
22. marec je Svetovým dňom vody od roku 1993. Určila tak OSN.
Foto: shutterstock.comDnešný deň vody nám má pripomenúť, aká je vzácna, aj keď ju považujeme za samozrejmosť. Viete, ako ňou neplytvať? Tu je našich sedem užitočných tipov.
22. marec je Svetovým dňom vody od roku 1993. Určila tak OSN.
Foto: shutterstock.comKaždoročné jahodové hody sú tu. A ako inak začať sezónu najobľúbenejšieho slovenského ovocia, než dobrým koláčikom? My budeme piecť bublaninu. Pridáte sa?
Pár vecí v košíku a účet za ne taký, ako pred rokom za veľký nákup. Ceny potravín, a nielen tých, vyskočili hore a podľa prognóz to už lepšie nebude. Ako si poradiť v dnešných neľahkých časoch? Pripravili sme pre vás veľký šetriaci manuál, nech sa páči, tu je 20 užitočných tipov, ako ušetriť a stále sa stravovať pestro aj chutne.
Milovníci čipsov majú zrejme dávno svoj obľúbený druh i značku, ktorej sa tie domáce sotva vyrovnajú, ak však chcete skúsiť menej ťažkú verziu, je tu náš dnešný recept. Čipsy, ktoré sa netopia v mastnote, a po zjedení ktorých nemusíte mať výčitky svedomia, naopak.
Kráľovnou tohto mesiaca je bryndza. Ovečky sa už pasú vonku, ich strava sa mení a odrazí sa to aj na chuti bryndze, ktorá má na jar najlepšie chuťové i výživové vlastnosti. Vychutnajte si ju v podobe týchto slaných koláčov.
Voda je samozrejmosť, zatiaľ. Ochranári i klimatológovia upozorňujú, že to tak nemusí byť stále, vzhľadom na pribúdajúce suché obdobia. Napríklad vlaňajší rok bol za posledných desať rokov štvrtý najchudobnejší na zrážky a šiesty najteplejší od roku 1880.
Hodí sa na oslavu aj na sladké maškrtenie vo všedný deň, ak nemáte veľa času, alebo sa vám nechce tráviť čas v kuchyni. Skvelá čokoládová torta je dezert, pri ktorom sa veľa nenarobíte, o to lepšie si na ňom pochutnáte.
Symbolom jari je vajíčko. Bežné, obyčajné, a pritom tak dokonalé. Čo ste o ňom možno nevedeli?