Pomôže štát osamelým rodičom, ktorí sa kvôli pandémii prepadli do chudoby?

TASR, gb, 17. apríla 2020 o 04:59

Na Slovensku je viac ako sto tisíc rodín len s jedným rodičom. Súčasná pandémia spôsobuje, že sa veľa z nich prepadáva do chudoby kvôli strate práce, zníženiu mzdy či nutnosti starať sa doma o deti. Ďalším problémom je zvýšenie počtu neplatičov výživného, ktorým rovnako poklesli príjmy.

Situácia rodín, v ktorých žije len jeden rodič, je často tragická.

Foto: shutterstock.com

Osamelí rodičia žiadajú od štátu pomoc. „Sme presvedčení, že by bolo potrebné prijať efektívnejšie opatrenia na ochranu jednorodičovských rodín a detí počas krízy spôsobenou pandémiou, pretože v prípade zlyhania rodiča sú vystavené existenčnému ohrozeniu najmä nezaopatrené deti, čo je v rozpore so samotným právnym a sociálnym záujmom štátu na ich ochranu," uviedla nezisková organizácia Jeden rodič vo svojej výzve, s ktorou sa obrátila na prezidentku Zuzanu Čaputovú, vládu, rezort práce a spravodlivosti, ako aj na verejnú ochrankyňu práv, aby sa situáciou týchto rodičov zaoberali.

Organizácia požaduje, aby sa vláda zaoberala záchranou rodinných rozpočtov. Mnohé zo zavedených opatrení totiž skomplikovali život rodičom-samoživiteľom, ktorí sa starajú o dieťa a napríklad sú samostatne zárobkovo činnými osobami alebo majú napríklad malé prevádzky s nulovým príjmom v súčasnej situácii. Zároveň niektorí nemohli ostať doma a poberať ošetrovné, či už z finančných dôvodov, alebo im to nedovoľuje povaha práce.

Nezisková organizácia preto napríklad volá po tom, aby sa vyplatil mesačný príspevok na dieťa v sume 200 eur, ak hrubý prijem v rodine v predchádzajúcom období bol pod 1100 eur mesačne alebo hrubý príjem v rodine bol vyšší ako 1100 eur mesačne, ale prepadol sa o viac ako 80 % a zároveň, aby rodič neprichádzal o nárok na dávku OČR.

V prípade odkladu splácania úverov by mohla byť daňová úľava pre sociálne slabé rodiny pri zúčtovaní dane z príjmu za rok 2020 vo výške zvýšených nákladov za tento odklad splátok. Samoživitelia rodín tiež žiadajú jednorazovú finančnú pomoc pre tú rodinu, ktorá nemá technické vybavenie potrebné na zabezpečenie online vyučovania pre svoje deti. Nezisková organizácia tiež hovorí o potrebe, aby bolo jasnejšie stanovené nariadenie k úprave práv styku s dieťaťom počas karantény.

Minister práce Milan Krajniak sa výzvou bude zaoberať. Ministerstvo zároveň upozorňuje, že rodičia, ktorých zasiahla kríza v súvislosti s novým koronavírusom, majú už v súčasnosti viaceré možnosti pomoci. Tiež uviedlo, že si je vedomé faktu, že v dôsledku mimoriadnej situácie dochádza aj k zníženiu príjmu týchto rodín.

„Jedným z kľúčových nástrojov, ako zabezpečiť príjem v čase prerušenia výkonu práce, je zavedené tzv. pandemické ošetrovné vo výške 55 % hrubej mzdy, čo predstavuje až približne 70 % ich čistej mzdy. Ak sa aj napriek tomu pre znížený príjem ocitne rodina v hmotnej núdzi, môže sa uchádzať o pomoc v hmotnej núdzi na príslušnom úrade práce, prípadne o jednorazový príspevok v mimoriadnej situácii z humanitárneho fondu ministerstva práce do výšky 800 eur," priblížil rezort práce.

Pomôcť takýmto rodinám môže podľa ministerstva aj odklad splátok odvodov, splátok úverov vrátane hypoték. „Pokračuje, samozrejme, aj vyplácanie náhradného výživného, aj keď je exekúcia pozastavená vo vzťahu k povinnej osobe. Predpokladáme, že v dohľadnej dobe prispejeme do diskusie kompetentných aj ďalšími návrhmi, ktoré je možné zvažovať," dodal rezort práce s tým, že situácia sa vyvíja dynamicky. „Ministerstvo priebežne reaguje v rámci možností tými najvhodnejšími riešeniami, ak nie na elimináciu, tak aspoň na zmiernenie negatívnych vplyvov pandémie na obyvateľov Slovenska a ich rodiny," dodal tlačový odbor.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Úrady a peniaze - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >