Školáci zbierajú elektroodpad, vlaňajší vážil ako dva obrovské slony

pt, 13. februára 2022 o 04:27

Dva obrovské slony alebo deväťtisíc mobilných telefónov... Toľko elektroodpadu vyzbierali za vlaňajšok slovenskí žiaci v rámci projektu ElektrooodpadDopad. Bolo to dohromady 10 a pol tony. Koľko sa ho ešte povaľuje v našej prírode či na rôznych čiernych skládkach?

Smutný pohľad na našu prírodu.

Foto: Radovan Varchola

Ekológovia upozorňujú, že elektroodpad, ktorý sa riadne nezhodnotí, je v prírode časovanou bombou. Väčšina z neho totiž obsahuje nebezpečné látky vrátane ťažkých kovov ako olovo, ortuť, kadmium či berýlium, ktoré presakujú do pôdy, podzemných vôd a sú hrozbou pre životné prostredie i pre zdravie človeka.

Elektroodpad by mal končiť v separovanom zbere – ponúkajú ho obchody, zberné dvory či mobilné zbery. Staré prístroje sa pri spracovaní rozoberajú na jednotlivé súčasti, ktoré sa následne recyklujú alebo znovupoužijú. K tomu, aby sa ho tak mohlo využiť čo najviac, prispievajú aj naši školáci, napríklad v rámci spomínaného projektu združenia Živica ElektrooodpadDopad.

Ako uviedla manažérka programu ElektroodpadDopad Lesanka Blažencová, v minulom roku sa podarilo vyzbierať o tri a pol tony odpadu viac než v roku 2020. „Tešíme sa, že záujem o tento projekt je taký veľký a že pedagógovia aj žiaci k nemu pristupujú s nadšením. Je dôležité, aby nám vyrastala nová generácia, ktorá nebude ľahostajná k tejto téme.,“ konštatovala.

Do elektroodpadu patria okrem prístrojov ako televízor, rádio, mixér aj batérie, nabíjačky a mobily... V tomto školskom roku sa do projektu zapojilo 20 škôl z rôznych regiónov Slovenska - z Michaloviec, Prešova, Rožňavy, Mútneho, Nových Zámkov, Nitry, Bratislavy a ďalších miest a obcí.

„Naše gymnázium sa zapojilo aktívne do zberu elektroodpadu aj napriek dištančnému vzdelávaniu. Do zberu sme dali vyradený elektroodpad zo školy, množstvo spotrebičov do školy nosili aj zamestnanci školy a žiaci. V zbere aktívne pokračujeme,” uviedla napríklad učiteľka Gabriela Antalová z Evanjelického gymnázia v Tisovci.

Do akcie sa zapája aktívne aj samotná Živica. „Tento rok v projekte pokračujeme zatiaľ pre pandémiu stále online. Čaká nás napríklad sledovanie veľmi zaujímavého filmu, ktorý nás zavedie do Ghany, na miesto obrej skládky vyradenej európskej elektroniky. Agbogbloshie je jedno z najjedovatejších miest na svete. Budeme mať aj viaceré workshopy. Plánujeme deti za odmenu zobrať napríklad aj na exkurziu do závodu, ktorý spracúva elektroodpad,“ uzatvára Lesanka Blažencová.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Školák - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >