Postav dom, zasaď strom... Prečo by každé dieťa malo mať svoj vlastný stromček

Patricia Poprocká, 31. októbra 2020 o 04:09

„Mami, kúpiš mi...?“ Jankove očká sa upierajú na svetielkujúci helloweensky náramok, Katkine zasa na strigu visiacu zo stropu. Obchodníci ponúkajú k Dušičkám kadečo a ak patríte k rodičom, ktorí ťažko odolávajú detským prosbám, skúste tento rok trošku iné nákupy.

Dáme do zeme a stromček môže rásť. Presne ako dieťa...

Foto: shutterstock.com

Jeseň je ideálny čas na sadenie stromčekov a zapojiť do toho deti je ideálna činnosť z viacerých dôvodov.

Pomáhate prírode

Každý strom navyše sa našej denne devastovanej planéte počíta. Vysadením jedného z nich deti získajú pocit, že aj oni môžu niečo urobiť pre zlepšenie životného prostredia, výsledok svojej práce budú mať navyše denne pred očami. Vysvetlite im, aké prínosy má pre planétu jeden zasadený strom, a naopak, akú stopu zanechal jeden gumený či plastový svetielkujúci náramok, vyrobený v Číne.

Strávite čas vonku

Dokonca s rýľom či motykou. Nič tak neprospieva dobrej nálade ako pobyt na čerstvom vzduchu, so zmysluplnou prácou navyše. Deti sa priučia záhradkárskemu umeniu, potrénujú svaly, posilnia imunitu a zažijú kopec zábavy. Tej skutočnej, mimo obrazoviek televízorov či smartfónov.

Partner na dlhé roky

Ako rastie vaše dieťa, bude rásť aj stromček. Dieťa sa oň môže starať a vytvoriť si k nemu citový vzťah. Je to niečo podobné, ako keď má dieťa domáce zviera, starať sa o stromček však vyžaduje podstatne menej úsilia než chovanie zvieratka. Stromčekom navyše dieťa získa na tejto zemi pevný bod. Niečo, čo vzišlo z jeho rúk, čo má pevné korene a k čomu sa bude môcť v dospelosti kedykoľvek vracať. Zrelaxovať, nabrať síl.

Spríjemníte si život

Či už to bude vaša záhradka alebo priestor pred panelákom. Strom na jar krásne zakvitne, v lete poskytuje plody aj príjemný tieň. Okrem toho priláka vtákov i ďalších živočíchov, prípadne zakryje výhľad na niečo, čo sa vám nepáči. Stromy nás upokojujú, dodávajú energiu, tlmia hluk. Vraví sa, že ľudia, ktorí žijú v okolí stromov, sú šťastnejší a spokojnejší.

Zabezpečíte si bio potraviny

Ideálne je zasadiť viac ovocných stromčekov, pri dobrej úrode môžete potom na nákupy ovocia zabudnúť. Tiež na nákupy džemov, kompótov, ovocných drení či pyré. Z domácej úrody vyrobíte kadečo, aj si odložíte na zimu. Sadenie stromov prináša toľko výhod!





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >