Kemp, hotel, chatka či apartmán? Ktoré bývanie je najlepšie na dovolenke s deťmi

Patricia Poprocká, 1. júla 2023 o 05:41

Prázdniny sú konečne tu a s nimi aj čas na dovolenky či kratšie rodinné výlety. Aj by ste si neplánovane vybehli na víkend niekam do prírody, ale obávate sa, ako to zvládnete pod stanom s deťmi? Kedy je lepšie rezervovať si apartmán či hotel a prečo je dobrá chatka na samote? Prečítajte si porovnania pre a proti jednotlivých ubytovaní.

Kempovanie s deťmi sa môže zdať náročné, je to však zážitok, ktorý stojí za to okúsiť.

Foto: shutterstock

Kemp

Mnohí sa ho obávajú, v skutočnosti však nie je až tak nevhodný na dovolenku s deťmi. Výhodou sú nízke ceny – v porovnaní s hotelom či apartmánom sú kempy finančne najmenej nákladnou alternatívou. Ďalším bonusom sú nové zážitky. V kempe pod stanom ide naozaj o netradičnú zmenu prostredia, najmä pre deti z bytoviek. Celý čas v prírode, rovnako aj večer a noc bude niečo, čo si zapamätajú na celý život. Takéto bývanie ich zároveň núti k aktivite a samostatnosti – povinností je viac – pomoc pri stavaní stanu, varení, umývaní riadu... Nebojte sa podeliť ich medzi deti, na dovolenke máte všetci právo na oddych. Deti sú zároveň nútené rozvíjať aj pozornosť – zapamätať si, kde je stan, kde toalety, kde ihriská a ostatné pre nich dôležité body. Platí to aj pri hrách – presedieť pol dňa nad mobilom je v kempe dosť nepohodlné, treba vymýšľať iné aktivity, ktoré zákonite znamenajú viac pohybu.

Nevýhodou môže byť spomínaný nižší komfort, sčasti je motiváciou k vyššej aktivite, no predsa len treba byť opatrnejší čo sa týka dodržiavania hygienických zásad. Sťažiť pobyt môže aj daždivé, veterné či príliš chladné počasie, tiež hmyz. No a samozrejme, pod stan toho potrebujete viac – karimatky, spacáky, niečo pod hlavu, potraviny, občas aj varič a vlastný riad – podľa vybavenosti kempu. A aj tak sa pripravte na to, že vám môže niečo chýbať. Pobyt v kempe je malé dobrodružstvo, určite však stojí za to. Aspoň raz za čas.

Hotel

Opak kempu, čo do luxusu a pohodlia. Do hotela nepotrebujete takmer nič, tam sa vám snažia zabezpečiť takmer všetko, aby ste sa cítili ako doma. Za poplatok, samozrejme, a to nemalý. Hotely tiež zväčša dbajú o príjemné prostredie – čo do čistoty či úpravy interiéru a okolia. Máte k dispozícii televíziu, internet, veľmi často aj wellness programy, bazény, športové možnosti, tanečné zábavy a podobne.

Nevýhodou hotela je obmedzený priestor a nalinkovaný program. Jedlo sa podáva v určený čas v tej a tej miestnosti, vyhradené priestory sú na zábavu, tiež často organizovanú – animačné programy pre deti, cvičenia pre ženy, večerná zábava pre dospelých. Odkázaní ste tiež na to, čo vám navaria – ak vám jedlo nechutí, máte smolu. Ak sa v kuchyni nedodržiavajú hygienické štandardy, môže vás alebo deti postihnúť nepríjemná hnačka alebo iné ťažkosti. No a niekomu môže prekážať aj nedostatok súkromia – na každom kroku množstvo ďalších hotelových hostí, ktorých predstava o oddychu nemusí byť vždy totožná s tou vašou.

Čo sa týka detí, výhodou je, že ich môžete zveriť animátorom a vy si oddýchnuť, na druhej strane sú však veľmi zvedavé a budú chcieť vyskúšať všetky atrakcie, ktoré hotel ponúka. Ľahko sa ich nasýtia a môže sa stať, že na konci dovolenky budete už unavení z neustálych detských požiadaviek, aby ste sa s nimi nejako zabavili.

Apartmán

Zdá sa byť najvhodnejšou alternatívou. Kým totiž kemp je vhodnejší pre staršie deti, apartmán je dobrý aj pre bábätká. Môžete si tu vytvoriť svoj „malý domov“, kde síce nemáte všetko ako doma, ale to najpodstatnejšie áno. Strechu nad hlavou, dostatok súkromia (ak teda domáci nebývajú hneď vo vedľajšej izbe), a zároveň životného priestoru na aktivity, aké chcete. Môžete si skrátka gazdovať ako chcete.

Na čo treba pri výbere dbať, je poloha apartmánu a jeho vybavenie. Nevýhodou býva tiež vysoká cena, najmä u tých luxusnejšie zariadených a nových apartmánov. Pri starších je tiež riziko značnej miery opotrebovania. No a, samozrejme, nie ste v hoteli, čiže varenie a upratovanie je na vás. Možno pôjdete na obed do reštaurácie, raňajky vám však nik nepripraví a na detské „máme niečo zjesť?“ budete musieť reagovať tiež len a len vy. Ako doma.

Chatka na samote

Pre tých, ktorí si chcú oddýchnuť od vonkajšieho sveta, niet lepšej možnosti. Ticho a pokoj zväčša v nádhernom prostredí prírody, kde si môžete vytvoriť vlastný program naozaj aký len chcete.

Tento typ ubytovania a dovolenky je vhodnejší pre rodiny s menšími deťmi, nakoľko tie staršie si už väčšinou žiadajú aj nejaké atrakcie a spoločenské kontakty. Na druhej strane ale ani im nezaškodí, ak sa budú „trocha nudiť“ a spomalia na pár dní v súlade s prírodou. Nevýhodou môže byť aj vyššia cena, keďže prenájom chatky sa ukazuje v poslednom čase ako dosť žiadaný.


ANKETA:

Aké ubytovanie uprednostňujete vy?

20,0%



26,0%



12,0%



42,0%



0,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >