Klinická psychologička Lýdia Adamcová: Ako si pomôcť a nič nerobiť

pt, 20. augusta 2021 o 04:12

Vyhorenie či únava matiek nie sú nové témy, zvlášť po náročnom poslednom pandemickom roku. Ak sa dostane človek do tohto stavu, neraz je odkázaný na pomoc psychológa. Dá sa však tomu aj predchádzať, a to za minimálnych nákladov. Ako si pomôcť a takmer nič nerobiť, vysvetľuje klinická psychologička Lýdia Adamcová, autorka projektu Výchova v kocke.

Chvíľa samej so sebou v príjemnom prostredí, ktoré si vieme vytvoriť, vie byť liečivá.

Foto: shutterstock

„Nabaľovanie emócií vyčerpania, strachu, smútku, neistoty... Sú to stavy, v ktorých už nemáte silu zabehať si, zaspievať, nevládzete stáť ani spať…. Sú to už stavy, ktoré si vyžadujú psychoterapeutickú pomoc. Je dobré im ale predchádzať,“ konštatuje Lýdia Adamcová v spomínanom projekte, v kapitole venovanej zdraviu rodičov.

Ako? Základom je jednoduché stiahnutie sa do seba, vo svojom útočisku. „Niečo malé, láskavé, niečo čo budete mať k dispozícii stále, kútik, kde budete mať kreslo, možno vankúše na zemi, miesto na poličke pre knihy a rádio, súkromný priestor, v ktorom získate energiu, v ktorom môžete relaxovať, meditovať a trochu aj plakať… A postupne už iba tá možnosť, že máte také svoje tiché miesto, vám dá tie krásne pocity uvoľnenia, regenerovania,“ vraví Lýdia Adamcová. Potom to už bude jednoduchá rovnica: Čím dlhšie budete liečivé útočisko mať a využívať, tým rýchlejšie vám navodí pokoj duše a tela.

Práve takýto, ozajstný liečivý priestor, kde by mali svoj pokoj a ticho, však najmä matkám často chýba. Vytvorte si ho a dbajte pritom na týchto 11 aspektov, ktoré uvádza Lýdia Adamcová vo svojej Výchove v kocke:

Lýdia Adamcová pôsobí vo Zvolene a s psychologickým poradenstvom má bohaté skúsenosti.

Foto: archív Lýdie Adamcovej

Farba

Je elektromagnetická energia, je vibrujúcim farebným svetlom, ktoré preniká priamou cestou do tela, duše a mysle. Každá farba má svoje špecifické účinky. Nemusíte hneď maľovať steny, ale stačí obraz, farebné vankúše, farebná deka, drobné farebné predmety.

Prírodné prvky

Tieto vibrujú láskavým a príjemným spôsobom. Ich dotyk v nás vyvoláva pocit tepla a príjemnosti, a ich prirodzené farby pôsobia upokojujúco. Drevený nábytok, ratanové kreslo, bavlnené látky, mäkké vankúše. Živé rastliny, ktoré prečisťujú vzduch. Čerstvé rezané kvety pôsobia aj svojou vôňou.

Predmety

Tak, ako celý vesmír aj tie majú svoju energiu. Sú to fotografie blízkych osôb, váza po starej mame ako spojivo medzi generáciami... Kameň je spojivom so zemou a dejinami ľudstva. Morská ulita dýcha morom, tiež je tu aj pierko, krásna vetvička, šiška. Dajte prednosť upokojujúcej skromnosti pred neprehľadnou zmesou všetkého a predovšetkým – predmety môžete obmieňať.

Drahý kameň

Má silu pôsobiť v priestore harmonizujúco. Čistý kryštál je vhodný pre všetkých – posilňuje, očisťuje, prejasňuje. Zavesený v okne rozkladá slnečné lúče na krásnu dúhu. Drahé kamene je však treba prečistiť kúpeľom v morskej soli alebo iným spôsobom.

Obraz a fotografie

Pohľadom na ne sa vaše vnútro upokojí a prejasní krásou. Obrazy rodiny, prírody, vody, pláží zvierat, kvetov, chrámov, reprodukcie umeleckého diela.

Sviečka

Živé svetlo a oheň vždy vyvolávajú atmosféru pokoja. Prečisťujú priestor, vedú k pokoju a k sústredeniu sa. Silu sviečky umocňuje aj jej farba.

Vôňa

Pôsobí hĺbkovo. Aromaterapia – malé flakóny, fľaštičky s vonnými olejmi obsahujú zázračnú silu. Levanduľový olej je dobrý pri stresoch a depresiách. Mätový olej uvoľňuje telesné a duševné napätie. Osviežujúco pôsobí citrónový olej. Kráľovná olejov, ruža, stišuje hnev a zmierňuje smútok. Jednu dve kvapôčky na vreckovku, tanierik. Vonné lampy šíria vôňu intenzívnejšie. Zapálené vonné tyčinky očisťujú vzduch a atmosféru, upokojujú myseľ a pomáhajú vašim modlitbám a prosbám.

Voda

Osviežuje. Indiáni namáčajú prsty do nádoby s vodou a vodu potom rozprskávajú po miestnosti. Tento zvyk pôsobí osviežujúco, pretože do vzduchu sa tak dostávajú negatívne ióny. Rovnaký účinok môžete dosiahnuť rozprašovačom, naplneným čerstvou vodou s pár kvapôčkami éterického oleja, alebo svätenou vodou. Účinný prostriedok na čistenie vzduchu je aj jednoduchá sklenená nádoba naplnená vodou. Zafarbením vody môžete zvýšiť jej účinnosť. Zelená farba upokojuje, tyrkysová posilňuje, modrá utišuje a ružová šíri nehu. Veľká ulita naplnená vodou pripomína náruč mora.

Hudba

Pomocou nej môžete dosiahnuť rýchlu zmenu svojich pocitov. Každý má svoju obľúbenú hudbu. Ak sa chcete upokojiť, počúvajte upokojujúcu hudbu, ak chcete povzbudenie, počúvajte povzbudzujúcu. Ideálne je počúvať nahrávky spevu vtákov, šumenia vetra, žblnkotania potôčika. Povznesenú náladu podporuje hudba Bacha, Mozarta, či stredoveké chorály. Dôležité je ale i ticho. Efekt má úder gongu, zvuk ktorého sa šíri v priestore ako kruhy na vodnej hladine, jeho vibrácie cítite v celom tele, tak ako aj vibrácie ladičiek. Vo svojom liečivom kútiku môžete mať zvončeky, zvonkohru, bubienok, flautu, hraciu skrinku, ktoré navodzujú atmosféru zvukového chrámu.

Krása

Čítajte si verše, ktoré sa dotknú najhlbších citov. Čítajte knihy, ktoré vás obohacujú, prezerajte si umelecké publikácie, fotografie, z ktorých dýcha krása, citlivosť a hlboké pochopenie. Vaše oči sa nabijú krásou, duša sa nasýti a mozog sa presmeruje na dráhu dobra.

Mäkkosť

Ak potrebujete útechu, alebo sa cítite osamelo, zoberte do náručia plyšové zvieratko, prípadne vankúš, svoju deku. Príjemné je hladenie domácich zvierat, ak nejaké máte. Práve tie často tento priestor vyhľadávajú.

„Keď už má váš liečivý kútik svoje kontúry a svoje čaro – prijímajte jeho dary. Utiahnite sa doň vždy, keď túžite po pokoji, odpočinku a osviežení. Seďte v obľúbenom kresle, oblečte si svoje najkrajšie a najpohodlnejšie oblečenie, pozerajte sa, dotýkajte sa, počúvajte hudbu, dýchajte jeho liečivé sily. Môžete nechať plynúť svoje myšlienky. Je vhodným miestom na modlitbu a meditáciu a predstavte si svoje obľúbené miesto na tejto planéte… Nezabúdajte na svoj čas! Čas, ktorého výsledný efekt bude pre celú rodinu požehnaným darom…,“ uzatvára Lýdia Adamcová.

Celý článok Lýdie Adamcovej si môžete prečítať na tomto linku. Projekt Výchova v kocke, ktorý obsahuje množstvo ďalších podnetných informácií z rôznych oblastí rodičovstva a výchovy, nájdete TU.





Pridajte komentár

táto funkcia je len pre prihlásených

Prihláste sa



Takto to robím ja - ďalšie články

Ďalšie články v rubrike >