Sedem zásad pre harmonické prázdniny. Najdôležitejšie pre spokojnosť všetkých členov rodiny je TOTO

Patricia Poprocká, 28. júna 2024 o 05:50

Konečne sú tu! Dva mesiace prázdnin sú pre väčšinu detí splnením vytúženého sna. Ich rodičia sú však neraz nadšení už menej, mnohým pribudnú starosti, ako naplánovať program, aby boli spokojní všetci členovia rodiny. Užiť si prázdniny v harmónii nie je až také ťažké, skúste dodržať tieto zásady:

Letná pohoda ako má byť.

Foto: shutterstock.com

1. Aktivity plánujte spoločne
Do riešenia otázky, čo robiť, zapojte všetkých členov rodiny. Zaistíte, že každý bude mať možnosť vyjadriť svoje želania a očakávania. Ak deti zistia, že aj ich priania sú rešpektované, oveľa ľahšie budú tolerovať tú časť programu, ktorá ich až tak nenadchýna.

2. Deľte čas na akciu a oddych
Striedajte dni plné aktivít s dňami určenými na oddych. Výlety po pamiatkach, nových miestach či turistika po prírode sú síce fajn, niekedy ale každému dobre padne nerobiť úplne nič. Zvlášť ak majú deti cez školský rok kalendár naplnený krúžkami a inými povinnosťami. Deň s knihou v ruke, klebetenie s kamarátmi alebo len také vylihovanie, to všetko je skrátka potrebné, a kedy inokedy než cez prázdniny?

3. Vytvorte si pravidlá pre technológie
Žiaľ, bez nich to už nejde, najmä ak máte doma teenagera, ktorý svet bez mobilov nikdy nezažil a nepozná. O škodlivých účinkoch technológií na zdravie a psychickú pohodu vieme všetci, takže nezostáva nič iné, iba ten čas obmedziť. Prázdniny, neprázdniny, nad mobilom sa celé dni ani večery vysedávať nebude.

4. Meňte plány
Úplne bez obáv i bez stresu. Jediná istota na tomto svete je, že sa všetko zmení, takže hoci ste mali naplánovaný výlet do Tatier, ale je zlé počasie, dieťa dostalo nádchu, prípadne sa vášmu dieťaťu teraz do hôr nechce, lebo ho pozvali kamaráti na oslavu či stanovačku, nebojte sa urobiť zmenu. Vždy je, ako má. Dieťa strávi pekný večer s kamarátmi, vy zas získate čas pre seba. Tatry počkajú, po pekných zážitkoch tam môžete ísť neskôr, ale v dobrej nálade.

5. Nájdite si čas na spoločné
Nech je to jedlo raz denne za spoločným stolom, podvečerný rozhovor o zážitkoch, nejaká hra či prechádzka na zmrzlinu. Nájdite si niečo, čo vyhovuje všetkým členom rodiny. Spoločné rutiny sú na nezaplatenie, v deťoch potvrdzujú pocit bezpečia, že niekam patria, kruhu, z ktorého sa môžu potom sebaisto vydať do sveta spoznávať nové.

6. Púšťajte deti z domu
Potrebujú si otestovať samostatnosť a zodpovednosť. Ak prejavia záujem ísť niekam bez vás, dôverujte im. Samozrejme, poučte ich o všetkom, čo považujete za potrebné, ale nevyvolávajte v nich zbytočné strachy, ani na nich neprenášajte tie vlastné. Napokon, mobil majú a niečo ste ich za tie roky už predsa naučili. Verte im aj sebe!

7. Nezabúdajte na povinnosti
Aj keď sú prázdniny, niektoré činnosti treba robiť neustále. Upratať kuchyňu, kúpeľňu, vyniesť smeti, pozbierať úrodu, pomôcť s jej spracovaním... Čokoľvek musíte urobiť, nebojte sa do toho zapojiť aj deti. Nie sú z cukru, sú právoplatnými členmi domácnosti a vy máte rovnaký nárok na oddych ako ony. Spolu v radovánkach i povinnostiach, takto to v rodine funguje.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >