Sadiť zeleninu na sídisku – prečo nie? Komunitné pestovanie je dnes trend, ale rátajte aj s tým, že úrodu vám zje niekto iný

ahojmama, 16. apríla 2024 o 05:24

Stačí pôda, voda a slnko, zeleninu možno vypestovať kdekoľvek, aj na sídlisku. Na siatie je teraz ideálny čas, škoda ho nevyužiť.

Na pestovanie zeleniny či byliniek netreba mať vlastný pozemok. Využiť možno i verejné priestory.

Foto: shutterstock.com

Záhradkárske záľuby možno kvalitne rozvíjať kdekoľvek, dokonca aj na obyčajnom sídlisku. Nie je to len vrtoch, naopak, je to veľmi prospešné – pre samotných obyvateľov, že majú vlastné kvalitné produkty, a tiež pre zmiernenie dopadov zmeny klímy.

„Vlastné ovocie a zeleninu si vieme vypestovať takmer na akomkoľvek mieste, či už je to sídlisko, balkón alebo iný priestor. Stačí dostupná voda, pôda a slnko. Pestovanie zeleniny na sídliskách zvyšuje biodiverzitu, priláka opeľovače a vytvára nielen estetický, ale aj úžitkový zelený priestor,” vysvetľuje Katarína Lepešková, koordinátorka projektu Klíma nás spája CEEV Živica.

Je totiž lepšie mať aj na sídliskách zeleninu, nielen bežné trávnaté plochy. No a v neposlednom rade pestovanie zeleniny a pobyt vo vonku v živom zelenom prostredí má podľa výskumov priaznivý účinok pre psychiku človeka.

Pestovaniu zeleniny na sídliskách bude teraz venovaný workshop, ktorý Živica pripravuje v Topoľčanoch v spolupráci s tamojšou radnicou. Bude sa konať na Deň zeme 22. apríla od 16.30 vo vnútrobloku na ulici Kpt. Žalmana. Práve tam chcú vybudovať komunitný zeleninový záhon.

Podľa Kataríny Lepeškovej treba rátať aj s tým, že úrodu pozbiera aj niekto iný než ten, kto ju zasial. „Tu je potrebné uvedomiť si že ide o komunitné pestovanie a preto treba počítať, že sa niekto ponúkne zo záhonu a úroda by teda nemala byť cieľom. Ďalšou výzvou by mohla byť dostupná voda – tú je ideálne zachytávať zo striech a kam umiestňovať vzniknutý bioodpad a na to je ideálne si vybudovať aj kompostovisko,“ dodala.

V každom prípade, škoda nevyužiť verejný priestor, kde by inak rástla iba tráva. A mať pod oknami dostupné bylinky či zeleninu je vždy veľká výhoda.


ANKETA:

Ako sa vám páči myšlienka komunitného pestovania?

81,8%



18,2%



0,0%



0,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Domácnosť a varenie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >