Rozpoznáte depresiu u detí? Toto je osem hlavných znakov

Patricia Poprocká, 17. augusta 2022 o 05:14

V dnešnej spoločnosti je veľmi rozšírená a žiaľ, nevyhýba sa už ani deťom. Depresia, častý problém dnešnej populácie. Rozpoznať, že ňou trpia, majú niekedy problém i dospelí. U detí je to ešte náročnejšie.

Chvíľková zmena nálady alebo niečo vážnejšie? Depresiou trpí čoraz viac detí.

Foto: shutterstock

Detské depresie sa pritom u nás za posledné dva roky výrazne rozšírili, podpísala sa pod to pandémia koronavírusu a dlhodobá izolácia. Psychiater Igor Škodáček o nich rozprával v júnovom rozhovore pre ahojmama.sk.

„Pokusy o samovraždu narástli 3,5-krát v jednom roku. Boli do toho zarátané aj deti do 10 rokov To je desné,“ povedal s tým, že na začiatku býva už aj u detí pocit vyhorenia. „To je stav, keď nemám chuť učiť sa, sústrediť, nemám pamäť... Na to nadväzujú poruchy prežívania, emocionality, človek sa nieže podceňuje, ale je mu všetko jedno. Dieťa sa stotožňuje s postojom, že všetko je nanič, zužuje sa intelektuálna činnosť. Nadobúda pocit, načo tu vlastne žijem... A to už je malinký krok k samovražde. Alebo k rozmýšľaniu o samovražde. Čiže vyhorenie môže prejsť do depresie a v depresii potom už... Ale mladí väčšinou končia pri sebapoškodzovaní,“ konštatoval.

Príznaky psychických problémov detí preto netreba brať na ľahkú váhu a pri podozrení, že ide o vážnejší problém než momentálna „zlá nálada“ sa odporúča vyhľadať odbornú pomoc. Či už psychológov na linke dôvery, v ambulanciách, prípadne aj u psychiatrov.

Ako teda rozpoznať, že s dieťaťom nemusí byť všetko v poriadku? Osem príznakov detskej depresie opísalo združenie Tisíc tvárí radosti, ktoré sa zaoberá emočným zdravím detí takto:

Zmena v nálade či fyzickom prospievaní

Každý sa raz „horšie vyspí“, a máva zlú náladu. Aj dieťa býva občas smutné, zväčša však dokáže žiť pre prítomnosť, v ktorej si dokáže nájsť zdroj radosti a na predchádzajúci smútok ľahko zabúda. Ak však zmena nálady trvá dlhšie, aspoň dva týždne, je to varovný signál, že ide o vážnejší problém než zlý deň. Týka sa to tiež fyzického prospievania či nezvyčajného správania.

Podráždenosť bez príčiny

Nielen hnev, ale aj smútok bez príčiny, keď sa dieťa nedokáže tešiť, prípadne sa teší len krátko, nevýrazne, keď sa mu náhle zmenia nálady – toto všetko sú príznaky detskej depresie.

Strata záujmu

Nepoteší sa, keď mu ponúkneme obľúbenú aktivitu, nenadchne sa pre vec, nič ho nezaujíma. Práve zvedavosť, chuť všetko vyskúšať a nekonečné (niekedy až únavné) otázky sú znakom normálneho vývoja dieťaťa. Ak zvedavosť chýba, niečo nie je v poriadku.

Zmeny v spánku a jedle

Spánok príliš dlhý, nepokojný, prerušovaný alebo v nezvyčajnom čase cez deň, je tiež jedným z príznakov detskej depresie. Samozrejme, treba rozlišovať, či dieťa nie je fyzicky choré, vtedy sú tiež bežné problémy so spánkom. Ak však dieťa nemá zdravotné problémy a k problémom so spánkom sa pridružujú aj problémy s jedením, napríklad nechutenstvo, prejedanie sa či zažívacie ťažkosti, je namieste otázka, či nejde o detskú depresiu.

Negatívne myšlienky

Ak sa s nimi dieťa podelí, je to ten lepší prípad. V tom horšom môžu dospelí len hádať. Negatívne myšlienky sú u detskej depresie rovnaké ako u dospelých – pocit, že človek za nič nestojí, že nič nemá zmysel, že nikoho nezaujíma, že je bezmocný, skrátka všetko je beznádejné.

Strata energie

Súvisí trocha so zmenami v spánkovom rytme. Dieťa sa cíti unavené, často už po prebudení, nemá energiu na obľúbené aktivity, chce často odpočívať, cíti sa nevyspaté. Pridružuje sa k tomu problém so sústredenosťou a dostatkom sily na zvyčajné činnosti.

Nezáujem o blízkych, izolácia

Vyhľadávanie samoty je občas prospešné a ak máte doma introverta, ani sa nad tým príliš nezamýšľate. Ak sa však dieťa zmení náhle, prestane mať záujem o kamarátov, nechce vidieť ani ostatných členov rodiny, nechce sa ani občas pomaznať, pritúliť, neprejavuje náklonnosť, môže ísť o jeden zo znakov depresie.

Psychosomatické poruchy správania

Tie sú už výrazné, rozpoznateľné. Ide o sebapoškodzovanie, agresivitu, poruchy príjmu potravy, vzdor, sklony k závislostiam.


ANKETA:

Stretli ste sa už s depresiou u detí?

77,7%



13,8%



8,5%












Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >