S prázdninami zaniká pandemické ošetrovné

SITA, 29. júna 2020 o 04:45

Rodič, ktorý pre začiatok školských prázdnin končí s poberaním dávky OČR, nemusí voči Sociálnej poisťovni urobiť žiadne kroky, ani nič oznamovať.

Nárok na pandemické ošetrovné zaniká s prázdninami.

Foto: Shutterstock.com

Pandemické ošetrovné počas školských prázdnin rodičom školopovinných detí zaniká automaticky zo zákona. Prestáva byť totiž splnený predpoklad uzatvorenia školy príslušným orgánom, pretože cez prázdniny sú školy uzatvorené zo zákona, upozornil hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

„Takúto pandemickú OČR nie je potrebné ukončovať osobitným spôsobom, rodič, ktorý pre začiatok školských prázdnin končí s poberaním dávky OČR, nemusí voči Sociálnej poisťovni urobiť žiadne kroky, ani nič oznamovať," tvrdí hovorca.

Koncom júna zašlú rodičia, tak ako doteraz na konci každého mesiaca, už iba čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné s údajmi, v ktorých dňoch sa v júni o školopovinné dieťa starali. Na to, aby rodičia prípadne mohli pokračovať v poberaní dávky aj v júli, teda cez školské prázdniny, potrebujú potvrdenie od lekára a následne za júl musia na konci mesiaca poslať vyplnené čestné vyhlásenie.

„Avšak aj cez letné prázdniny môžu mať rodičia nárok na pandemickú OČR, ale len v prípade, ak dieťa ochorie a potrebu celodenného a osobného ošetrovania na príslušnom tlačive potvrdí pediater," uviedol Višváder. Možnosť čerpať pandemickú OČR sa rodičovi vzťahuje len na dni, na ktoré má potvrdenie pediatra.

Ak napríklad bude mať potvrdenie od 7. júla, nemusí podávať pobočke Sociálnej poisťovne novú žiadosť o pandemickú OČR. Stačí, keď obdobie OČR vyznačí v čestnom vyhlásení, ktoré pošle pobočke na konci júla. V prípade, ak OČR potvrdí lekár z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa do 16 rokov nevyhnutne vyžaduje ošetrovanie inou osobou, nárok na pandemickú OČR bude tiež trvať naďalej.

V prípade detí predškolského veku je situácia odlišná. Nárok na pandemickú OČR majú rodičia, ktorých deti nenavštevujú v mimoriadnej situácii detské jasle alebo materskú školu, pričom dôvod, prečo zariadenie nenavštevujú, nie je dôležitý. Príkladom sú uzatvorenie, choroba či strach z ohrozenia Covid-19. Na konci každého kalendárneho mesiaca musí rodič pobočke Sociálnej poisťovne predložiť iba vyplnené Čestné vyhlásenie k žiadosti o ošetrovné. Samotnú Žiadosť o pandemickú OČR podáva len vtedy, keď od 12. marca tohto roka ešte pandemické OČR vôbec nepoberal.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >