Zber vrchnáčikov z plastových fliaš je populárny. Naozaj ale pomáha dobrej veci i prírode?

Patricia Poprocká, 9. novembra 2021 o 04:54

Zbierate vrchnáčiky z plastových fliaš v presvedčení, že je to na dobrú vec? Aj keď sa táto aktivita vo veľkom propaguje, nie je až taká skvelá, najmä nie z ekologického hľadiska.

Vrchnáčiky. Za každým treba vidieť aj plastovú fľašu. A pamätať na to, že rodinám v núdzi je najlepšie pomáhať priamo.

Foto: shutterstock

„Za určité množstvo vrchnáčikov dostane niekto nový invalidný vozík, rehabilitačný pobyt alebo na akúkoľvek inú pomoc v núdzi. Vrchnáčiky treba odkladať a potom odovzdať. Na špeciálnom zbernom mieste, prípadne v obchodoch, ktoré realizujú zbierky, niekedy ich dokonca zhromažďujú aj samotné školy od žiakov tak ako kedysi napríklad papier. Vrchnáky potom vo veľkých množstvách putujú najčastejšie jednotlivým organizáciám, ktoré ich predajú a z peňazí za ne môžu financovať potrebnú pomoc. Vrchnáky sú z tvrdšieho plastu, sú teda kvalitnejšie a oplatí sa ich recyklácia.“ Toľko prezentovaný „kolotoč“, prečo je zbieranie vrchnáčikov prospešné a ekologické.

A prečo teda nie je? Za každým vrchnáčikom je totiž jedna plastová fľaša. „Na Slovensku sa ročne uvedie na trh približne jedna miliarda PET fliaš. Typický vrchnák váži 1,5 až 2,5 gramu, podľa typu fľaše aj viac. Ak za tonu materiálu získa organizácia 150 až 200 eur, tak na 1 euro je potrebné vyzbierať 2000 až viac ako 4400 takýchto vrchnákov. A to do toho nie sú zarátané náklady nutné na prepravu ton vrchnákov, či náklady na výrobu zberných nádob,“ upozorňuje online magazín Naše Bio&Eko.

Okrem toho, ako ukazujú ďalšie prepočty magazínu, ak na jedného Slováka ročne pripadne v priemere zhruba 185 plastových nápojových fliaš, na to, aby zberom vrchnáčikov prispel aspoň jedným eurom, musí vyzbierať niekoľkonásobne viac vrchnákov, než z pomyselných 185 fliaš.

Zber vrchnákov teda motivuje k vyššej spotrebe plastových fliaš, čo teda ekologické zďaleka nie je.

Čo teda robiť? Zjednodušme celý proces, práve vynechaním medzistupňa – spomínaného zberu vrchnáčikov, budeme efektívnejšie pomáhať – aj ľuďom v núdzi aj planéte.

Ako? Takto:
1. „Ak chceme podporiť konkrétnu osobu v ťažkej situácii, priamo pošlime peniaze na účet charitatívnej organizácie,“ radí online magazín Naše Bio&Eko. Pomôcť môžeme aj darovaním dvoch percent z daní.

2. Použité PET fľaše vhoďme aj s vrchnáčikmi do zberných nádob na to určených. Od budúceho roka to bude ešte jednoduchšie, vráťme ich jednoducho do predajne, konečne sa totiž spustí systém zálohovania týchto fliaš.

3. Minimalizujme spotrebu PET fliaš. Napríklad tým, že budeme piť vodu zo vodovodu, ktorá je lacnejšia, zdravšia, vždy čerstvá a nezostáva po nej žiaden odpad v podobe fľaše či krabičky. Navyše – takto ušetrené peniaze, ktoré by sme inak minuli na balenú vodu, môžeme tiež darovať ľuďom v núdzi, ktorí to potrebujú, uzatvára skutočne ekologický kolotoč pomoci, tentoraz už bez zbierky vrchnáčikov, online magazín Naše Bio&Eko.

Celý článok online magazínu Naše Bio&Eko o zbere vrchnáčikov si môžete prečítať na tomto linku.


ANKETA:

Zbierate vrchnáčiky z plastových fliaš?

39,1%



22,1%



12,2%



4,4%



14,8%



6,3%



1,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >