Každý druhý školák na webe komunikuje s neznámymi ľuďmi. Ako sa chrániť pred sexuálnymi predátormi?

Patricia Poprocká, 7. marca 2020 o 04:21

Nebezpečenstvá internetu sa našich detí týkajú viac než si myslíme, podľa prieskumu polovica z nich tam komunikuje s neznámymi ľuďmi. Kam to až môže zájsť, ukazuje najnovší český dokument V sieti. Odhaľuje okrem iného aj svet sexuálnych predátorov, ktorí bez zábran navrhujú 12-ročným dievčatám rôzne praktiky, manipulujú nimi a neštítia sa ani vydierania. Ako sa chrániť?

Opatrnosti nikdy nie je dosť, aj tak človek nemá zaručené, že sa v sieti zamotá do problémov.

Foto: shutterstock.com

Aj v reakcii na film V sieti sa volá po zvýšení bezpečnosti a ostražitosti na webe. Sú aj iniciatívy, ktoré ponúkajú rodičom, pedagógom aj deťom samotným návody, ako reagovať, ak vám niekto na internete nadáva, pokúša sa vylákať na stretnutie či dokonca vydiera. Nemenej dôležité je nastavenie súkromia, na čo deti, ktoré si chcú nájsť nových virtuálnych priateľov, práve často nedbajú.

Podľa štatistík projektu Pedagogickej fakulty českej Univerzity Palackého E-Bezpečí, ktorý sa špecializuje na bezpečnosť detí na internete až 50 percent detí komunikuje na internete s ľuďmi, ktorých nepozná. „Každé desiate dieťa sa na internete stretlo s kyberšikanou,“ vysvetľuje vedúci E-Bezpečí Kamil Kopecký.

Sexuálni predátori ale nie sú len českým problémom, situácia je podobná aj na Slovensku, na čo sme poukázali aj na Ahojmama.sk v článku Hnus na sieti, keď sme si dali na internetovú zoznamku inzerát v mene 12-ročného dievčaťa. Aj tu sa ozvalo množstvo mužov, ktorí žiadali o zaslanie obnažených fotografií, posielali svoje, ponúkali stretnutie, sex, aj finančnú odmenu. Neštítili sa ani vulgarizmov a nadávok. Skrátka: veľmi podobný postup.

Kroky na obranu sú tiež v zásade podobné: opatrnosť, opatrnosť a ešte raz opatrnosť. Nemenej podstatná je aj dôvera, ktorú by dieťa malo voči rodičom cítiť, aby sa na nich v prípade problémov nebálo obrátiť.

Akými konkrétnymi krokmi sa napríklad možno chrániť, ukazuje bezplatný online kurz, ktorý spustila iniciatíva Buď safe online. Prostredníctvom modelových situácií približuje postup v rôznych prípadoch, a to práve štýlom a jazykom, aký mladí dnes používajú, a ktorému celkom dobre nerozumejú niekedy ani ich rodičia i učitelia.

Radí napríklad, čo robiť aj v týchto situáciách:
Ak vám na sociálnej sieti niekto nadáva
Jednoducho ho zablokujte.

Ako rozpoznať falošný profil
Ak sa niekto vydáva za známu osobnosť, treba skontrolovať, či je pri mene v profile modrá značka, prípadne koľko má na ňom fotografií, odkazov od iných ľudí – verejné profily celebrít sú väčšinou prístupné s vysokou návštevnosťou. Ak sa niekto vydáva za kamaráta, študenta, je dobré ho otestovať rôznymi otázkami, a konfrontovať odpovede s realitou. Napríklad, ako uvádza kurz spomínanej iniciatívy Buď safe online, ak niekto tvrdí, že chodí do vedľajšej školy, asi si nebude dohadovať stretnutie na vlakovej stanici.

Ak vás niekto neznámy láka na stretnutie
Dohodnite sa s niekým, najlepšie dospelým, nech ide s vami, prípadne nech je aspoň nablízku a v prípade potreby príde k vám.

Ak vás chce niekto vydierať
Tu už zábava končí, jednoducho to treba ohlásiť – rodičom, niekomu z učiteľov, polícii, Linke dôvery. Ide o trestný čin, riešiť to treba. Dobré je mať dôkaz – urobiť screenshot obrazovky a s vydieračom udržiavať zdvorilostnú konverzáciu v štýle „teraz práve nemôžem, musím urobiť to a hento“.

Ak sa vaša intímna fotka dostala už na sociálne siete
Príspevok treba nahlásiť samotným stránkam. Buď safe online poskytuje podrobný návod ako na to podľa toho, o aký kanál ide.

Podľa influencera a ambasádora projektu Jiřího Krála môže kurz veľmi pomôcť predovšetkým s osvetou. „Najväčší prínos kurzu vnímam v tom, že sa o bezpečnosti na internete konečne začína hovoriť. Študenti tému riešia s učiteľmi aj medzi sebou, film V sieti vyvolal spoločenskú diskusiu, vďaka nej sa rodičia viac zaujímajú o to, čo robia ich deti na mobiloch a počítačoch“ povedal.

Bez ohľadu na kurzy a projekty bezpečnosti je tu ešte jedno riešenie – obmedziť virtuálne kamarátstva a viac sa venovať tým skutočným v reálnom svete.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >