Sedem tipov, ako doma šetriť vodou

Patricia Poprocká, 22. marca 2021 o 05:10

Dnešný deň vody nám má pripomenúť, aká je vzácna, aj keď ju považujeme za samozrejmosť. Viete, ako ňou neplytvať? Tu je našich sedem užitočných tipov.

22. marec je Svetovým dňom vody od roku 1993. Určila tak OSN.

Foto: shutterstock.com

Nenechať zbytočne tiecť

Platí to najmä pri umývaní zubov. Aby zuby ostali čisté, mali by sme ich kefkou dôkladne šúchať z každej strany, čo zaberie niekoľko minút. Je preto úplne zbytočné nechať vodu tiecť, radšej sa k tomu pohodlne usaďte pred televízor alebo k dobrej knihe. Zastaviť kohútik treba aj počas holenia či umývania si vlasov šampónom, kedykoľvek tečúcu vodu nepotrebujete.

Sprcha namiesto vane

Toto odporúčanie je už dlhé roky známe. Pre tých, ktorí v tom stále nemajú jasno, Online magazín Naše Bio&Eko uvádza jednoduché porovnanie času stráveného v sprche s časom potrebným na napustenie vane. „Ak si chceme dopriať dobrý horúci kúpeľ, na napustenie vane si počkáme 10-15 minút. Okrem toho, po kúpeli sa odporúča ešte osprchovať sa, aby sme zo seba zmyli zvyšky mydla a peny. Takže vyhráva sprcha, ale pozor na jej dĺžku,“ konštatuje magazín.

Pozor na čas

Sprcha pred kúpeľom teda vyhráva, naozaj však pozor na jej dĺžku. Najviac ušetríte, ak sa budete sprchovať studenou vodou. Urobíte niečo pre svoje zdravie, a na vode ušetríte dvakrát: Nemusíte čakať, kým z kohútika začne tiecť teplá voda (ak máte dlhé potrubie, tak dovtedy môžete byť aj po sprche) a keďže v chladnej vode je človeku zväčša menej komfortne než v teplej, čas strávený v sprche skrátite celkom prirodzene. Ak nie celkom chladnú, tak na teplote uberte aspoň trošku, aj to pomôže. Ak si však nechcete/neviete odoprieť pocit z teplej sprchy, online magazín Naše Bio&Eko uvádza ešte jeden čitateľský tip: „Keď čakáme na zohriatie vody, do sprchy dáme vedro a zachytenú vodu používame na zalievanie kvetín, splachovanie toalety alebo pri umývaní.” Aj tak sa dá.

Nepúšťať naplno

Nepúšťajte vodu naplno. Ani pri sprchovaní, ani pri umývaní rúk, oplachovaní riadu či zeleniny. Online magazín Naše Bio&Eko odporúča v domácnostiach obmedzovače prietoku vody. Obsahuje ho väčšina batérií, no nie každá. Obmedzovač zabezpečí, že aj keď vodu pustíme naplno, stále jej tečie menej než keby bola pustená naozaj naplno.

Umývanie riadu nech je šetrné

Najšetrnejšia je umývačka riadu. Ak ju nemáte, ušetríte, ak nebudete riad umývať pod tečúcou vodou. Radšej si ju napustite, tam umývajte – od najčistejších po najšpinavšie kusy, potom všetky opláchnite. Pozor na silu prietoku vody, o ktorom sme hovorili v predchádzajúcom odseku.

Dôkladne vodu zastavte

Kvapka za kvapkou, ale vytrvalo. Straty vody, hoci po kvapkách, môžu byť v konečnom dôsledku naozaj veľké. Preto si vždy skontrolujte, či je voda zastavená dostatočne. Ak máte pokazený kohútik, dajte ho opraviť. Kým k tomu dôjde, zbierajte kvapkajúcu vodu do nádob – do hrnca či vedra, môžete ju potom určite využiť.

Splachovanie toalety môže byť tiež úsporné

Pomôcť šetriť vodou majú moderné toalety s dvojakmi splachovačmi. Nie každý ich však má. Podľa online magazínu Naše Bio&Eko sa počas jedného spláchnutia pri novších typoch toaliet minie osem litrov vody, pri starších aj 12 litrov. Magazín odporúča nesplachovať zbytočne, čiže napríklad určite nie použitú servítku, ktorú môžete vyhodiť aj do koša. Za dôležité tiež považuje priebežne kontrolovať, či toaleta nepreteká, pretože takto sa môžu stratiť tisícky litrov pitnej vody ročne. No a ešte tip online magazínu Naše Bio&Eko pre majiteľov starších typov toaliet, ako ušetriť: Vložte do splachovacej nádržky fľašu napustenú vodou, čím zmenšíte objem nádržky a tak budete šetriť vodou i pri splachovaní.
Celý článok online magazínu Naše Bio&Eko o šetrení vodou v kúpeľni si môžete prečítať TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >