Kopec tipov na dovolenku doma. Každý si nájde svoje, nápady pre milovníkov vody, záhad, dobrodruhov, objaviteľov či priaznivcov histórie

Gabriela Bachárová, Patricia Poprocká, 19. mája 2023 o 05:28

Leto klope na dvere a mnohí si práve v tomto období vyberajú, kde strávia letnú dovolenku. Ak sa chystáte zostať na Slovensku, sú tu pre vás naše tipy. Kam by sa mali vydať milovníci dobrodružstiev, ktoré lokality sú zas vhodné na tichý oddych a čo môžu objaviť milovníci záhad?

Slovenské hory sú nádherné, človek zrelaxuje pri nádherných výhľadoch a zákutiach. Na snímke pohľad z Minčolu na Čierny kameň, Ploskú a Borišov vo Veľkej Fatre.

Foto: Martin Babarík

Milovníci ticha

Lúky, lesy, rozľahlé, s minimálnym zásahom človeka, ešte také možno nájsť, našťastie.

Foto: Patricia Poprocká

Niekto to rád rušné, niekto naopak – z pracovnej hektiky vypadne najradšej do ticha a pokoja, kde líšky dávajú dobrú noc. Našťastie Slovensko má ešte takéto kúty. Ideálny na to je severovýchod Slovenska – Národný park Poloniny, ale aj ďalšie priľahlé oblasti v tomto kraji ponúkajú možnosti na výlety či túry v prírode, do ktorej len minimálne zasahuje ruka človeka či komercia cestovného ruchu. Dedinky v okresoch Snina, Stropkov, Svidník, Medzilaborce si žijú svojím životom v objatí prírodných krás a ponúkajú aj atrakcie ako drevené kostolíky, vojnové cintoríny a pamätníky prvej či druhej svetovej vojny. Atmosféra je v každom prípade jedinečná a ak hľadáte tichý oddych, oplatí sa ta merať cestu. Tiché kúty nájdete však aj v Tatrách (samozrejme, nie v najznámejších lokalitách), na Myjavských kopaniciach, Muránskej planine, vo Veľkej i Malej Fatre či na Podpoľaní.

Milovníci hradov

Majestátny Beckov.

Foto: Gabriela Bachárová

Na svoje si prídu prakticky v ktorejkoľvek časti Slovenska. Hrady sa stavali tak, aby si navzájom dokázali signalizovať nebezpečenstvo, čo pre dnešných návštevníkov znamená, že môžu na relatívne malom území navštíviť viacero zrúcanín. Napríklad na západe je to trojica hradov Čachtický hrad, Beckov, Trenčiansky hrad, tiež neďaleký Bojnický zámok. Každý má bohatú históriu, svoje povesti a je tam čo obzerať aj celý deň. Severnejšie, pri Žiline sú zachovalé hrady Strečno, Starý hrad, Sklabiňa či turisticky obľúbený Oravský hrad. Smerom na stred Slovenska sú menšie zrúcaniny ako Blatnica, Čabraď, pevnosť Bzovík v okrese Krupina či rozľahlý Pustý hrad pri Zvolene. No a napokon východ Slovenska so slávnym Spišským hradom, Ľubovnianskym, Kapušianskym a ďalšími menšími zrúcaninami dotvárajú pestrú ponuku. Je z čoho vyberať a jedno leto na všetky hrady určite nestačí.

Milovníci záhad

Holíčske menhiry z pôvodného náleziska premiestnili.

Foto: PRAVDA, Tatiana Michalková

Každá krajina má svoje tajomstvá, i tá naša. Odborníci napríklad doteraz nevedia vysvetliť vznik kamenných gulí, ktoré sa vykotúľali na Kysuciach po odstrele horniny v kameňolome, keď v 80-tych rokoch ťažili kameň na úpravu horských bystrín. Vidieť ich možno v mestskej časti Čadca – Milošová, neďaleko hranice s moravskou obcou Mosty u Jablunkova. Gule s priemerom 10 až po 260 centimetrov sú záhadou, geológovia odhadujú, že vznikli zrejme v pravekom mori postupným nabaľovaním na jadro pohybmi vody na morskom dne. Geopark Megoňky je dnes prírodnou pamiatkou a je tam naozaj krásne. Ďalšou záhadou sú balvany v Holíči, o ktorých sa hovorí ako o slovenských Stonehenge. Megality objavili tiež v 80-tych rokoch, pri výstavbe sídliska. Najväčší má asi sedem metrov, kto a prečo ich postavil, sa nevie, predpokladá sa, že pochádzajú z doby železnej.

Vodní dobrodruhovia

Raft na Pieninách.

Foto: Oto Rozložník

Ak vás láka dobrodružstvo na vode, objavte slovenské rieky a ich splavovanie. Pre rodiny (i začiatočníkov) je vynikajúcim výletom napríklad raft na Hrone, konkrétne pekná no nenáročná trasa z Nemeckej do Banskej Bystrice. Všetko vám požičajú a zabezpečia i odvoz späť do štartovacej stanice. Vydať sa však možno i na vlastnej loďke, napríklad na trase z Banskej Bystrice do Zvolena, na juhu po Malom Dunaji, na severe popod Oravský hrad a severnejšie na východ napríklad splaviť Dunajec až do Poľska. Pohľad z rieky je nádherný, každý deň to človek nezažije.

Milovníci života našich predkov

Skanzen Svidník predstavuje rusínsku kultúru.

Foto: skanzen Svidník

Do doby nie tak dávnej a predsa dávnej sa dostanú vďaka skanzenom, ktoré sprostredkúvajú niekdajší život na dedine. Múzeum liptovskej dediny v Pribyline, Múzeum oravskej dediny v Zuberci, Múzeum kysuckej dediny Vychylovka, skanzen v Starej Ľubovni, Svidníku či bardejovských kúpeľoch sú zaujímavou atrakciou aj pre deti, ktoré si svet bez technológií sotva vedia predstaviť. Naozaj veľmi užitočný a krásny výlet do života našich predkov.

Milovníci zvierat

Dovolenka po stopách zvierat? A prečo nie? Malé, ale i väčšie deti budú určite nadšené. Na Slovensku máme zoologické záhrady v Bratislave, Bojniciach, Košiciach a Spišskej Novej Vsi. Jedinečný zážitok ponúka Zookontakt v Liptovskom Mikuláši, kde možno v sprievode chovateľa kŕmiť zvieratá, a to aj šelmy. Zookontakt nájdete hneď vedľa aquaparku Tatralandia.

Ak vaše deti milujú zvieratá, šťastné budú aj v Zoo parku Stropkov (malá zoo zameraná na vtáky), Zveroparku Revišťské Podzámčie (hospodárske, lesné aj cudzokrajné zvieratá), Malkia Parku v Orechovej Potôni (zvieratá zachránené z cirkusov a nevhodných chovov, deti tu uvidia levy, leopardy, pumu, tigre, jaguáre, rysy, surikaty či korytnačky), Lesoparku Počúvadlo (jelenia, diviačia zvernička a zvernička pre ovce a kozy), Oáze sibírskeho tigra v Kostolnej pri Dunaji, Ranči pod Babicou v Bojnej (okres Topoľčany), Farme New Zeeland v Modrovej pri Piešťanoch (chov zvierat bez ustajnenia) alebo vo FarmaParku pri Lubinej blízko Nového Mesta nad Váhom (hospodárske zvieratá, možnosť povoziť sa na koníkovi).

FarmaPark Lubina pri Novom Meste nad Váhom.


Malkia park Orechová Potôň.

Objavitelia

Typickými dovolenkovými destináciami na Slovensku sú hory na severe. Ponúkajú dlhé doliny, hlboké lesy, skalnaté štíty, jazerá… Pohoria položené južnejšie na prvý pohľad pôsobia ako ich trochu chudobnejší príbuzní, ale treba sa prizrieť dôkladnejšie. Na prírodné krásy tiež nie sú vôbec skúpe. Počuli ste už o Burde? Reč tentokrát nie je o známom módnom časopise, ale o najmenšom pohorí na Slovensku. Leží v okrese Nové Zámky pri hraniciach s Maďarskom. Sú preň charakteristické zalesnené náhorné plošiny rozryté dolinami, strmé skalné steny, kamenné moria, rokliny. Burdu obmývajú vody Dunaja, čo jej dodáva na príťažlivosti.

Najvyšším vrchom je Plešivec. Meria síce len 396 metrov nad morom, avšak pre rodiny s malými deťmi je takto nízke pohorie vlastne ideál. Burdu si zvládnete prejsť za dva dni, vo zvyšných dňoch voľna navštívte neďaleké Štúrovo a cez most odtiaľ prejdite do historického Ostrihomu. Veľa turistických trás ponúka maďarský Národný park Dunaj-Ipeľ, ktorý sa nachádza hneď na druhej strane hranice.

Pohorie Burda s výhľadom na ostrihomskú katedrálu.



Dobrodruhovia

Máte už staršie deti a radi s nimi podnikáte trochu náročnejšiu turistiku? Na Slovensku máme viacero očarujúcich hrebeňových trás s nádhernými výhľadmi, ktoré preveria kondíciu a utužia rodinné vzťahy. Môžete si vybrať zo širokej náruče prírody, na výber sa ponúkajú hrebeňovky Západných Tatier, Nízkych Tatier, Malej Fatry, Veľkej Fatry, Kysuckých a Oravských Beskýd či Bukovských vrchov.

Pozrite sa na jednu z najatraktívnejších hrebeňoviek. Malá Fatra má členitý povrch, navyše rozseknutý riekou Váh na dve časti. Krivánsku Malú Fatru si môžete prejsť od Zázrivej až po hrad Strečno. Na neprávom trochu obchádzanej Lúčanskej Malej Fatre na vás zasa čakajú vrchy ako Minčol, Hnilická Kýčera či Kľak. Celé pohorie podľa vašej kondície prejdete za tri až päť dní, nachodíte pri tom 75 kilometrov a prekonáte slušných päť tisíc metrov.

Malá Fatra.

Kúpaniachtivci

Kde na Slovensku ideálne stráviť dovolenku s malými deťmi, ktoré ešte nedokážu ujsť kilometre a potrebujú sa skôr zabávať a hrať na jednom mieste? Zavítať môžete do aquaparkov, ktoré často ponúkajú aj ubytovanie a v okolí zvyčajne nájdete dosť príležitostí na iné aktivity, keď už budete mať kúpania až nad hlavu. K tým najväčším aquaparkom na Slovensku patria Tatralandia Liptovský Mikuláš, Thermal Corvinus Veľký Meder, Holidaypark Kováčová, Vodný park Bešeňová, Thermal Park Dunajská Streda, Aquapark Senec či Vodný svet Thermal Šírava. Plus menšie aquaparky, kúpaliská či termálne kúpaliská, ktoré nájdete na každom kroku.

Tatralandia.

Milovníci historických miest

Ak radi objavujete staré slovenské mestá, túlate sa úzkymi uličkami, vďačne si sadnete na kávičku v príjemnej kaviarni alebo strávite čas na neopozeranom detskom ihrisku a celkovo uprednostňujete dovolenku v pomalom rytme, vydajte sa na potulky históriou. Tou najklasickejšou slovenskou klasikou je návšteva starobylých banských miest ako Banská Štiavnica či Kremnica, jedinečnej Levoče, Kežmarku či Bardejova, ale ponúknuť čo majú aj Martin, Ružomberok, Trenčín, Liptovský Mikuláš, Košice, Prešov či Žilina.

Tajným tipom je prenádherné mestečko Spišská Sobota, kedysi slávne spišské trhové miesto, ktoré je dnes súčasťou mesta Popradu. A keď vybraté mesto preštudujete dôkladne, určite sa z neho budú dať podniknúť výlet do okolia. Napríklad z takého Trenčína sa ľahko dostanete na hrad Beckov, do kúpeľov Trenčianske Teplice, do leteckého múzea v Slavnici, k Vršatským bralám, do Čičmian alebo hoc aj na Bojnický zámok. Prajeme vám príjemné dni voľna!

Spišská Sobota

Bardejov.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Voľný čas - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >