Zahradníku, neuvadla!“? Starostlivosť o kvetinu z nej urobila lepšieho človeka, a podobne môže vplývať záhradníčenie aj na vaše deti. Ak si sami postrkajú do zeme hrášok, cibuľku či reďkovku, úroda bude potom výsledkom ich práce, ich starostlivosti, polievania či preplievania. Budú mať byť na čo hrdí. Aj samotné plodiny si budú ceniť viac, zároveň sa priučia zodpovednosti či starostlivosti o niečo.

Majú o čom rozprávať

Aj keď za našich detských čias bolo záhradníčenie niečo všedné, nuda, dnes to neraz býva naopak. Najmä v mestách sú rodiny, ktoré ani nevaria, nieto ešte aby niečo pestovali. Pozorovanie, ako zo semiačka rastie väčšia a väčšia rastlinka, prípadne čo všetko treba urobiť, než ju človek posadí do zeme, môže byť celkom príjemným spestrením debát dnešných školákov o lajkoch či najnovších aplikáciách.

Skvelá zábava v blate

Práca v záhrade je pre deti okrem iného aj skvelou príležitosťou, ako sa beztrestne umazať. Ako sme už písali, najlepšie je, ak dieťa dostane svoj priestor, kde si môže koľko chce rýpať v zemi, vytvoriť z nej blato, prehŕňať sa v ňom, či „sadiť“ vlastné rastlinky. Aj tým väčším je dobré vymedziť vlastné políčka, kde si môžu posadiť čo chcú a ako chcú.

Príspevok k ochrane planéty

Všetko, čo si dopestujete, nemusíte kupovať. Šetríte peňaženku, aj planétu. Že ako? Tovar, dovezený zo zahraničia k nám ide okrem kamiónov najčastejšie letecky alebo lodnou dopravou. Letecká a lodná doprava, ako pripomína vedecký pracovník Ústavu výskumu globálnej zmeny Akadémie vied ČR Alexander Ač, najviac prispievajú k tvorbe skleníkových plynov. Nakupovanie lokálnych tovarov znamená aj úsporu energie a emisií. Teda: Čím bližšie dopestované, tým lepšie. A z vlastnej záhrady – úplne najlepšie!

A čo v paneláku?

Ľudia, ktoré nemajú záhradku, to majú ťažšie. Ak nie je možné ohradiť si políčko niekde pri vchode do bytovky, aj vnútri možno zasiať aspoň do črepníkov bylinky, prípadne petržlenovú vňať alebo pšenicu. V ponuke obchodov sú však aj balkónové jahody či cherry paradajky.


ANKETA:

Pestujete v záhradke?

82,7%



1,8%



0,4%



2,7%



12,4%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >