RTVS dnes uvedie šokujúci dokument o sexuálnych predátoroch na internete V sieti

TASR, gb, 10. marca 2021 o 04:00

RTVS prináša český dokument V sieti, ktorý odhaľuje brutálne praktiky internetových sexuálnych predátorov. Naladiť si ho môžete v stredu 10. marca o 20.10 na Dvojke.

Dievčatá sa na internete stávajú terčom sexuálnych útokov.

Foto: archív

Potom o 21.50 bude diskusia s publicistom a moderátorom Michalom Havranom. „Grooming, sexuálne zneužívanie a vykorisťovanie detí a mladých ľudí na internete, je bohužiaľ v súčasnej dobe pomerne časté. Odpovede na otázky, ako tomu predchádzať a čo robiť, ak sa v takej situácii ocitnete, bude hľadať nadväzujúca diskusia po filme," spresnila RTVS. Hosťami Havrana budú koproducent filmu Peter Kerekes, psychológ Marek Madro a právnik Róbert Dobrovodský, ktorý je aj expertom na rodinné právo.

„RTVS deklaruje, že ako médium verejnej služby má veľký záujem podieľať sa na osvete aj v rámci tak citlivých a tabuizovaných tém, akou je aj zneužívanie detí na internete. Aj preto sa stala koproducentom dokumentu V sieti. Tvorcovia mali ambíciu pretaviť ho aj do osvetovej kampane na školách. Pri tejto príležitosti vznikla aj druhá verzia filmu určená pre projekciu v školách," informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.

Nakrúcanie filmu V sieti prebiehalo v Česku pod dohľadom riaditeľky českej Linky dôvery, psychologičky, sexuologičky, advokáta a kriminalistu so špecializáciou na kyberšikanu. Získané dáta filmári odovzdali polícii. Tri predstaviteľky dvanásťročných dievčat oslovilo za desať dní v ateliéri 2458 internetových predátorov.

Záujem verejnosti film vzbudil už počas nakrúcania a úspešné bolo aj jeho uvedenie do kín na jar minulého roka. Počas uplynulého víkendu získal prestížne ocenenie Český lev v kategórii najlepší dokumentárny film a cenu filmových fanúšikov.

Práve na základe dokumentu V sieti sme v redakcii ahojmama.sk urobili podobný pokus. Našej 12-ročnej fiktívnej dievčine sa prakticky okamžite po zverejnení zoznamovacieho inzerátu prihlásilo množstvo záujemcov, ale o priateľstvo či lásku nestál ani jeden. Naopak, dostávalo sa jej otvorených aj skrytých perverzných návrhov na „sex v aute za stovku“, prípadne „nechceš kredit na mobil?“, ale aj ponuky v tvrdšom slovníku.

Viacerí muži sa s dievčaťom snažili dohodnúť si sex veľmi rýchlo, ešte ten večer alebo na druhý deň. Rôzne ju prehovárali, lákali s tým, že sa jej to bude páčiť. Niektorí tvrdili, že o klasický sexuálny styk nepôjde: „Len sa vyzlečieš, budem ťa jemne hladkať, potom ti ju vylížem a hotovo.“ Bežné bolo aj zasielanie penisov a žiadosti o fotografie tela dievčaťa. Celý článok si môžete prečítať na tomto odkaze.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >