Napätie stúpa, linky dôvery lámu rekordy. „Odložme na chvíľu konflikty,“ vyzýva psychológ z terénu

Patricia Poprocká, 20. októbra 2020 o 04:24

Narastajúce čísla nakazených koronavírusom, rozhádaní politici, chaotické vyhlásenia plné arogancie a nenávisť šíriaca sa sociálnymi sieťami i spoločnosťou oberajú o psychickú pohodu čoraz väčšie množstvo ľudí. Psychológovia na krízových linkách zaznamenávajú rekordné počty klientov, ktorí toto napätie už nezvládajú. Ako z toho von? Tu sú odporúčania toho najpovolanejšieho priamo z terénu, psychológa Mareka Madra.

Prežívame ťažké časy, východiskom je láskavosť a súcit.

Foto: shutterstock.com

Sám v pondelok skonštatoval, že má za sebou najťažší víkend za posledný polrok. „Pracujem ako psychológ, špecializujem sa na komunikáciu s ľuďmi v akútnych krízových situáciách a táto situácia sa stáva naozaj vážnou,“ uviedol Marek Madro na svojom facebookovom profile.

Ako vysvetlil, na krízovej linke pomoci, kde pracuje, sa od piatku večera nezastavili. „Spolu sme len za víkend pomáhali pri 345 kontaktoch cez chat, telefón, e-mail a video. Čísla v štatistikách kontaktov rastú. Keby šlo o čísla, tak nech si žijú svojím životom, ale sú to konkrétne príbehy ľudí, ktorí nezvládajú tlak zo súčasnej situácie,“ pripomína.

Rozhodol sa preto adresovať niekoľko odporúčaní na všetky strany – ľuďom, politikom, kolegom, dokonca i duchovným.

Myslite na druhých

Ľudí vyzýva, aby sa o seba starali najlepšie, ako môžu, a to po fyzickej i duševnej stránke. Okrem všeobecne odporúčaných rúšok, odstupu a dezinfekcie rúk na verejnosti považuje za dôležité budovať si takzvanú duševnú imunitu. Ako?

„Posilňujme naše vzájomné vzťahy, odložme na chvíľu konflikty a zbytočne si nerobme zle. Zvýši to našu odolnosť v pandémii. Využívajme na to technológie, fakt sú to užitočné nástroje,“ radí Marek Madro.

Popri tom by sme si mali každý deň urobiť aspoň jednu malú radosť. „Nielen sebe, môžete aj ľuďom okolo – je to naozaj dôležité,“ zdôrazňuje odborník. Práve solidarita s ostatnými, ktorú zdôrazňujú ako kľúč k radosti zo života aj východné duchovné filozofie, je podľa psychológa najlepší spôsob, ako pandémiu zvládnuť. „Pozrime sa okolo seba, na našich susedov, či niečo nepotrebujú a napíšme im SMS, že sme tu, keby potrebovali čokoľvek,“ môže to napríklad podľa psychológa vyzerať v praxi.

Vzhľadom na meniacu sa situáciu nemá zmysel plánovať si veci dlhodobo dopredu, nanajvýš tak deň-dva vopred, mieni Marek Madro.

A posledná jeho dôležitá rada pre verejnosť: Filtrovať informácie. „Prosím, zapojte aspoň trošku rozumu a verte odborníkom. Napríklad gynekológ nie je odborník na vírusy, ani študent vysokej školy života nie je odborník na pandemické opatrenia.“

Krátke, jednoznačné posolstvá

Politici by k upokojeniu situácie mohli podľa Mareka Madra prispieť zrozumiteľnou komunikáciou, z ktorej by bolo jasné, aký plán majú. „Bolo by fakt super, ak by vám pripravoval vaše mediálne výstupy expert na krízovú komunikáciu. Potrebujeme vidieť, že máte plán a zvládneme to. Krátke, ľahko zrozumiteľné, časovo ohraničené, jednoznačné posolstvá zamerané na najbližšiu budúcnosť. Fajn by bolo odkrokovať, ako sa dostaneme k vytúženému cieľu. Existenčne potrebujeme od vás teraz istotu a jednotu,“ vyzýva ich.

Pomohli by napríklad aj cielené kampane zamerané na najzraniteľnejšie skupiny – ako je dobré sa teraz správať, ako dodržiavať jednotlivé pravidlá. „Prosím, nezabudnite na sociálne vylúčené rodiny, seniorov, na ľudí bez domova, ľudí s duševnými problémami, ľudí so zdravotným znevýhodnením,“ dodáva.

Politikov tiež vyzýva na spolupatričnosť. „V spolupatričnosti nám buďte vzorom, prosím,“ odkazuje. „Komunikujte otvorene, kde a ako zažijeme bezpečie, dodajte nám odvahu a istotu,“ znie jeho ďalšia výzva. Sú ju politici schopní naplniť?

Nádej a podporu by mali ľuďom podľa neho dodať aj duchovní predstavitelia. „Prosím, potrebujeme vidieť a počuť, že na nás myslíte, že sa za nás modlíte.“

Sme na jednej lodi, Marek Madro vyzýva na vzájomnú pomoc.

Foto: archív Mareka Madra

Linky dôvery nonstop

Linky dôvery sú v tomto čase veľmi vyťažené a pre mnohých často aj jediným útočišťom pred tlakom z každej strany. „Už v prvej vlne sa ukázalo, že nás ľudia potrebujú, aby dokázali zdolávať obavy, strach, úzkosť, pomáhali sme obetiam násilia, ľuďom so samovražednými myšlienkami a pri samovraždených pokusoch, ľuďom, ktorí boli totálne osamelí, repatriantom… Naozaj vieme podporiť ľudí v ťažkostiach…, často zachraňujeme aj my životy, upokojujeme agresiu a prinášame odbornú pomoc,“ vraví Marek Madro.

Zároveň odkazuje, že sú pripravení pomôcť aj zdravotníkom, ktorí sú v týchto dňoch pod obrovským náporom. „Ďakujem, držím palce a keby niečo, sme tu na linkách pomoci aj pre Vás! Konkrétne jednoznačne sa zaručujem za Krízovú linku pomoci (krízovalinkapomoci.sk, 0800 500 333). Za posledné dva týždne sa na nás obrátilo už 167 z vás a aj členovia vašich rodín. Doprial by som Vám režim, pri ktorom si dokážete aj oddýchnuť, dostatok informácií, ktoré potrebujete. Ešte raz – sme tu, nonstop, diskrétne, bezplatne.“

Kolegovia psychológov vyzýva, aby naďalej pomáhali ľuďom v núdzi, zároveň však očakáva, že čoraz viac ľudí sa bude na nich obracať po strate blízkeho človeka. „Pripravme sa na témy smrti, umierania, na podporu pre pozostalých. Hovorme v médiách a na sociálnych sieťach o manažmente stresu, držme spolu.“

„Sme na jednej lodi, naučíme sa, ako potlačíme vírus a dobre bude,“ uzatvára.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Výchova a vzťahy - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >