3 tipy, ako môžu deti udržiavať kontakt s kamarátmi, aj keď sú školy zatvorené

Gabriela Bachárová, 17. novembra 2020 o 05:00

Učenie im zrejme veľmi nechýba, ale kontakty so spolužiakmi určite áno. Zatvorené školy môžu mať neblahý vplyv na psychiku hlavne dospievajúcich detí.

Moderné technológie sú dobrým sluhom, ale zlým pánom.

Foto: Shutterstock.com

Pre obdobie dospievania je typické postupné odpútavanie sa od rodičov, stále väčšiu dôležitosť získavajú kamarátske a neskôr partnerské vzťahy. Epidémia koronavírusu tento prirodzený vývoj prerušila. Sociálna izolácia, keď sa deti nemôžu stretávať so spolužiakmi a kamarátmi, má na ich mentálne zdravie negatívny vplyv. Menšie deti trápia skôr úzkosť a obavy, pretože celkom dobre nerozumejú tomu, čo sa deje. Na staršie viac dolieha osamelosť a z toho plynúce stavy smútku či dokonca depresie.

„Systematická štúdia zistila, že sociálna izolácia zvyšuje riziko vzniku depresie, pričom na rozvoj depresie vplýva najmä dĺžka trvania karantény. To nám napovedá, že pre deti je extrémne dôležité, aby sociálna izolácia trvala najkratšie, ako sa dá," uviedla pre TASR psychologička Mária Balážová.

Realita je však také, že stredné školy a druhý stupeň základných škôl sú stále zatvorené, na mnohých miestach sú kvôli koronavírusu prázdne aj triedy na prvom stupni. Karanténa síce neumožňuje osobné stretávanie sa s kamarátmi, ale predsa len sa dá čosi robiť. Ponúkame vám tri tipy, ako zmierniť izoláciu detí.

1. Online schôdzka

Deti si dnes neustále niečo píšu na mobiloch. Udržiavajú tak síce vzťahy, ale vidieť sa tvárou v tvár nič nenahradí. Skúste im preto navrhnúť, aby sa, či už vo dvojici, alebo v skupinke, „stretli“ na nejakej platforme, ktorá im umožní aj vizuálny kontakt. Môže to byť Messenger, Whatsapp či Zoom. Deti si budú môcť „pokecať", zveriť sa s tým, ako sa majú a čo robia, ukázať si navzájom svoje izby, výhľad z okna a podobne.

2. Spoločná aktivita offline

Moderné technológie sú síce zlým pánom, ale určite dobrým sluhom, záleží, na ktorú sa zameriate. Deti sa napríklad môžu dohodnúť, že budú cez mobil variť, čítať si, hrať sa na diaľku. Skrátka robiť nejakú spoločnú činnosť v rovnakom čase, hoci každý sám. Skvelý príklad predstavujú v tejto dobe napríklad online schôdzky skautov, ktorí vedno pripravujú večeru pre rodinu.

3. List pre teba

Prekvapenie bude obrovské! Navrhnite dieťaťu, aby napísalo svojmu spolužiakovi či kamarátovi pohľadnicu alebo rovno list, môže pridať aj kresbu. Dieťa sa zabaví a zároveň druhému pripraví neskutočnú radosť. Zároveň môžete túto príležitosť využiť k tomu, aby ste sa spolu porozprávali o tom, ako ľudia komunikovali v minulosti, aké to malo nevýhody i výhody a že kontakt na diaľku bol často veľmi intenzívny. Možno si deti budú po skúsenosti s epidémiou svoje kamarátstva vážiť oveľa viac.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >