Separovať v pôrodnici covid pozitívne matky od bábätiek je krutý omyl, píše farmaceutka

Terézia Harvanová, farmaceutka, 29. júna 2022 o 04:46

Je to stále bežná prax v slovenských pôrodniciach. Oddeliť po pôrode mamičku pozitívnu na covid od jej práve narodeného bábätka. Je to naozaj potrebné, aby boli deti chránené pred nákazou, alebo ide o škodlivé zaobchádzanie? Farmaceutka Terézia Harvanová sa na problém pozrela z odborného hľadiska.

Terézia Harvanová so staršou dcérkou.

Foto: archív Terézia Harvanovej

Vakcíny proti ochoreniu Covid-19 majú protektívne (ochranné) účinky, ktoré sú schopné prechádzať cez placentárnu bariéru, a tak zvyšovať, stimulovať imunitu samotného nenarodeného dieťaťa proti infekcii, čo je ďalším dôvodom, prečo sa vakcinácia odporúča. Protilátky získané od matky sú kľúčovým elementom neonatálnej (novorodeneckej) imunity dieťaťa.

John G. Flannery s tímom uskutočnil malú štúdiu v Amerike, kde v roku 2020 preukázal, že imunoglobulíny G (protilátky, súčasť imunity) boli prenesené u 72 z 83 tehotných séropozitívnych žien cez placentárnu bariéru, nezávisle na tom, či mali asymptomatický alebo symptomatický priebeh infekcie, čo potvrdilo predpoklad, že efektívny transplacentárny transfer protilátok poskytuje neonatálnu ochranu dieťaťu pred covidom. Hoci sa objavujú dáta naznačujúce, že hladiny protilátok po prekonaní infekcie nie sú tak stabilné ako po očkovaní, k ich prenosu cez placentu v určitej miere dochádza aj v tomto prípade.

V tejto súvislosti bežná prax separácie covid pozitívnych matiek od novorodencov od začiatku pandémie v slovenských nemocniciach nedáva zmysel. Americké Centrum pre kontrolu chorôb a prevencie (Center for disease control and prevention – CDC) v januári tohto roka konštatovalo, že niektorí novorodenci boli pozitívne testovaní krátko po narodení. Nevie sa však, či sa novorodenci nakazili covid pozitívnym matkám pred pôrodom, počas neho alebo po pôrode. Existuje vysoká pravdepodobnosť, že novorodenec môže byť chránený placentárnym prenosom protilátok, a to od očkovaných matiek obzvlášť.

Navyše, zatiaľ neexistujú jasné dôkazy o tom, či sa SARS-CoV-2 vírus prenáša prostredníctvom dojčenia. Ochranu pred najčastejším spôsobom prenosu, kvapôčkovou nákazou, môžu ešte viac posilniť protilátky prítomné v materskom mlieku, aj keď sa objavujú výsledky analýz naznačujúce, že placentárny prenos ešte v lone matky je silnejším prostriedkom zabezpečenia pasívnej imunity dieťaťa ako materské mlieko, pretože v materskom mlieku sa pravdepodobne nachádzajú rádovo menšie množstvá protilátok. Na úspešnú ochranu dojčeného dieťaťa je potrebné dostatočná dávka protilátok v materskom mlieku, teda dostatočne časté dojčenie.

Nemenej dôležité je uviesť, že dojčenie má množstvo výhod ako pre dieťa i pre matku. Samotné materské mlieko okrem protilátok obsahuje stovky látok, ktoré chránia pred mnohými infekčnými ochoreniami a ktoré podporujú slizničnú imunitu, napríklad esenciálne mastné kyseliny, aminokyseliny, lipidy, vitamíny, minerály, probiotiká, prebiotiká a množstvo ďalších vyživujúcich i protektívnych látok, a to všetko v potrebných množstvách a ideálnych koncentráciách pre optimálny psychosomatický postnatálny vývin dieťaťa.

Samotné dojčenie dieťaťa so sebou prináša ďalšie hodnoty a aspekty, ktoré sa dajú len ťažko vedecky zmerať, no v prípade akejkoľvek infekcie dieťaťa výrazne napomáhajú ľahšiemu priebehu. Dojčenie upokojuje, uľavuje od bolesti, silný sací reflex poskytuje dieťaťu útočisko či spôsob zaspania, je silným faktorom budovania vzťahovej väzby, kedykoľvek ho dieťa potrebuje, za predpokladu, že je dojčené na požiadanie.

Materské mlieko obsahuje celý komplex mikrobiálnych komunít, ktorých dôležitou úlohou je osídlenie tráviaceho traktu i slizníc dieťaťa. Dokonca matkám predčasne narodených detí sa mikrobióta v materskom mlieku prispôsobuje potrebám dieťaťa, ktorá sa časom mení na základe charakteristík matky. Preukázala to štúdia, ktorá skúmala 490 vzoriek materského mlieka od 86 matiek predčasne narodených detí. Samotnej matke satie dieťaťa stimuluje sťahovanie maternice po pôrode, napomáha regulovať a vyrovnávať hladiny hormónov.

Separácia je vždy škodlivá

V téme separácie matiek a novorodencov v prípade pozitívneho covid testu sa opakovane ozývajú i viaceré matersky orientované organizácie na Slovensku ako napríklad Ženské kruhy či Mamila, poukazujúc na to, že nemocnice konajú nad rámec svojich povinností, respektíve protizákonne, keď odmietajú zákonnému zástupcovi (matke) byť s dieťaťom a vnucujú zbytočnú separáciu, ktorá samotná môže spôsobiť škody ako napríklad úplné zastavenie laktácie.

Svetová zdravotnícka organizácia odporúča, aby matky s podozrením na Covid-19 alebo potvrdeným covidom boli podporované v iniciácii laktácie alebo jej pokračovaní. Matky by mali byť súčasťou individuálnych rozhodnutí, či benefity dojčenia a rooming -in (ubytovanie matky spolu s dieťaťom) v nemocnici podstatne neprevyšujú potencionálne riziko prenosu.

Tento mesiac bola publikovaná nová štúdia CDC, ktorej cieľom bolo preskúmať aktuálne dôkazy, či sa nákaza covidom u novorodencov zvyšuje, ak sú bezprostredne po pôrode dojčené matkami pozitívne testovanými na covid. Štúdia zmapovala výsledky 28 štúdií v USA u žien pozitívnych na koronavírus pri pôrode. V sledovanom období narodilo 5 123 bábätiek matkám s potvrdeným covidom, z toho 3 872 bábätiek bolo dojčených alebo im bola poskytnutá kombinácia umelého a materského mlieka. Celkovo len 2,35 percenta novorodencov bolo testovaných pozitívne na koronavírus a všetky sa z covid infekcie uzdravili. Preto štúdia zakončuje, že zdravotníci v prvej línii kontaktu s novorodencami a ich matkami ako novorodenecké sestry či lekári majú byť nápomocní v ponúknutí podpory dojčenia a tiež edukácie rizík a benefitov dojčenia jednotlivcov s ochorením Covid-19.

Separácia matky a dieťaťa je vždy škodlivá – pokiaľ skutočne nejde o záchranu života matky alebo bábätka či iný závažný dôvod, napríklad kolaps. Prečo sa toto ešte stále deje tak často v 21. storočí, keď máme všetky vedomosti o bondingu aj o zlatej hodinke dojčenia po pôrode, kedy sa do 55. minúty prisaje 95 percent novorodencov, ktorým to je umožnené? Čítala som, aby sme boli ako levice, bojovali za svoje deti, za svoje práva. Lenže ktorej žene sa bezprostredne po pôrode chce bojovať s personálom, neraz s celým oddelením? Namiesto podpory, pokoja a umožnenia súkromia a dojčenia – boj.

Čo robiť, ak vám nemocnica chce odobrať vaše dieťa? Buďte informovaná o svojich právach (a povinnostiach). Vy ako zákonný zástupca dieťaťa máte výhradné právo rozhodovať o dieťati, a to s jedinou výnimkou – pokiaľ nemocnica neposkytuje dieťaťu nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť za účelom záchrany jeho života. Inak žiadajte rooming – in (prípadne prepustenie do domácej starostlivosti). Nemocnice de facto konajú nad rámec svojich povinností (krajšie povedané, že konajú protizákonne), keď odoberajú dieťa proti vôli matky. Novorodenec v tom najcitlivejšom období v živote, po pôrode potrebuje len jediné – svoju matku. Matka dokáže naplniť všetky jeho potreby vrátane udržania telesného tepla, dostatočného prísunu jedla, spánku, ochrany, pokoja.



Autorka článku o sebe
Som farmaceut, časť štúdia som strávila na Viedenskej univerzite a ešte počas školy som pracovala dva roky na neurologicko-ortopedickej klinike v Rakúsku. Vďaka plynulej angličtine a nemčine som niekoľko rokov pracovala v biotechnologickej spoločnosti pri vývoji vakcín proti Alzheimerovej chorobe. Odkedy som sa stala matkou, naďabila som na množstvo problémov, s ktorými sa ako rodičia boríme. Viedlo ma to k rozvoju predpôrodného kurzu, na ktorom pracujem. Venujem sa aj svojmu blogu na Facebooku Terezia Harvanova Art & blog, ktorý síce vznikol ako priestor pre moju lásku k maľovaniu na plátno, no občas píšem i o problematike liekov, vakcín a ďalších témach orientovaných na matky. V marci som napísala rigoróznu prácu o očkovaní tehotných a dojčiacich matiek proti covidu zozbieraním reálnych skúseností a dát od 2 200 očkovaných žien zo Slovenska a Česka. Verím, že sa výsledky podarí publikovať výsledky v uznávanom zdravotníckom periodiku.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Prvý rok - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >