Uľahčí vianočné nákupy i výchovu detí. Poznáte pravidlo štyroch darčekov?

Patricia Poprocká, 8. decembra 2022 o 05:28

Premýšľate, čo deťom pod stromček? Mnohé už v liste Ježiškovi iste predostreli pestrý zoznam svojich želaní. Ten im ale nemusíte otrocky nakúpiť, aj určité sklamanie môže byť pre dieťa prospešné, pripomínajú psychológovia. Okrem toho – čím menej dieťa dostane, o to viac si to cení. Zlatou strednou cestou, aby bolo spokojné dieťa aj rodič, je tzv. pravidlo štyroch darčekov.

Radosť z rozbaľovania je veľká, trvá však iba chvíľu.

Foto: Shutterstock.com

Je to veľmi jednoduché. Namiesto toho, aby ste sa uháňali za množstvom darčekov, ktoré si dieťa v tej kope pod stromčekom ani nezapamätá, mu zaobstarajte štyri. Jedno, ktoré si želá, druhé, ktoré potrebuje, tretie je niečo na oblečenie, štvrté je niečo na čítanie.

Nemusia to byť všetko len materiálne veci, napríklad z kategórie toho, čo si dieťa želá alebo potrebuje, to môže byť nejaká exkurzia, zážitkový poukaz, lístok na koncert a podobne.

Malého počtu darčekov sa neobávajte. Ak k tomu prirátate ešte darčeky od starých rodičov či iných príbuzných (ktoré by tiež mali byť nanajvýš štyri) namieste bude už opäť skôr otázka, či to nie je priveľa.

Obdarúvanie podľa zásady štyroch darčekov je názornou ukážkou toho, ako menej býva viac. Deti takto lepšie pochopia hospodárenie s peniazmi a dokážu i viac precítiť všetky darčeky, ktoré dostali. Je väčšia pravdepodobnosť, že sa o ne budú aj lepšie starať, a že zakrátko neskončia zabudnuté niekde v kúte.

Vďaka menšiemu počtu darčekov deti získajú tiež priestor na uvedomenie si iných hodnôt než sú tie konzumné. Napríklad radosti z Vianoc ako takých, z pohody a celkovej atmosféry, stretnutia s ďalšími blízkymi a podobne. No a v neposlednom rade do budúcnosti i dobrý vzor, ako nepodľahnúť vianočnej komercii, keď budú oni rodičmi.


ANKETA:

Riadite sa pravidlom štyroch darčekov?

21,2%



44,4%



28,5%



2,0%



4,0%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >