Rybia kosť v krku? Pomôže jeden šikovný trik

gb, 17. decembra 2022 o 06:00

Viete, čo robiť pri zapichnutej kosti v krku, aká je prvá pomoc pri dusení sa jedlom alebo ako pomôcť pri popáleninách?

Prežite sviatky hlavne v zdraví.

Foto: Shutterstock.com

Najkrajšie sviatky v roku chcú všetci prežiť nielen v pokoji, ale aj zdraví. Ako reagovať, ak sa „podarí” typická vianočná nehoda v podobe zapichnutej kosti v krku či zabehnutého sústa, na to odpovedá lekár anestéziológ a intenzivista Milan Rebek, ktorý je zároveň vedúcim lekárom oddelenia laboratórnej medicíny v Nemocnici Agel v Zlatých Moravciach.

Rybacia kosť v krku? Lekár má jednoznačnú odpoveď: „Odporúča sa rýchlo preglgnúť tuhú stravu, napríklad chlieb alebo pečivo, čím sa kosť posunie ďalej do žalúdka, kde sa postupne rozloží pri trávení. Ak by to nepomohlo, je nutné vyšetrenie u lekára na krčnom oddelení." Ako dodáva, kostička v krku nie je schopná spôsobiť dusenie, nemôže dôjsť k ohrozeniu životných funkcií. Ide skôr len o nepríjemný pocit v hrdle a krku, ktorý však dokáže poriadne vystrašiť asi najmä deti.

Niektorí ľudia sa snažia kostičku vytiahnuť s pomocou pinzety, Milan Rebek však tento laický postup v žiadnom prípade nepodporuje. „Vyťahovať kostičku z ryby pinzetou sa vôbec neodporúča ani robiť pokus o vyťahovanie, pretože je vysoké nebezpečenstvo poškodenia okolitých štruktúr v tejto citlivej oblasti,” vysvetľuje.

Zabehnuté sústo zapite

Vianoce sú aj sviatky jedla. Kto by odolal, keď je na stole toľko dobrôt. Od konzumácie však nie je ďaleko k zabehnutiu sústa. „Ak ide o jedlo, ktoré stojí v tráviacej trubici, najčastejšie v pažeráku, je nutné zapíjať ho vodou, aby sa pohlo ďalej do žalúdka. Väčšie nebezpečenstvo predstavuje vdýchnutie jedla do dýchacích ciest. Ak je možný kašeľ, treba ho maximálne využiť na vykašlanie cudzieho telesa nachádzajúceho sa v dýchacích cestách. Ak nie je možný kašeľ a postihnutý sa dusí, použijeme štyri päť silných úderov medzi obe lopatky do stredu chrbta,” radí v tlačovej správe nemocnice lekár.

Ak ani to nepomôže, mali by sme sa postaviť za postihnutého a odzadu mu silno stláčať brucho. Ide o takzvaný Heimlichov hmat, ktorý zvýši vnútrohrudný tlak. To by malo viesť k vypudeniu vdýchnutej potravy von z dýchacích ciest. „Ak sa nám to do piatich minút nepodarí urobiť, postihnutý upadá do bezvedomia. Vtedy hneď voláme záchrannú službu a začíname s oživovaním, s kardiopulmonálnou resuscitáciou, až do príchodu sanitky záchrannej zdravotnej služby,” uvádza lekár.

S pyrotechnikou opatrne

Silvester a Nový rok je nepochybne spojený s púšťaním pyrotechniky. Aké zásady správnej manipulácie je nutné dodržať? Snáď tou najzákladnejšou je používať len certifikovanú a nepoškodenú pyrotechniku s návodom na použitie a nikdy nepoužívať podomácky vyrobenú, respektíve takú, ktorá už zlyhala, alebo je poškodená.

S nevybuchnutou pyrotechnikou ďalej nemanipulujeme, ale polejeme ju dostatočným množstvom vody. Netreba zabúdať ani na to, že doslova hazardovaním so životom je odpaľovať pyrotechniku pod vplyvom alkoholu či iných omamných látok, a tiež aj na to, že deťom pyrotechnika do rúk zásadne nepatrí.

Záchranári najčastejšie ošetrujú pri neodbornej manipulácii s pyrotechnikou poranenia rúk, tržné ruky i popáleniny. „Každú popáleninu je treba okamžite chladiť dlhotrvajúcim prúdom studenej vody z vodovodu aspoň 15 až 30 minút. Odev alebo prstene treba dať ihneď preč z popálenej časti tela. Tiež je nevhodné čokoľvek na popáleninu prikladať,” uvádza odborník. Masť na popáleniny aplikuje na popálenú kožu až o niekoľko dní chirurg. „Ošetrenie v nemocnici si vyžadujú všetky popáleniny väčších rozmerov ako dlaň popáleného človeka. Tiež všetky popáleniny na tvári, krku aj genitáliách,” zdôrazňuje Milan Rebek.

Sanitku záchrannej zdravotnej služby volajte ku každému ťažšiemu úrazu, keď sa nezastavuje krvácanie a nastáva porucha vedomia alebo porucha základných životných funkcií.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Zdravie - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >